Δευτέρα, Ιουλίου 13, 2015

Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Η ναυτιλία στηρίζει τη χώρα, σεβαστείτε την


Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην πολιτεία για το ρόλο, τις προθέσεις και τους στόχους της ελληνικής πλοιοκτησίας
enwsi-ellinwn-efoplistwn-i-nautilia-stirizei-ti-xwra-sebasteite-tin
 
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης μιλώντας στο ΔΣ το βράδυ της Τετάρτης έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην πολιτεία και επισήμανε με έμφαση πως  «η ελληνική πλοιοκτησία έχει επιλέξει να είναι συνδεδεμένη με τον τόπο της και την ελληνική κοινωνία».

η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, με καθοριστική οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει παρούσα στον τόπο της
  « Η διαχρονική οικονομική συνεισφορά του κλάδου μας στην ελληνική οικονομία είναι ιστορικά αποδεδειγμένη. Τα οφέλη της πατρίδας μας από την ναυτιλία περιγράφονται σε τρεις λέξεις: εισροή συναλλάγματος, θέσεις εργασίας και κύρος στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή» ανέφερε ο κ. Βενιάμης και υπογράμμισε πως αν και τα τελευταία χρόνια καθημερινά  προσφέρονται δελεαστικές προσφορές από τρίτες χώρες εντός και εκτός ΕΕ για μετεγκατάσταση έχει επιλέξει  να μείνει στην Ελλάδα. 
 Διαμήνυσε μάλιστα στην «πολιτεία» και «την κοινωνία» ότι «η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, με καθοριστική οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει παρούσα στον τόπο της» αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστό πλήρως το θεσμικό της πλαίσιο.
 «Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να την αφήσουμε εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, σεβόμενοι πλήρως το θεσμικό της πλαίσιο, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις που επιδεικνύει, προσφέροντας στην Ελλάδα το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς».  

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θύμισε πως «η νέα χρονιά βρίσκει την ελληνόκτητη ναυτιλία στις επάλξεις, με σταθερή την πρωτοκαθεδρία της στην διεθνή κατάταξη, εκπροσωπώντας το 16% της διεθνούς χωρητικότητας και με υψηλά ποσοστά σημαντικών κατηγοριών πλοίων όπως στα δεξαμενόπλοια, με ποσοστό 23%, και στα πλοία χύδην μεταφορών, με ποσοστό 18,5%, να παραμένουν στα χέρια της ελληνικής πλοιοκτησίας».
Αναφέρθηκε αναλυτικά στην «εθελοντική συνεισφορά» της ναυτιλίας από την αρχή της κρίσης που ανήλθε στα 420 εκατομμύρια ευρώ σε 4 χρόνια.
«Και θα ήθελα να διατυμπανίσω ότι οι εισπρακτικοί στόχοι του συνυποσχετικού επιτεύχθηκαν πλήρως, αν και όπως μας κατηγορούν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι δημόσιοι κατήγοροί μας, είχαμε την διακριτική μεταχείριση να καλούμαστε εθελοντικά να πληρώσουμε».  
Ο κ.Βενιάμης τόνισε ακόμη ότι ο καθολικός και άμεσος τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε το συντριπτικό ποσοστό της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αποδεικνύει την επιθυμία του κλάδου να στηρίξει την πατρίδα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει, καθώς και το όραμά του για μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική που θα βασίζεται και στον στρατηγικό πυλώνα της ναυτιλίας.  
 
Η ναυτιλία μπορεί να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες νέους για εργασία με θετικές προοπτικές. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξουν οι αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών 

Μιλώντας για την προσφορά θέσεων εργασίας στον τομέα της ναυτιλίας ανέφερε πως μαζί με τις παραναυτιλιακές δραστηριότητες, προσφέρει ήδη πάνω από 190.000 χιλιάδες θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας  και σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και « διαθέτει τη δυναμική  να προσφέρει πολύ περισσότερες». 
Έδειξε μάλιστα προς την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίσει τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την απασχόληση περισσότερων Ελλήνων στα ελληνόκτητα πλοία.
«Η ναυτιλία είναι μια διεθνής δραστηριότητα που υπόκειται σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού. Βασική προϋπόθεση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα ελληνόκτητα πλοία είναι η επικράτηση μισθολογικών συνθηκών σύμφωνων με τα διεθνώς κρατούντα στη διεθνή ναυτιλία και πάντοτε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις. Η χώρα μας μαστίζεται από ανεργία ειδικότερα στις ηλικίες των νέων ανθρώπων. Η ναυτιλία μπορεί να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες νέους για εργασία με θετικές προοπτικές. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξουν οι αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών στα ελληνόκτητα πλοία».  


Δεν υπάρχουν σχόλια: