Πέμπτη, Μαΐου 28, 2009

Η οικονομική κρίση μετέτρεψε τον κόσμο μας σε "πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων"

Πέμπτη, 28 Μάϊος 2009


Η οικονομική ύφεση προκάλεσε και "κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που μετέτρεψε τον κόσμο σε "μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας έτοιμη να εκραγεί", εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή...

που αριθμεί πάνω από 400 σελίδες, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τον ζοφερό απολογισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, και καλεί τους ηγέτες, κυρίως αυτούς της G20, να "επενδύσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα που μάχονται υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης".

"Καθόμαστε κυριολεκτικά πάνω σε μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας", γράφει στον πρόλογο η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο.

"Δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, είναι μία κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εξήγησε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Υπάρχουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, τα οποία διογκώνονται και αποτελούν ένα βραδυφλεγές φυτίλι".

"Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε υποχωρήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των ζητημάτων ασφαλείας και σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο".

Στην Αφρική, η έλλειψη τροφής είχε "δυσανάλογες συνέπειες στους ευπαθείς πληθυσμούς", επισημαίνεται στην έκθεση, και προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο, ιδιαίτερα στην Τυνησία, τη Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, ή τη Μοζαμβίκη.

Και στην Ευρώπη όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τη χρήση βομβών διασποράς και τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας. "Η σύγκρουση αυτή απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η αντίληψη ότι, μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ευρώπη έχει επιτύχει μία οριστική ασφάλεια", υπογραμμίζει η έκθεση.

Η μη-κυβερνητική οργάνωση καταγγέλει εξάλλου ένα "κλίμα ρατσισμού και μη ανεκτικότητας", σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εναντίον "μεταναστών, εβραίων, μουσουλμάνων και των Ρομ". Οι τελευταίοι, τονίζεται στην έκθεση, "παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να διεκδικήσει μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αλλά επισημαίνει ότι "είναι πολύ νωρίς για να κρίνει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει πράγματι πίεση σε χώρες όπως το Ισραήλ ή η Κίνα, σε ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως πράττει για παράδειγμα με το Ιράν και το Σουδάν".

Η οργάνωση εκτιμά πάντως ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα σε σχέση με την πολιτική του προκατόχου του Τζωρτζ Μπους για τον αγώνα κατά την τρομοκρατία, υπήρξαν "καθησυχαστικές".

ΠροηγούμενοΕπόμενοΠίσω στη λίσταΛήψηΠροσθήκη στο καλάθι

Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: