Τρίτη, Μαΐου 24, 2011

Σενάρια χρέους Ελλάδος - Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία η οποία θα μας στιγματίσει ή σώσει τα επόμενα χρόνια


posted by: in.gr

Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί η Moody's


Aθήνα
Την προειδοποίηση ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και στο τραπεζικό της σύστημα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Moody's τονίζεται πως η χρεοκοπία μάλλον θα είχε αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανόν και για κάποια άλλα κράτη της Ευρωζώνης και για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον οίκο μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, επιλεκτικό reprofiling και μεγάλης κλίμακας εθελοντική επαναγορά χρέους.
Αναφερόμενη στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης με «ελεγχόμενο αποτέλεσμα» η Moody's αναφέρει ότι όσο διατηρείται η σημερινή αβεβαιότητα που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πειρασμός τόσο για τις ελληνικές Αρχές όσο και για τις αρχές της Ευρωζώνης να δοκιμάσουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση.
Η Moody’s εκτιμά ότι μια χρεοκοπία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανότατα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως από τις όποιες προσπάθειες θα γίνουν για να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη έκβαση.
Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση η συνολική επίδραση μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης είναι δύσκολο τόσο να προβλεφθεί, όσο και να ελεγχθεί.

Μυστικές διεργασίες για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει ολλανδική εφημερίδα

Αθήνα
Κρυφές προετοιμασίες στην ΕΕ για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους αποκαλύπτει η Ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμα της Τρίτης πως οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μυστικά προετοιμασίες για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Στο κλίμα αυτό το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρίστιαν Νουαγιέ δήλωσε την Τρίτη ότι αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα ήταν ένα «σενάριο τρόμου», που θα ισοδυναμούσε με πτώχευση.

«Μία αναδιάρθρωση είναι ένα σενάριο τρόμου. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα της ΕΕ και ΔΝΤ δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Νουαγιέ στο Φόρουμ της Πεντηκονταετίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Λίγο νωρίτερα, επίσης στο φόρουμ του ΟΟΣΑ ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι είχε τονίσει ότι «υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ο ένας ή ο άλλος τρόπος αναδιάρθρωσης ή αναδιάταξης του χρέους να επιδεινώσει την κατάσταση».

«Οι κίνδυνοι αποτυχίας τέτοιων εγχειρημάτων είναι μεγάλοι σε σχέση με τα πιθανά πλεονεκτήματα» επέμεινε ο κ. Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτό η έμφαση πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στην υλοποίηση δύσκολων, αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη «πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κλειδί (για την επίλυση) του προβλήματος παραμένουν τα καινούργια φιλόδοξα και αποφασιστικά μέτρα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης».

«Δεν θα αφήσουμε το ευρώ να αποτύχει. Δεν πρέπει να υπάρξει κερδοσκοπία πάνω στην αποφασιστικότητά μας» κατέστησε σαφές ο κ. Ρομπάι.

Αντιθέτως ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχέλ Γκουρία ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας «δεν θα ήταν κακή ιδέα», καθώς είναι το μικρότερο από τα δύο κακά, με τους πιο πολλούς να φοβούνται ότι χώρα θα μπορούσε να πτωχεύσει.

«Η απόφαση η Ελλάδα να κινηθεί προς μια αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται κακή για μένα» τόνισε στην εφημερίδα Le Figaro ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το τεράστιο χρέος της.

«Το μέτρο αυτό δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να αφομοιώσει τα μέτρα προσαρμογής. Για τις αγορές, μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή είναι το μικρότερο κακό, καθώς δεν συνεπάγεται μείωση του κεφαλαίου» δήλωσε ο Γκουρία.




Αποφασιστική διαγραφή των χρεών της Ελλάδας προτείνουν οι Financial Times


Times σε δημοσίευμά τους, την Τρίτη, στο οποίο χαρακτηρίζουν «δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη» την ελληνική κυβέρνηση.
 
Η γνωστή στήλη «LEX» της βρετανικής εφημερίδας επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αρνητική στάση που κρατά απέναντι ακόμη και στην πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης και ειδικά τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και πως όποιες άλλες εναλλακτικές αποτελούν «επικίνδυνο αποπροσανατολισμό».
Οι Financial Times αποδίδουν την άρνηση του κ. Τρισέ στα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν για την ΕΚΤ από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαγραφές 35%-70%  που υπολογίζονται στα 40-50 δισ. ευρώ.
Η εφημερίδα απορρίπτει την επιχειρηματολογία του κ. Τρισέ ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας. Όπως τονίζει «υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη», όπως ότι οι «ανόητοι πιστωτές» θα πρέπει να πληρώσουν, όπως και ότι «υφίστανται σαφείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, με την δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία».

Ο αρθρογράφος των Financial Times καταλήγει σημειώνοντας πως μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «αντιπυρική ζώνη», εάν συνοδευτεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία «ειδική περίπτωση».

«Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι μια σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία αδέξια κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά», σημειώνει η στήλη «LEX».




Δεν υπάρχουν σχόλια: