Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

“Δεν είσαι μόνος σου. Εγώ είμαι εδώ.”

Δημοσίευση 22/12/2010 08:40 Ανανέωση 22/12/2010 08:56 - newbomb.gr

"Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2010, Χριστούγεννα" γράφουν τα ημερολόγια αλλά η διάθεση όλων θυμίζει περισσότερο Μεγάλη Παρασκευή. Δεν θυμάμαι να έχω ζήσει πιο μελαγχολικά, συννεφιασμένα, γκρίζα Χριστούγεννα. Η αγορά περνάει την χειρότερη περίοδο της, οι έμποροι ξέρουν ότι το στοίχημα των γιορτών χάθηκε και οι εργαζόμενοι "κρατούν την ανάσα τους" για την επόμενη μέρα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ποσοστά μελαγχολίας -που έτσι κι αλλιώς αυξάνονται μέσα στα Χριστούγεννα- βρίσκονται πλέον σε όρια συναγερμού! Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών βιώνει τις γιορτές με ένα "πλάκωμα" στην ψυχή- τα λεφτά δεν φτάνουν, δουλειές δεν υπάρχουν, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, τα ΜΜΕ τρομοκρατούν, οι πολιτικοί μας είναι "λίγοι" και ανεπαρκείς, το ρημάδι το "φως" δεν φαίνεται πουθενά στην άκρη του τούνελ!
Τι μας απομένει; Μιλώντας με φίλους ψυχολόγους μου είπαν ότι η μόνη διέξοδος για να μείνουμε όρθιοι και να μην βυθιστούμε στην μελαγχολία, είναι να έχουμε ο ένας τον άλλο τις δύσκολες αυτές στιγμές!

Τα παιδιά μας, οι σύντροφοι, οι γονείς -για όσους έχετε την ευλογία να τους έχετε κοντά σας-, τα αδέλφια μας, οι λίγοι έστω φίλοι, ο κουμπάρος, ο συγγενής, ο συνάδελφος που λέμε κάθε πρωί τον πόνο μας, ο συγχωριανός στο καφενείο, ο κολλητός που πάμε μαζί του στο γήπεδο, ο συμπαίκτης στο τάβλι, η γειτόνισσα που κάνουμε κουτσομπολιό ... η φράση "όλα θα πάνε καλά, δεν είσαι μόνος σου"- αυτά είναι τα μόνο που μπορούν να μας σώσουν τα φετινά Χριστούγεννα!

Κι ας ξέρουμε ότι στην ουσία δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον διπλανό μας- δεν έχουμε τον τρόπο να τον στηρίξουμε οικονομικά, δεν μπορούμε να τον σώσουμε από την ανεργία, δεν έχουμε το μαγικό ραβδί που θα σβήσει τα χρέη του. Έχουμε όμως αυτό που οι παλιότεροι λέγανε "την έγνοια του"!

Ας μοιραστούμε λοιπόν με τους δικούς μας τον "πόνο" μας και ας αναζητήσουμε την συντροφιά τους, τις μέρες των Χριστουγέννων. Ας μην τους αφήσουμε μόνους και ας μην μείνουμε μόνοι μας. Το καλύτερο δώρο για φέτος, είναι το "εγώ είμαι εδώ" και δεν κοστίζει τίποτα!
Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά θα περάσουν- αλλά πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε ΟΛΟΙ ΕΔΩ όταν θα συμβεί. Γιατί όπως λέει και ο φίλος μου ο Μαχαιρίτσας στην συνέντευξη που έδωσε στο newsbomb και τον Αντώνη Ανδρικάκη "κουφάλες, δεν ξοφλήσαμε"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: