Παρασκευή, Μαΐου 22, 2009

Προεδρική Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα κράτη με προεδρική δημοκρατία (μπλε).

Προεδρική Δημοκρατία είναι ένας τύπος Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνο Αρχηγός του Κράτους αλλά και Αρχηγός της Κυβέρνησης. Υπάρχει Κοινοβούλιο που νομοθετεί αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει συνήθως τον Πρόεδρο πριν λήξει η θητεία του.

Η διαφορά με τις Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες (Βασιλευόμενες ή Προεδρευόμενες) είναι ότι δεν υπάρχει η θέση του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τον λαό π.χ. Γαλλία, Κύπρος, Ρωσία, Νότια Αφρική,είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που εκλέγονται από τον λαό(π.χ. Η.Π.Α.) και έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες .

Στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και κατέχει βουλευτική έδρα. Είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.

Το Προεδρικό σύστημα συχνά αποκαλείται από πολλούς και ως εκλεγμένη συνταγματική μοναρχία , είναι όμως το σύστημα που έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι δημοφιλές και στην Ελλάδα. [1]

Παραλλαγή του συστήματος αυτού είναι το Ημιπροεδρικό σύστημα, στο οποίο υπάρχει και Πρωθυπουργός (Γαλλία, Ρωσία κ.α.).

[Επεξεργασία] Προεδρικές Δημοκρατίες

  1. Εφημερίδα «Το Βήμα» - φ. 15044, Κυριακή 22 Απριλίου 2007, Έρευνα της Κάπα Research αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς τα κόμματα και την προτίμησή τους στην Προεδρική Δημοκρατία
    Πολιτεύματα:
    • Προεδρική Δημοκρατία 46,8%
    • Προεδρευομένη Δημοκρατία 39,9%
    • Βασιλευόμενη Δημοκρατία 11,6%

Δεν υπάρχουν σχόλια: