Παρασκευή, Μαΐου 22, 2009

Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μιά μορφή της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, στην οποία η εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις.Ο Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός, και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.

Τη νομοθετική εξουσία ασκεί το Κοινοβούλιο, την εκτελεστική η Κυβέρνηση. Η τελευταία πρέπει πάντοτε να απολαύει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Ιστορικά είναι συνέχεια της Βασιλευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίαςκαι της Συνταγματικής Μοναρχίας, αφού η μόνη διαφορά τους είναι ότι στη μέν Βασιλευόμενη ο Αρχηγός του Κράτους είναι κληρονομικός, στη δέ Προεδρευόμενη είναι αιρετός.

Έτσι το πολίτευμα της Προεδρευόμενης συναντάται συνήθως σε χώρες που κατήργησσαν το θεσμό της Βασιλείας, είτε είχαν δική τους Μοναρχία (π.χ. Αυστρία), είτε είχαν Μοναρχία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας (π.χ. Ινδία, Μπαγκλαντές, Μαυρίκιος, Ιρλανδία), είτε ήταν τμήματα Αυτοκρατοριών ή Βασιλείων (π.χ. Ρωσική Αυτοκρατορία, Γιουγκοσλαβία).

Στις περισσότερες χώρες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, σε λίγες εκλέγεται κατευθείαν από το εκλογικό σώμα (πχ Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Στην Ελβετία δέν υπάρχει θέση ούτε Πρωθυπουργού, ούτε Προέδρου. Υπάρχει ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος είναι Πρώτος μεταξύ ίσων στο επταμελές Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο είναι ταυτόχρονα Κυβέρνηση και Αρχηγός του Κράτους .

Προεδρευόμενες Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες

Κατάργηση της Μοναρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: