Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

Ποντιακός ελληνισμός στα σχολικά βιβλία



Είμαι μαθητής β΄ τάξης επαγγελματικού λυκείου. Χτες πήραμε τα βιβλία και σήμερα(αφού δεν έχουμε σχολείο γιατί δίπλα στο σχολείο μου είναι η εκκλησία του εσταυρωμένου και γιορτάζει )για τη είπα να κάτσω να δω τα βιβλία και το περιεχόμενο τους. Αφού είδα όλα τα βιβλία άφησα τελευταίο το βιβλίο της ιστορίας.


Πάω στα περιεχόμενα για να δω τι θέμα θα έχει η ιστορία που θα διδαχτώ φέτος. Με χαρά βλέπω(ο παππούς μου έχει μικρασιατική καταγωγή και ο προπάππους μου είχε πολεμήσει κιόλας στον μικρασιατικό πόλεμο) ότι ένα από τα θέματα που έχει το βιβλίο είναι και ο μικρασιατικός πόλεμος που βρίσκετε στο πέμπτο κεφάλαιο. Κοιτάζω και τα άλλα θέματα και περιμένω με χαρά να δω και κάποιο κεφάλαιο που να έχει σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό(η γιαγιά μου έχει ρίζες από εκεί και η μαμά της έμενε στον πόντο και έφυγε λόγο τοθ διωγμού τον ποντίων) και τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Δεν βλέπω κανένα κεφάλαιο με αυτό το θέμα. Πάο λοιπόν και εγώ στις σελίδες που μιλάνε για την μικρασιατική καταστροφή να δω μήπως αναφέρει κάτι εκεί. Με έκπληξη και θλίψη βλέπω ότι το μονό που αναφέρετε για τον ποντιακό ελληνισμό είναι ένα κομματάκι 10 σειρών. Το όποιο σας το παραθέτω αυτούσιο από το βιβλίο:Ποντιακός ελληνισμός (τίτλος) Μια από τις περιοχές που υπέστησαν εκρίζωση του ελληνικού πληθυσμού ήταν ο Πόντος. Ήδη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου από τους 500 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου εξορίστηκαν ή κατέφυγαν στη Ρωσία πάνω από 300 χιλιάδες .Οι επαναπατρισθέντες (1918-19)ήταν ελάχιστοι. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή οι διωγμοί έφρασαν στα όρια σχεδόν του συνολικού πληθυσμού. Την αγωνιώδη φυγή τους από τον πόντο στην Κωνσταντινούπολη με τελικό καταφύγιο την Ελλάδα περιγράφει ως εξής ο Α. Παλλης:’’οι εκ Πόντου πρόσφυγες στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες μέσα στα βαπόρια της τουρκικής ακτοπλοΐας. Πόλοι εξ αυτών είχαν προσβληθεί από εξανθηματικό τύφο και βλογιά οι δε τουρκικές αρχές δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο για να απομονώσουν τους αρρώστους από τους υγιείς’’. Το παράδοξο είναι ότι το 1920 όταν συζητιόταν το πρόβλημα του πόντου ο Δημ. Καθενιωτης συνταγματάρχης σε υπόμνημα του προς τον Ελ. Βενιζέλο αποφαινόταν ως εξής για την τύχη τον ποντίων:’’είναι δε εις θεσήν οι Πόντιοι να αποτελέσουν τους φρουρούς του Ελληνισμού. Εν πρώτοις είναι έργον εις το οποίον έχουν συνηθίσει από αιώνων. Περιβαλλόμενοι εν τη απομακρύνσει από ξένα φύλα παλαίοντες διαρκώς προς αυτά αφομοιούντες παρά αφομοιούμενοι αποτελούσι τον ισχυρότερον τύπον της ελληνικής φυλής’’. Αυτό είναι το κείμενο. Όπος καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν μέσα από αυτό το κείμενο να δοθεί στους μαθητές η γνώση για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και της ποντιακής γενοκτονίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι είναι μια πάρα πολλή μεγάλη έλλειψη στα σχολικά βιβλία όλων τον τάξεων. δεν αναφέρετε σε κανένα βιβλίο η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και της ποντιακής γενοκτονίας με όλες της λεπτομέρειες τους. Πότε ποια θα μπει η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία;;;;;;; πότε θα μπει η ιστορία της ποντιακής γενοκτονίας στα σχολικά βιβλία;;;;;;;; θα ήθελα να μου απαντήσει ειλικρινά ένας αρμόδιος!!!!!!!!!

Θέλω να δημοσιεύσετε το κείμενο αυτό και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Και σας λέω ότι αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας θα σταλεί και στο υπουργείο παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων και αν μου απαντήσουν θα δημοσιεύσω την απάντηση ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: