May this page be a useful space to share our ideas. If the freedom of speech will be taken away, then dumb and silence will lead us, like sheep, to the slaughter. Let's say “I LOVE YOU”, and let's “SMILE” to each other. No one will remember us for our inner thoughts. The sound of silence is the complete emptiness. Open Up and life will be easier. Let's say I love you and let's smile to each other. Our life is a “GIFT”. WELCOME On Board
Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010
Νοικοκυρά σε απόγνωση!
Πόσες φορές δεν έχει ακούσει από τον άνδρα της, μια γυναίκα, που τυγχάνει να μην εργάζεται, την απαξιωτική έκφραση «Έλα μωρέ, και τι κάνεις όλη μέρα; Κάθεσαι στον καναπέ και βλέπεις τηλεόραση. Σιγά την κούραση!».
Και πόσες φορές αυτή η ίδια γυναίκα, δεν έχει πει στον εαυτό της «χίλιες φορές να εργαζόμουν εκτός σπιτιού, παρά εντός, για να αναγνωριζόταν και ο κόπος μου»!
Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών ...
που θεωρούν τα οικιακά και το μεγάλωμα των παιδιών εύκολη υπόθεση! Ακόμη ευκολότερη δε, τη θεωρούν όταν η γυναίκα δεν εργάζεται εκτός σπιτιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνδρες, οι οποίοι φεύγοντας το πρωί απ’ το σπίτι, έχουν την –εσφαλμένη- εντύπωση ότι η γυναίκα τους που μένει πίσω, «ξοδεύει» ευχάριστα τον χρόνο της, χωρίς να έχει το παραμικρό άγχος!
Κι όμως, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική! Εάν εξαιρέσουμε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, οι οποίες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες οικιακής βοηθού ή νταντάς, χωρίς ταυτόχρονα να εργάζονται εκτός σπιτιού, οι υπόλοιπες γυναίκες βρίσκονται μονίμως κάτω από καθεστώς πίεσης και συνεχούς εγρήγορσης, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Πού λοιπόν, χρόνος για «ξόδεμα», όταν είσαι επιφορτισμένη επί 24ώρου, με τις δουλειές του σπιτιού και τη γενικότερη φροντίδα της οικογένειας; Πού να βρεθεί χρόνος για χαλάρωση και χουζούρεμα, όταν π.χ. πρέπει να σηκωθείς στις 7 π.μ., να ετοιμάσεις πρωινό για την οικογένεια, εν συνεχεία να πας τα παιδιά στο σχολείο, να περάσεις βιαστικά και από το σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα ψώνια της ημέρας, να επιστρέψεις σπίτι για να μαγειρέψεις και φυσικά να κάνεις την απαιτούμενη καθαριότητα!
Χωρίς καν να το καταλάβεις, μεσημέριασε! Ώρα να πάρεις τα παιδιά απ’ το σχολείο και να ετοιμάσεις το μεσημεριανό τραπέζι. Να σου και ο σύζυγος, ο οποίος σου περιγράφει πόσο κουραστική ήταν η μέρα του, αλλά αδυνατεί να καταλάβει ότι εξίσου κουραστική είναι και η δική σου! Τουλάχιστον, εκείνος συμπλήρωσε το ωράριο του και επέστρεψε σπίτι να ξεκουραστεί. Για σένα όμως, δεν ισχύει το ίδιο, διότι σε περιμένουν ακόμη δουλειές, όπως είναι το πλύσιμο των πιάτων, το σιδέρωμα μιας στίβας από ρούχα, το διάβασμα των παιδιών, η μεταφορά τους σε φροντιστήρια και γενικότερα στις όποιες δραστηριότητές τους και πάει λέγοντας…
Πού να βρεθεί ελεύθερος χρόνος για σένα, όταν η ώρα έχει φθάσει 12 το βράδυ, και εσύ ακόμη εκεί, στον αγώνα! Σ’ έναν αγώνα που κάποιοι άνδρες αναγνωρίζουν και κάποιοι άλλοι παραβλέπουν! Και είναι πραγματικά, αποκαρδιωτικό για μια νοικοκυρά να μη αναγνωρίζεται ο κόπος που καταβάλει καθημερινά μέσα στο σπίτι, από τους δικούς της ανθρώπους.
Βέβαια, όταν χρειαστεί να καταπιαστεί με τα οικιακά ένας άνδρας, τότε εκτιμάει για τα καλά την αξία της γυναίκας και των όσων προσφέρει καθημερινά! Όταν κληθεί να σιδερώσει μόνος τα πουκαμισά του, να βάλει ηλεκτρική σκούπα ή να μαγειρέψει, τότε είναι η στιγμή που σηκώνει τα χέρια ψηλά! Είναι η στιγμή που η γυναίκα «παίρνει» την εκδίκησή της! Ερχόμενος πια στη θέση της, ο άνδρας, συνειδητοποιεί ότι ο ρόλος της νοικοκυράς, δεν είναι ένας απλώς και εύκολος ρόλος! Τουναντίον! Είναι ένας ρόλος, δύσκολος και απαιτητικός στον οποίο εκείνος αδυνατεί –τις περισσότερες φορές- να ανταποκριθεί!Θα πει κανείς, αν κουράζονται οι γυναίκες που εργάζονται αποκλειστικά στο σπίτι, τι να πουν και οι εκείνες που είναι επιφορτισμένες και με τους δύο ρόλους. Και με εκείνον της νοικοκυράς, αλλά και με εκείνον της εργαζόμενης εκτός σπιτιού. Σίγουρα, γι’ αυτές τις γυναίκες –οι οποίες πρέπει να είναι και οι περισσότερες στις μέρες μας-, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Τρέχουν ασταμάτητα όλη την ημέρα, προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις. Ο χρόνος τους είναι πολύ περιορισμένος και οι ευθύνες τους πάρα πολλές. Υπάρχει όμως, μια βασική διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες που εργάζονται μόνο στο σπίτι και σε εκείνες που η επαγγελματική τους υπόσταση επιμηκύνεται και έξω απ’ αυτό. Στις πρώτες –χωρίς να είμαστε απόλυτοι- συνήθως, δεν αναγνωρίζεται η καθημερινή προσφορά εργασίας τους από το σύζυγο ή τα άλλα μέλη της οικογένειας. Αντίθετα, σε εκείνες που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, που εργάζονται εκτός σπιτιού δηλαδή, αναγνωρίζεται η προσφορά τους.
Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες, οι οποίες έχουν βγει στην αγορά εργασίας, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση, από εκείνες που καταπιάνονται μόνο με τα οικιακά, διότι κερδίζουν χρήματα από την εργασία τους, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Αντιθέτως, οι γυναίκες με την ιδιότητα μόνο της νοικοκυράς εργάζονται σκληρά, χωρίς να αμείβονται γι’ αυτά που προσφέρουν. Και το κυριότερο! Η γυναίκα που ξυπνάει το πρωί και πάει στην δουλειά της, αλλάζει παραστάσεις, ανανεώνεται, επιστρέφει στο σπίτι και τις οικογενειακές τις υποχρεώσεις με καλύτερη ψυχολογία. Η γυναίκα που εκτελεί μόνο χρέη νοικοκυράς, έχει συνήθως μειωμένη αυτοπεποίθηση, νιώθει μονίμως ότι ζει μέσα σ’ ένα καθεστώς ρουτίνας, ενώ πολλές φορές πέφτει σε κατάθλιψη γιατί δεν νιώθει χρήσιμη.Η εργαζόμενη εκτός σπιτιού είναι πάντα περιποιημένη και προσεγμένη. Την γυναίκα-νοικοκυρά θα την βρεις –τις περισσότερες φορές-, από το πρωί έως το βράδυ ατημέλητη, συνήθως με μια πιτζάμα, αναμαλλιασμένη και μόνιμα παραπονεμένη! Όλα τα παραπάνω, δεν προκύπτουν απλώς μέσα από την παρατήρηση ή την προσωπική εμπειρία που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Έρευνες ψυχολόγων, ψυχιάτρων, ανθρώπων που ασχολούνται με τα θέματα ψυχικής υγείας, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα προαναφέραμε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βρετανική έρευνα του ο δρ. Ντέιβιντ Λιούις, του Mindlab Organisation, από την οποία προκύπτει ότι όσοι ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού –οι γυναίκες ως επί τω πλείστον- παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, ακόμη και από εκείνους που βρίσκονται σε παραδοσιακές θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης! Οι ειδικοί θεωρούν τη νοικοκυρά ως την πιο σκληρά εργαζόμενη γυναίκα! Και αυτό γιατί –όπως εξηγούν- είναι διαρκώς κλεισμένη σ’ ένα σπίτι, ταλαιπωρείται με τις οικιακές δουλειές, ενώ οφείλει να φροντίζει εκτός από τον εαυτό της, και τους άλλους, χωρίς πολλές φορές να ακούει καν «ευχαριστώ»! Παράλληλα, η έλλειψη στόχου, αλλά και ελεύθερου χρόνου στη ζωή της, της δημιουργεί ανία και θλίψη αντιστοίχως!
Καιρός λοιπόν, να γίνει συνείδηση στους άνδρες, ότι η δουλειά στο σπίτι, αποτελεί ένα είδος σκληρής εργασίας! Την επόμενη φορά, αγαπητοί μας φίλοι, που θα επιστρέψετε από την δική σας δουλειά, αντί να σπεύσετε να περιγράψετε στη γυναίκα σας πόσο κουρασμένοι αισθάνεστε, ρωτήστε την καλύτερα πόσο κουρασμένη αισθάνεται η ίδια, ούσα όλη μέρα αντιμέτωπη με τις δουλειές του σπιτιού και δώστε της μια τρυφερή αγκαλιά! Να θυμόσαστε ότι η αναγνώριση του κόπου της, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονώσετε το ηθικό μιας νοικοκυράς σε που βρίσκεται σε… απόγνωση!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου