Δευτέρα, Μαΐου 23, 2011

Γιούνκερ: "Είπα ψέμματα για την μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου!"


Posted: newit.gr

«Είχα 10 δευτερόλεπτα για να αποφασίσω πώς θα αντιδρούσα στο  δημοσίευμα του Spiegel-Online. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αν είχα πει: ναι, συνεδριάζουμε, αλλά δεν λέω τι θα συζητήσουμε, θα είχα προκαλέσει τσουνάμι στις χρηματαγορές.»


Με αυτή την  φράση ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αποκαλύπτει στο περιοδικό Spiegel οτι είπε ψέμματα για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη «μυστική» συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

«Επειδή οι χρηματαγορές στην Ευρώπη δεν είχαν κλείσει ακόμα και οι συναλλαγές στη Γουόλ Στριτ βρίσκονταν σε εξέλιξη, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία λόγω του δημοσιεύματός σας ήδη μειώθηκε, θα κατέρρεε καταστροφικά. Γι’ αυτό προτίμησα να προκαλέσω ένα μικρό κύμα αγανάκτησης για ένα κατά συνθήκη ψεύδος», σημείωσε.

Το περιοδικό αναφέρει οτι είχε πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους και ένα κείμενο εργασίας για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για αυτή τη συνάντηση, το οποίο περιείχε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν μαζί τους έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία συζητούνται δημοσίως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και το ζήτημα για την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση αποτελεί βεβαίως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα είναι στην ατζέντα μιας συνεδρίασης. Πολύ πιο αποφασιστικά, αναγκάστηκα να μεριμνήσω για να μην προκληθούν μη απαραίτητες αναταράξεις στις αγορές», είπε ο κ.Γιούνκερ.

'Οταν ρωτήθηκε εάν η δημόσια περιουσία της Ελλάδας ανέρχεται σε 300 δισ. ευρώ, είπε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε με την πάροδο των χρόνων να κερδίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις πάνω από 50 δισεκατομμύρια.

«Θα χαιρέτιζα για παράδειγμα το γεγονός, αν οι Έλληνες φίλοι μας καθιέρωναν μια ανεξάρτητη από την κυβέρνηση υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο του γερμανικού ιδρύματος Treuhand, στελεχωμένη και με ξένους ειδικούς», είπε.

Ως ήπια αναδιάρθρωση επισήμανε ότι εννοεί πως αφού η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποσχέθηκε, η ΕΕ μπορεί σε αντάλλαγμα να ξανασκεφτεί να παρατείνει τη διάρκεια των δανείων και τη μείωση των τόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 «Κλειστή» συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ για την Ελλάδα 

Απίστευτη προβοκάτσια του Spiegel για έξοδό μας από το ευρώ - Διαψεύδεται πανταχόθεν
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για λύση πακέτο για το χρέος και επέκταση της βοήθειας

Spiegel: “Καλώς ήρθατε στο Ελληνικό Γκουαντάναμο”!

Spiegel: Ελλάδα, η χώρα όπου η απάτη είναι εθνικό άθλημα

Spiegel: 10 χρόνια θα μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα 

Der Spiegel: Greek statistics με..αμερικανούς μάγειρες !

Δεν υπάρχουν σχόλια: