Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Μήνυμα προς τον κύριο Ανδριανόπουλο


Μήνυμα προς τον κύριο Ανδριανόπουλο

Κύριε Ανδριανόπουλε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις σας, και ευρισκόμενος στην Σιγκαπούρη, χάρηκα που δεν ζω τακτικά σε αυτήν την χώρα η οποία διαθέτει τέτοια λαμπρά μυαλά σαν και τα δικά σας.
Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου, να τονίσω ότι ευρισκόμενος στα ποντοπόρα πλοία επί 15 συνεχόμενα έτη έφαγα τα λεφτά του κράτους. Για αυτόν τον λόγο κύριε Ανδριανόπουλε μου έφαγαν τα κρατικά νοσοκομεία και γιατροί στα περίπου 15 εκατομμύρια δραχμές το 2001 όταν πέθανε ο πατέρας μου από καρκίνο στο ΠΑΓΚΡΕΑΣ?
Έναν καρκίνο που τον τσίμπησε από το καθαρό νεράκι που έπινε στην Νότια Εύβοια, και αφού αυτός ο άνθρωπος που πέθανε στα 62, είχε 23 χρόνια καθαρή θαλάσσια υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία. Αντί να τον καταπιεί η θάλασσα, τον κατάπιε το νερό το πόσιμο.

Θα σας παρακαλούσα κύριε Ανδριανόπουλε να κατονομάσετε τους πολίτες που καταχράστηκαν τα χρήματα του κράτους μας, αλλιώς είστε τρομερά λαϊκιστής και ψεύτης. Επίσης να μας κατονομάσετε τα δημόσια πρόσωπα που καταχράστηκαν εξίσου δημόσιο χρήμα, καθώς και να μας δικαιολογήσετε τα δικά σας και των προγόνων σας τα οικονομικά, μιας και εγώ και ο πατέρας μου, με πάρα πολύ καλό μισθό (περι τα 120.000 ευρώ τον τελευταίο χρόνο) δεν έχω τον δικό σας τρόπο ζωής. Εγώ βλέπεται τα δηλώνω όλα, εσείς???

Τι να πω πια για εμάς τους Έλληνες..........ότι και αν πω είναι λίγο.........ευτυχώς που υπάρχει και το εξωτερικό, γιατί πραγματικά εμείς που φέρνουμε χρήμα στην Ελλάδα όταν γυρνάμε σε αυτήν μας πληγώνει και ξεριζώνει την καρδιά κάθε φορά που επιστρέφουμε.
Μετά τιμής

Τάσος Ι. Καμπάς.
Αρχι-Πλοίαρχος του Εμπορικου Ναυτικού.

Προσφορά αγάπης και ευαισθησίας


Source by: www.newsbeast.gr

Στα παιδιά που έχουν ανάγκη

Ένα στυλό, ένα μολύβι, ένα τετράδιο είναι αρκετά για να δώσουν χαμόγελο στα παιδιά της διπλανής πόρτας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο εθελοντικός οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ξεκινά και φέτος πανελλαδική εκστρατεία για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών που θα δοθούν στα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των σχολικών απαιτήσεων. Και καλεί τους πολίτες, που έχουν τη διάθεση, να βοηθήσουν από καρδιάς.

Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Κίνας


Source: www. newsbeast.gr

Έξι άνθρωποι αγνοούνται

Ένα γαλλικό τάνκερ κενό φορτίου και ένα κινέζικο φορτηγό πλοίο συγκρούστηκαν στα ανοιχτά των ακτών της επαρχίας Ζεζιάνγκ στην Κίνα. Οι έξι αγνοούμενοι έπεσαν στη θάλασσα από το κινέζικο σκάφος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά για διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Xinhua.

Το τάνκερ κατευθυνόταν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε αποπλεύσει από το κινεζικό λιμάνι Νίνγκμπο.

Χρεοκοπεί ο Σκαραμαγκάς;

Αυτό ισχυρίζεται γερμανική εφημερίδα

Η ThyssenKrupp ενδέχεται να κηρύξει χρεοκοπία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή από το Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Boersen-Zeitung.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο είχε ανακοινωθεί ότι η εταιρεία Abu Dhabi Mar είχε κλείσει συμφωνία για την απόκτηση του 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την ThyssenKrupp Marine Systems να διατηρεί το 24,9%. Με την κίνηση αυτή, η Abu Dhabi Mar Group με επικεφαλής τον Λιβανέζο Iskandar Safa, αποκτούσε το τέταρτό της ναυπηγείο, μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως, όπως φαίνεται, η συμφωνία ανάμεσα στους Γερμανούς και την εταιρεία του Άμπου Ντάμπι καθυστερεί και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ThyssenKrupp θέλει να «κλείσει αυτό το δυσάρεστο κεφάλαιο στην Ελλάδα» και μάλιστα επιδιώκει να το κάνει μέσα στην τρέχουσα οικονομική χρήση, η οποία λήγει το Σεπτέμβριο.

Posted by: www.newsbeast.gr

Παράταση ζήτησε ο Ελληνικός Νηογνώμονας


Από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παράταση έξι έως δώδεκα μηνών ζήτησε ο Ελληνικός Νηογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμμορφωθεί σε τρεις παρατηρήσεις που έχουν απομείνει για την εναρμόνισή του με τον νέο κανονισμό.

Η αποκάλυψη του εγγράφου του Λιμενικού με υπογραφή του Αντιναυάρχου ΛΣ Αθ.Μπούσιου που αφορούσε την υπόθεση του Ελληνικού Νηογνώμονα έπεσε σαν βόμβα στην Ελληνική Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

Posted by: www.newsbeast.gr

Προσοχή στα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού


Ζητάει ο Παναγιωτόπουλος για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Δηλώσεις για τον ανασχηματισμό έκανε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «το αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, γνωρίζουμε όλοι ότι είναι προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού να το αποφασίζει».

Όμως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «όταν κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου, έχει, μεταξύ των άλλων, μια πολύ μεγάλη υποχρέωση: Να επανασυγκροτήσει δυο κρίσιμα Υπουργεία, Ναυτιλίας και Τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».

Αγωνία για το μέλλον της ακτοπλοΐας


Εκφράζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων

Έκκληση προς την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν τους όρους που θα επιτρέψουν την ορθολογική λειτουργία της ακτοπλοΐας, απευθύνει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της ακτοπλοΐας εξέφρασε ο ΗΑΤΤΑ, με επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ελληνική ακτοπλοΐα, βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και του συνόλου της νησιωτικής χώρας, κρίσιμος παράγοντας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί επί σειρά ετών.

Από την πλευρά του, ο ΗΑΤΤΑ, ως εκπρόσωπος του κλάδου των τουριστικών γραφείων, είναι έτοιμος να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου η ακτοπλοΐα να αποτελέσει μοχλό για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, η οποία διαθέτει μοναδικά, διεθνώς, νησιωτικά συμπλέγματα.

Μέγιστο λάθος και ξεφτίλα - Κλείνει ο Ελληνικός Νηογνώμονας



Εκπνέει σήμερα η προσωρινή παράταση λειτουργίας

Λήγει σήμερα η προσωρινή παράταση λειτουργίας των 17 μηνών που είχε παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ελληνικό νηογνώμονα, με αποτέλεσμα από αύριο να μην μπορεί να επιθεωρεί ή να δίνει πιστοποιητικά για πλοία με κοινοτική σημαία, αφού δεν μπόρεσε να εναρμονιστεί με τους κανόνες λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Νηογνωμόνων.

Όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι τη Δευτέρα θα ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28η Φεβρουαρίου 2011.

Η οριστική απόφαση για τον ελληνικό νηογνώμονα θα ληφθεί στις 14 Οκτωβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε

Source: http://www.newsbeast.gr/

capttassos.blogspot.com/comments:
Ηλίθια ερώτηση ενός Αρχιπλοιάρχου: δεν μπορούσαμε να έχουμε έναν νηογνώμονα τις προκοπής? Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη δεν μπορούσε να έχει έναν πολύ καλό και παγκόσμιο νηογνώμονα? Δεν έχει η Ελλάδα επαγγελματίες στον κλάδο της ναυτιλίας οι οποίοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κολοσσό? Σίγουρα και υπάρχουν. Πως έγινε το ναυτιλιακό θαύμα? Από ποιούς? Από αυτούς που δεν χρησιμοποιείται επίτηδες για να μην αναπτυχθεί τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Γιατί να πληρώνουν οι ναυτιλιακές ελληνικές εταιρίες αλλοδαπές εταιρίες νηογνωμόνων και όχι μία πολύ καλή ελληνική εταιρία?

Αυτό λέγεται ΠΡΟΔΟΣΙΑ και όχι βλακεία.

Το μέλλον μας είναι δύσκολο

Τάσος Γλυφάδα
Θείε Γιώργο
Καλημέρα από Σιγκαπούρη και καλές εκπομπές

Είπες γιατί άραγε ο Παπανδρέου ξεκίνησε το ξεσκαρτάρισμα.
Προσωπικά, και ζώντας το μισό διάστημα του κάθε χρόνου σε διάφορα μέρη του εξωτερικού, έχω να πω τα κάτωθι:

ακολουθεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στηθεί πολλά χρόνια τώρα, και σίγουρα από τότε που η Ελληνική Χούντα χτύπησε τον Μακάριο στην Κύπρο. Ένα πλάνο το οποίο τηρείται μέχρι σήμερα.
Ας μην ξεχνάμε ότι από τότε που ο Ιωαννίδης χτύπησε τον Μακάριο και έβαλε τον Σαμψών, το κομμάτι αυτό της υδρογείου έπαψε να είναι ήρεμο. Πριν από αυτό, οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας ήταν ήρεμες χωρίς εντάσεις. Άρα το χτύπημα ήταν μία πολύ καλή δικαιολογία διαταραχής-μίας διαταραχής που φτάνει μέχρι σήμερα.
ο πατέρας του δίδοντας ότι απόθεμα είχε η χώρα, και αφού το ξεζούμισε, και αφού βέβαια όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί λούφαξαν για να μην κινδυνεύσουν τις καρεκλίτσες τους, ήρθε τώρα ο υιός ο οποίος με το άλλοθι του ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ, παίρνει αποφάσεις (οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής) από τις οποίες οι περισσότερες είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ και ίσως εσχάτης προδοσίας ή βλακείας.
Το κράτος μας μετά από τόσα χρόνια ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ και τυφλού μίσους σε σημείο βλακείας έναντι της ΔΕΞΙΑΣ, είναι διαβρωμένο από ανθρώπους και ομάδες φιλο-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ. Άρα μόνο ο ΓΑΠ μπορούσε να πείσει αυτές τις μάζες και ομάδες που κινούνται στο σκοτάδι της πολιτικής σκηνής.
Μέσα από όλα όσα συνέβησαν και θα συμβούν, η Ελλάδα αποδυναμώθηκε τελείως, και παρόλο που έχουμε τρόπους να αναπτυχθούμε οικονομικά (βλέπε ναυτιλία, λιμάνια, ναυπηγεία, ανάπτυξη βιομηχανίας και βιοτεχνίας εκτός Αττικής και Αθήνας κτπ) υποχρεωνόμαστε να ακολουθήσουμε αποφάσεις που παίρνουν άλλοι και σίγουρα θα υποθηκεύσουν το μέλλον μας. Για παράδειγμα: εξωτερικά σύνορα, συν εκμετάλλευση Αιγαίου με Τούρκους, πετρέλαια εντός Αιγαίου, παζάρεμα διαφόρων αγωγών ενέργειας που ίσως δεν θα εκπληρώνουν τα Ελληνικά συμφέροντα, υποθήκευση Ελληνικών τραπεζικών δανείων σε ξένες τράπεζες και οικονομικούς κολοσσούς, κπτ
Ζούμε σε μία περιοχή που σιγο-καίει. Οι Αμερικάνοι φεύγουν από το ΙΡΑΚ, μία κίνηση που ίσως βοηθήσει να χτυπηθεί το ΙΡΑΝ όχι από τους Αμερικάνους αλλά από τους Ιρακινούς. Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει βίαιη κίνηση αλλά δεν ξέρει πως να την κάνει, το Ισραήλ είναι έτοιμο για πολεμική σύρραξη, και οι Τούρκοι αμφιταλαντεύονται μεταξύ Αμερικής-Ρωσίας-Ισραήλ-Ιράκ και Ελλάδος.
Όλα αυτά ενώ η Ευρώπη δεν παράγει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό που θα βοηθήσει την οικονομία της, ενώ της Ευρώπης ο πληθυσμός έχει διαβρωθεί και κυρίως από Μουσουλμάνους, της Ευρώπης ο πληθυσμός έχει γεράσει, η Ρωσία θα στέλνει εντός ολίγου πετρέλαιο μέσω αγωγού στην Κίνα, κτπ.

Η λίστα είναι μεγάλη, σίγουρα όμως μαρτυρά πολύ μεγάλες εξελίξεις και πολύ σύντομα. Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί πολύ σοφά και οι Έλληνες να μην είναι φανατισμένοι με κανέναν, μέσω όμως οικονομικής δυσχέρειας και ανάγκης.

Μετά τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς

Υποτιμούν με νόημα οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ...


«Η αυξημένη διπλωματική Ελληνό-Ισραηλινή δραστηριότητα, ύστερα από την δεύτερη σε λιγότερο από ένα μήνα συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου έχει ως στόχο την Τουρκία», σύμφωνα με την ανάλυση του γνωστού αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor. Μια ανάλυση που εκδόθηκε σχεδόν αστραπιαία αμέσως με το που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα ο Ισραηλινός ηγέτης δίνει με νόημα αλλά και αιχμές… τα «νέα δεδομένα» και τις εν δυνάμει συμμαχίες που επιχειρεί η Αθήνα να δημιουργήσει έναντι της αυξανόμενης επιθετικότητας και προκλητικότητας της Άγκυρας.

Η ανάλυση του stratfor, που παραθέτουμε πιο κάτω, είναι γλαφυρή και ενδεικτική στο πώς σκιαγραφεί με σαφώς μειονεκτικούς υπαινιγμούς για την Ελλάδα αλλά και πώς οι Αμερικανοί βλέπουν τις ενέργειες του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον «ειδικό αναλυτή» του πλέον ισχυρού αμερικανικού ινστιτούτου, το οποίο στηρίζει τις θέσεις, τις απόψεις και τις αναλύσεις σε ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές δίκτυο πληροφοριών που ελέγχει απόλυτα η CIA «Με την Ελληνό-Ισραηλινή συνεργασία, το Ισραήλ επιδιώκει να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτελέσει (περιφερειακή) δύναμη στην Μέση Ανατολή», την ώρα που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γνωστό ινστιτούτο, «η αδύναμη Αθήνα επιθυμεί να δείξει στην Άγκυρα ότι διαθέτει επιλογές, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο».

Για τον αναλυτή του αμερικανικού ινστιτούτου Startfor, «η Ελλάδα αποτελεί το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ, δεδομένης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης που υπάρχει στο Αιγαίο», επισημαίνοντας με νόημα ότι «ο έλεγχος του Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα στην άσκηση της κυριαρχίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα χιλιάδες νησιά της». Αλλά για να διατηρήσει τον έλεγχο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Stratfor, «η Ελλάδα χρειάζεται την πλέον εξελιγμένη πολεμική αεροπορία, μια υπόθεση ιδιαίτερα δαπανηρή για μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ακόμα και στην περίπτωση που δεν αντιμετώπιζε τεράστιο χρέος».

«Το γεγονός αυτό, -όπως καταγράφεται στην αμερικανική ανάλυση- καθώς και η αυτοπροωθούμενη νέα ώθηση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ως περιφερειακού στρατηγικής σημασίας παίκτη, δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να αποτελέσει ούτε καν απειλή για την Άγκυρα. Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις με την Τουρκία, προσφέροντας μια ελεγχόμενη μείωση των δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα έχοντας αποκρούσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την κίνηση, και γιατί δεν θεωρεί την Ελλάδα απειλή αλλά και διότι η Τουρκία, επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον Καύκασο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, χρειάζεται να διατηρήσει την στρατιωτική ισχύ της και δεν μπορεί να αντέξει μια μείωση».

«Ισραήλ και Ελλάδα-συνεχίζει το Stratfor- βλέπουν τα οφέλη από την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, ως έναν τρόπο να απαλλαχθούν από την Τουρκία – με το Ισραήλ να ελπίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για μια δυναμική Ελλάδα στα δυτικά της σύνορα, την ώρα που η Ελλάδα επιθυμεί να επιδείξει στην Άγκυρα ότι διαθέτει και άλλες επιλογές για να διατηρηθεί η ισορροπία στην Αιγαίο».

Αυτό ως ζητούμενο αποτελεί, σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, «αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα. Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν υποστηρικτής της δημιουργίας αραβικού κράτους, με πολλά μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα. Η Ελλάδα υπήρξε αντίθετη με το Ισραήλ, εξαιτίας της καχυποψίας της για την Ισραηλινό-Τουρκική συμμαχία και επειδή δεν ήθελε να βρεθεί απομονωμένη από τις αραβικές εξαγωγές στο κομμάτι της ενέργειας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά με την αποδυνάμωση Τουρκό-Ισραηλινής συμμαχίας – κλειδί για την ισορροπία δυνάμεων στην Μέση Ανατολή- η Αθήνα βλέπει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Οι εκθέσεις που θέλουν την Αθήνα να επιτρέπει τα ισραηλινή μαχητικά να χρησιμοποιήσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο θα μπορούσαν να αποτελούν ακριβώς αυτό μήνυμα προς την Άγκυρα».


«Ωστόσο- όπως αναφέρει το stratfor- από ισραηλινή άποψη, μια συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί μετά βίας ένα υποκατάστατο της σχέσης, όπως ήταν αυτή με την Τουρκία».

Ο αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα του με δεικτικό τρόπο έναντι της χώρας μας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στη Μέση Ανατολή, εκτός από την ένταξη στην ΕΕ και μια ιστορία της διπλωματικής στήριξης των αραβικών κρατών. Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνολική στάση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στην περιοχή».

Αντιθέτως, το ισχυρό αμερικανικό ινστιτούτο και παρά την επιφανειακή προσωρινή ένταση στις ΑμερικανόΤουρκικές σχέσεις, προφανώς επειδή γνωρίζει βαθύτερα μερικά γεγονότα σε συνδυασμό μιας σειράς πληροφοριών σημειώνει συγκριτικά για το ρόλο της Ελλάδας και αντίστοιχα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας στο πίσω μέρος της σκέψης τους οι αμερικανοί το εκφρασμένο στόχο της Αθήνας να αποτελεί την βασική στρατηγική πύλη, δίοδο και γέφυρα ειρήνης προς την Μεσόγειο-άποψη που προωθούσε μετ' επιτάσεως και η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή- το strafor σημειώνει με νόημα ότι «Το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Τουρκία. Η Τουρκία, ως σύμμαχος, θα αποτελούσε ισχυρό πλεονέκτημα για το Ισραήλ. Επιπλέον, η Ελληνό-Ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν είναι κάτι καινούργιο. Το καλοκαίρι του 2008, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε την «πρόβα νυφικού» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση- για μια (ισραηλινή) επίθεση εναντίον του Ιράν πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα.


Ο ειδικός αναλυτής του STRATFOR καταλήγει τελικά με σαφώς μειονεκτική την θέση της Ελλάδος ως προς την Τουρκία «πως αυτές οι διπλωματικές κινήσεις αποτελούν κάτι λίγο παραπάνω από ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Το Ισραήλ κεντρίζει την Άγκυρα με την αύξηση των δεσμών με την Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσελκύει την προσοχή, δεδομένων των σημερινών πιέσεων που της ασκούνται. Αλλά με τις προτεραιότητες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη και με την Ελλάδα (να είναι) πάρα πολύ αδύναμη να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή, θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο πέρα από την επιφανειακή σύσφιξη των Ελληνό-Ισραηλινών σχέσεων, προκειμένου να παράσχουν κίνητρο στην Άγκυρα να αλλάξει την πορεία της».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:EIXE ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ LOBBY ΣΤΙς ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ AIPAC ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΙΟ & ΙΟΥΝΙΟ...

Εμείς να προσθέσουμε πως στην ίδια ευθεία γραμμή σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ κινείται και η Κύπρος το τελευταίο διάστημα και αυτό κατέδειξε και η στάση των Αμερικανό Κυπριακών οργανώσεων στις ΗΠΑ στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά το «Ισραηλινό ρεσάλτο» στην Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια τον περασμένο Μάιο. Μια ματιά στην καταχώρηση στον αμερικανικό Τύπο των Κυπριακών οργανώσεων με αφορμή την θλιβερή μαύρη επέτειο για τα 36 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, λέει πολλά…

Σύφμωνα τέλος με αποκλειστικές πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency «βασική προεργασία» και ενημέρωση για την νέα γραμμή προσέγγισης με το Ισραήλ για αυτές τις δυο σημαντικές επισκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ και αντίστοιχα του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα τόσο σύντομα και με τέτοια θεαματική πρόοδο στις σχέσεις αμφότερα των δυο χωρών Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο παράγοντες 4μελούς της ομάδας του Κυπριακού Lobby στις ΗΠΑ που δραστηριοποιήθηκαν αμέσως μετά το Ισραηλινό ρεσάλτο την Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωνε ηγετικό στέλεχος της ΠΣΕΚΑ αλλά και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής προς το GreekAmericanNewsAgency τονίζοντας πως «τώρα δίδεται στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα μια ακόμα ευκαιρία να αναπτυχθούν συμμαχίες και συνεργασίες έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ποτέ την επιθετική στρατηγική της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε στην Τουρκία ότι μπορούμε να κάνουμε ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες » έλεγε χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάϊο και με νόημα λίγο μετά τα πρώτα 24ωρα από το «Ισραηλινό Ρεσάλτο» στην ναυτική Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, γνωστός Αμερικανό Κύπριος ηγέτης του γνωστού κουαρτέτου της Αμερικανό Κυπριακής ηγεσίας του Κυπριακού Lobby στις ΗΠΑ ο οποίος κινήθηκε άμεσα και με ταχύτητα με παράγοντες του πανίσχυρου Ισραηλινού AIPAC με τους οποίους ήρθε σε επαφή και επικοινωνία για προσέγγιση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Source: http://www.greekamericannewsagency.com

Stratfor: GREECE: AN INTENSIFYING BOMBING CAMPAIGN

Posted from: http://truth.freeforums.org
Source: greekamericannewsagency

Για πιθανή Κοινωνική εξέγερση εξαιτίας των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης κάνει λόγο το ινστιτούτο Stratfor, το οποίο έλέγχεται απο την CIA.

Η νέα ανάλυση, αναφέρεται λαμβάνοντας αφορμή το πρωτοφανές χτύπημα μπροστά από την Βουλή, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2008 από ομάδες αριστερών και αναρχικών. Με ένα τέτοιο χτύπημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενός "συμβολικού στόχου, όπως το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτές οι ομάδες εμφανίζονται να είναι ικανές να χτυπήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε".

Πέρα από μια σύντομη αναφορά αντίστοιχων χτυπημάτων του 2009, συντάκτες της ανάλυσης εκτιμούν ότι οι επιθέσεις αυτές μπορούν να αποδοθούν στην επισφαλή οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, καταλήγοντας ότι "το πρόβλημα της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι το κοινωνικό άγχος είναι σε υψηλό επίπεδο εξατίας της οικονομικής κρίσης της χώρας, ενώ το πακέτο των νέων φόρων μαζί με τις περικοπές σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας θα αυξήσουν αυτήν την ένταση". Και η ανάλυση καταλήγει, προοιωνίζοντας -αν και δυνητικά διατυπωμένο- ότι τα αυστηρά μέτρα είναι δυνατό να στρέψουν τους πολίτες στην βία, εκφράζοντας έτσι την αποδοκιμασία τους για τις κυβερνητικές πολιτικές και αναδεικνύοντας έτσι την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Κοντολογίς αναταραχές προβλέπουν οι ισντρούκτορες των Αμερικανών. Ίδωμεν. Διαβάστε την ανάλυση των Αμερικανών πρακτόρων.



GREECE: AN INTENSIFYING BOMBING CAMPAIGN

On Jan. 9, at approximately 8 p.m. local time, an improvised explosive device (IED) detonated outside the Greek parliament building, a popular tourist attraction, breaking windows but causing no deaths or injuries. Less than 20 minutes before the attack, an anonymous caller informed the Eleftherotypia newspaper that the device would be detonated, giving police time to clear the area.

The IED was placed under a garbage can near the Tomb of the Unknown Soldier, which is directly in front of the parliament building and under constant guard and video surveillance. Police have collected fragments of the device (likely made of cooking gas canisters, which are easy to obtain and the most common components used in such attacks in Greece) and are reviewing the surveillance video. So far, police have confirmed that a timer was found at the site and that a group calling itself the "Fire Conspiracy Cells" has claimed responsibility for the attack.

Over the past year, such bombings have been occurring more frequently against increasingly significant targets. In 2008, most of the attacks were against car dealerships, bank branches and diplomatic vehicles and were timed to avoid injuring people. In 2009 we saw the tactics intensify as police officers were targeted and killed and the target set shifted to include more strategically important sites such as the Greek Stock Exchange and National Insurance Company (the latter attacks were still preceded by phoned-in warnings). These varying and evolving tactics demonstrate a full spectrum of violence that the leftist and anarchist groups are capable of carrying out.

Consistent with the escalating campaign, the bombing in front of the parliament building was the most brazen attack in recent years. The area targeted is a very popular tourist attraction largely because of the ceremonial changing of the guard that takes place in front of the Tomb of the Unknown Soldier. The device was planted just a few yards from a nearby guard post, which underscores the purely ceremonial role of the soldiers guarding the monument.

While the parliament was not convened at the time of the attack, events were going on inside, and Greek Interior Minister Prokopis Pavlopoulos was scheduled to speak to reporters outside the building, near the site of the explosion at the approximate time the IED went off. Clearly, planting and detonating an explosive device in such a symbolic public area demonstrates the ability of leftist and anarchist groups to carry out their operations without police detection. And in order to deal with the escalating threat, the Greek government faces some difficult political decisions that could incite even more violence.

The uptick in attacks in 2009 can be attributed to the precarious political and economic situation in Greece. Because of Greek banking exposure to emerging markets in Central Europe and the country's reliance on tourism and shipping, Greece was hit particularly hard by the global economic crisis. Greece is set to have the highest government deficit (12.2 percent of gross domestic product [GDP]) and government debt (124.9 percent of GDP) in the eurozone in 2010. This puts the Greek government's ability to repay and service its debts in question, thereby damaging its credit rating and forcing the newly elected government to plan for austerity measures.

The European Union is pressuring Greece to enact severe budget cuts, and EU officials visited the country Jan. 6-8 to assess whether Athens is serious about lowering its deficit. The government is seriously considering rolling back social programs by raising the retirement age and has requested advice from the International Monetary Fund on how to reform its spending. The problem for Athens is that social angst is already at a high level due to the economic crisis, and a package of new taxes and social welfare cuts will only increase the tension. In notoriously volatile Greece, austerity measures will likely provide more reasons for people to turn to violence in order to express their disapproval of government policies and highlight the government's inability to manage the country.

Τα βιοκαύσιμα απειλούν τα παιδιά της Αφρικής


Η αυξημένη καλλιέργεια βιοκαυσίμων επιδεινώνει το επισιτιστικό πρόβλημα της Μαύρης Ηπείρου

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μειώσουν τους στόχους τους για τα βιοκαύσιμα, αλλιώς θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στην Αφρική και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», προειδοποιεί η ΜΚΟ Φίλοι της Γης (FoE).

Ειδικότερα, η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες «αρπάζουν» μεγάλες εκτάσεις στην Αφρική για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων, κάτι που επιδεινώνει το επισιτιστικό πρόβλημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα Αφρικανικά κράτη η επάρκεια τροφίμων είναι αδύνατη, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα παρά για φρούτα και λαχανικά. Ως εκ τούτου οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με τις τοπικές κυβερνήσεις, προσελκύουν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας στα φτωχά κράτη, παράγοντας ταυτόχρονα καύσιμα για τις τοπικές αγορές.

Πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα οδηγεί στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων, ενώ κατασπαταλώνται οι φυσικοί πόροι στην Αφρική.

Στην έκθεσή της η οργάνωση FoE επισημαίνει ότι για να μην «εξαλειφθούν» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αλλάξουν τον που τέθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με τον οποίο το 10% της ενέργειας για τις μετακινήσεις πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα.

«Οι εκτάσεις που ‘’αρπάζονται’’ στην Αφρική για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης για βιοκαύσιμα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει υποτιμηθεί. Αν εφαρμοστούν οι στόχοι που τέθηκαν, η κατάσταση στην Αφρική θα επιδεινωθεί πάρα πολύ», τόνισε σε δηλώσεις της η Kirtana Chandrasekaran, μέλος της FoE.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι στην παραγωγή καυσίμων από βιοκαλλιέργειες. Την περασμένη εβδομάδα η Shell και η Cosan ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων από ζαχαροκάλαμο.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), επισημαίνει ότι θα επιβλέπει τις δυο εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και ότι δεν θα γίνει κακή χρήση της γης.

capttassos.blogspot.com/comments:

Ιστορικά τα πρώτα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο ανήκαν στην κατηγορία των βιοκαυσίμων. Έτσι το ξύλο, το λίπος, τα φυτικά λάδια αλλά και τα αποστάγματα ώντας οργανικής προέλευσης εμπίπτουν στην κατηγορία των βιοκαυσίμων. Η μεγάλη ανάγκη σε φθηνά καύσιμα μεγάλου ενεργειακού περιεχομένου μετά την βιομηχανική επανάσταση, η οποία συνεχίζει αυξανόμενη έως σήμερα, ενίσχυσε σημαντικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, άνθρακα αρχικά και πετρελαϊκών παραγώγων αργότερα, σε βάρος των παραδοσιακών βιοκαυσίμων. Τα προβλήματα θέρμανσης του πλανήτη (βλ. φαινόμενο του θερμοκηπίου), τα οποία σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο των καυσίμων σε άνθρακα και το εκπεμπόμενο κατά την καύση διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχουν δημιουργήσει κατά τα τελευταία χρόνια ένα κλίμα στροφής προς βιοκαύσιμα τα οποία καλούνται να υποκαταστήσουν σταδιακά τα συμβατικά καύσιμα.

Τα βιοκαύσιμα προερχόμενα από οργανικά προϊόντα και θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα. Ως ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στο συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, στοιχείο που εξαρτάται άμεσα από την προέλευση τους, τη χρήση τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής τους. Κατά την καύση τους τα καύσιμα αυτά εκπέμπουν περίπου ίσες ποσότητες CO2 με τα αντίστοιχα πετρελαϊκής προέλευσης. Επειδή όμως είναι οργανικής προέλευσης ο άνθρακας τον οποίο περιέχουν έχει δεσμευτεί κατά την ανάπτυξη της οργανικής ύλης από την ατμόσφαιρα στην οποία επανέρχεται μετά την καύση κι έτσι το ισοζύγιο εκπομπών σε όλο τον κύκλο ζωής του βιοκαυσίμου είναι θεωρητικά μηδενικό. Στην πράξη επειδή κατά την παραγωγή και διακίνηση της πρώτης ύλης αλλά και των ίδιων των βιοκαυσίμων υπεισέρχονται και άλλες δραστηριότητες κατά τις οποίες παράγονται εκπομπές CO2 το τελικό όφελος από τα καύσιμα αυτά μπορεί να είναι από πολύ μεγάλο έως μηδαμινό. Για να αποφανθεί κανείς ασφαλώς για τα περιβαλλοντικά οφέλη κάποιου βιοκαυσίμου πρέπει να πραγματοποιήσει εξειδικευμένη ανάλυση κύκλου ζωής. Σχετικά στοιχεία για διάφορα βιοκαύσιμα μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση

Άραγε, τα βιοκαύσιμα θα είναι η αρχή του τέλους για την σωστή διατροφή μας? θα είναι η αρχή του τέλους για φτωχά κράτη τα οποία με τις υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήδη δεν μπορούσαν να ταΐσουν τον πληθυσμό τους?

Φεύγει από τη Wall Street ο ΟΤΕ

capttassos.blogspot.com / comments: γιατί άραγε φεύγει ο ΟΤΕ από το χρηματιστήριο? όσοι γνωρίζουν πως λειτουργούν οι εταιρίες που ανήκουν στο χρηματιστήριο, θα ήθελα να μάθω για ποιο λόγο θέλει να αποχωρήσει......ποιες απαιτήσεις δεν μπορεί ο ΟΤΕ να εκπληρώσει? δεν πιστεύω ότι έχανε λεφτά ο ΟΤΕ από το χρηματιστήριο της ΝΥ.

Και επίσημα σήμερα το αίτημα αποχώρησης

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος, μέσω δελτίου τύπου που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου 2010, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και για τερματισμό των υποχρεώσεων του αναφοράς στο πλαίσιο της σχετικής Αμερικανικής Νομοθεσίας.

Σήμερα με νέα ανακοίνωση, ο ΟΤΕ γνωστοποίησε εγγράφως στη εταιρεία που διαχειρίζεται το αμερικανικό Χρηματιστήριο την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση για αποχώρηση από την αγορά.
Ο OTE σκοπεύει να υποβάλει τη Φόρμα 25 στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γνωστή και ως SEC, κατά τις 9 Σεπτεμβρίου και αναμένει η αποχώρηση από το NYSE να αρχίσει να ισχύει κατά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέχεια της αποχώρησης από το NYSE και έχοντας καλύψει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό των υποχρεώσεων αναφοράς στο πλαίσιο της ισχύουσας Αμερικάνικης Νομοθεσίας, ο ΟΤΕ σκοπεύει να υποβάλει μία πιστοποίηση Φόρμας 15F στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τερματίζοντας με αυτό το τρόπο την εγγραφή των μετοχών του.

Ο ΟΤΕ σκοπεύει να διατηρήσει πρόγραμμα Level I ADSs το οποίο θα επιτρέπει στους επενδυτές να κάνουν πράξεις με τα ADSs του ΟΤΕ στην αγορά OTC (Over the counter). Ένα ADS αναλογεί σε 0,5 μετοχές ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ θα ενημερώνει τους επενδυτές σχετικά με εξελίξεις που αφορούν στη διαδικασία αποχώρησης από το NYSE αλλά και στον τερματισμό των υποχρεώσεων του αναφοράς στο πλαίσιο της σχετικής Αμερικανικής Νομοθεσίας.

posted by: newsbeast.gr

Φυσικό αέριο από το Ισραήλ?

Η ιδέα συζητήθηκε στη συνάντηση Νετανιάχου - Παπανδρέου στην Αθήνα

Την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό οικονομικό δίκτυο Globes Online.

Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενδυναμώσει τη θέση του στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της.

Η ιδέα κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ελλάδα έρχεται μετά την πρόσφατη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσε τον φυσικό συνεταίρο ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή: Globes-Online.com
Posted by: www.newsbeast.gr

Capttassos.blogspot.com / comments: ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορέσει αυτό το πραγματικά μεγάλο έργο να αποδώσει. Το ΙΣΡΑΗΛ προσπαθεί μέσω Ελλάδος, με κατεστραμμένη οικονομία, και ακολουθώντας ίσως τις διαταγές του Θείου ΣΑΜ, να μπει σφήνα στον αγωγό των Ρώσων. Αυτό το έργο, που φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς εμπορίου, δεν κρύβει πολλούς κινδύνους στην διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας? Δεν θα πρέπει οι πολιτικοί μας να κάτσουν να το σκεφτούν και με καθαρό μυαλό να συναποφασίσουν? Κάποιοι προσπαθούν να κυκλώσουν τα Ρωσικά οικονομικά συμφέροντα δημιουργώντας αγωγό αερίου με Ισραήλ, και με την πιθανότητα τα πετρέλαια του Αιγαίου να ανοίξουν πάλι από Αμερικάνικα συμφέροντα.
Διανύουμε παράξενες εποχές, την Ελλάς την αποδυνάμωσαν οικονομικά με όσες συνέπειες αυτό έχει, η Αμερικάνοι φεύγουν από Ιράκ-ίσως για να μπορεί το Ιράκ να χτυπήσει το Ιράν, το Ιράν είναι κι άλλες χώρες που θέλουν να το χτυπήσουν-αλλά μην ξεχνάμε τους Ρώσους, οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει στρατιωτικές συμμαχίες με πολλές ασιατικές χώρες, η Ρωσία έφτιαξε αγωγό πετρελαίου για εφοδιασμό της Κίνας....κτπ

Ίσως χρειάζεται μεγάλη προσοχή.......προσωπικά προτιμώ την ουδετερότητα........σίγουρα είναι δύσκολο αλλά ιστορικά οι χώρες της εμβέλειας της Ελλάδος που έμειναν ουδέτερες κέρδισαν περισσότερα. Ας διαβάσουμε και σκεφτούμε την ιστορία μας.

Κυριακή, Αυγούστου 29, 2010

tromaktiko: Τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το παιδικό δωμάτ...

tromaktiko: Τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το παιδικό δωμάτ...: "Οδηγός ασφάλειας στο παιδικό δωμάτιο Οι ανάγκες σε ασφάλεια του παιδικού δωματίου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ή..."

Oil tankers video




Follow the link in order to see amazing oil tankers video


http://www.youtube.com/watch?v=R713NPo1M-A&feature=related

Πετραιλαϊκός αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη



Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ήταν σχεδιαζόμενος αγωγός πετρελαίου που δεν υλοποιήθηκε ο οποίος προβλεπόταν να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, προέλευσης από την Κασπία Θάλασσα, από το λιμάνι του Μπουργκάς σε τερματικό σταθμό στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, χωρίς να περνάει από την Τουρκία.

Στις 11 Ιουνίου 2010 η Βουλγαρία ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού. Η Βουλγαρική πλευρά θεώρησε μη-συμφέρουσα οικονομικά την κατασκευή και λειτουργία ενώ υπήρχαν και σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες αφού όλη η παροχή αργού που θα κατέληγε στον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη επρόκειτο κατόπιν να μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια δια μέσω του Αιγαίου, καθώς πιθανό ατύχημα με πετρελαιοκηλίδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την αλιεία.

Στο έργο συμμετέχουν η ρωσική πλευρά με 51% και η βουλγαρική και ελληνική με 24,5% αντίστοιχα. Στην ελληνική πλευρά συμμετέχει με 23,5% η Κοινοπραξία «ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια) Α.Ε. - ΘΡΑΚΗ Α.Ε.», ενώ με 1% το ελληνικό δημόσιο. Η κάθε πλευρά μπορεί να εκχωρήσει μερικά ή ολικά το μερίδιό της σε εταιρίες παραγωγής πετρελαίου που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο. Από ελληνικής πλευράς, υπεύθυνος φορέας για την παρακολούθηση και εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλλον κατά την περίοδο 2010-2011, αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επίσπευσής του ώστε να λειτουργήσει το 2009.

Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό έργο, καθώς στην περιοχή λειτουργούν και άλλοι αγωγοί, ενώ η χωρητικότητά του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σκοπός της Ρωσίας είναι η δημιουργία εναλλακτικών οδών μεταφοράς, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλοι αγωγοί, οι οποίοι φέρνουν πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές, όπως ο Μπακού-Τσεϊχάν που λειτουργεί κυρίως με πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν. Προς το παρόν όμως αντιμετωπίζει προβλήματα, δε λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το σκεπτικό είναι ότι όσο περισσότερο πετρέλαιο έρχεται στην αγορά, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές και τόσο μεγαλύτερη η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό το σκεπτικό εξυπηρετεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», δηλώνει σχετικά ο κ. Φίλιππος Προέδρου, υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κομοτηνής με ειδίκευση πάνω στο θέμα.

Στα άμεσα οφέλη από τη δημιουργία του αγωγού, εκτός από τη δημιουργία ορισμένων θέσεων εργασίας, είναι η οικονομική ενίσχυση της περιοχής του Έβρου. Η Ελλάδα θα παίρνει 1€ για κάθε τόνο που περνάει από το έδαφός της, όπως και η Βουλγαρία, δηλαδή αρχικά 35 και αργότερα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα χρήματα θα καταλήγουν στο Νομό Έβρου. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ3 (www.ert3.gr) της 26 ης Φεβρουαρίου 2007, ο Νομάρχης Έβρου, κ. Νίκος Ζαμπουνίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κατασκευή του αγωγού θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Επίσης, δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να διαπραγματευτεί μελλοντικά πετρέλαιο σε προνομιακότερες τιμές. «Είθισται να γίνονται κάποιες διευκολύνσεις σε χώρες που παίζουν διαμετακομιστικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο, όπου θα φτάνουν στην Ελλάδα μισό με ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα και η Ελλάδα δε θα παίρνει τίποτα», υποστηρίζει ο κ. Μανώλης Καραγιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πέρα απ' αυτό και όσον αφορά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της χώρας, η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να θωρακίσει γεωπολιτικά την περιοχή της Θράκης. «Οποιαδήποτε μελλοντική διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας στο χώρο του Έβρου, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, θα προκαλέσει, όπως είναι λογικό, μια νευρικότητα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά», εκτιμά ο κ. Καραγιάννης. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διατηρηθεί μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το συνολικό μήκος του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης διαμέτρου 36 ιντσών υπολογίζεται περίπου σε 280 km τα 135 εκ των οποίων θα εκτείνονται επί ελληνικού εδάφους, ενώ τα υπόλοιπα 145 km επί βουλγαρικού εδάφους. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία τερματικού σταθμού φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης με ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 650.000 μετρικών τόνων. Στον σχεδιαζόμενο εξοπλισμό προστίθενται ειδικές υποδομές για πλωτές εξέδρες φόρτωσης δεξαμενόπλοιων. Ανάλογες εγκαταστάσεις πρόκειται να δημιουργηθούν στο Μπουργκάς και παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου αγωγού, που θα συνδέει τους δύο λιμένες. Ο αγωγός προβλέπεται να έχει δυνατότητα μεταφοράς 35 έως 50 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου ετησίως.

Γεωστρατηγικά οφέλη

Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι σταθερά προσδεδεμένη στο άρμα μιας διεθνούς πετρελαϊκής οικονομίας, χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις στον τομέα των εναλλακτικών και ήπιων μορφών ενέργειας, η παρουσία του αγωγού θα αποφέρει σαφή γεωστρατηγικά οφέλη στην Ελλάδα. Τα κυριότερα από αυτά τα οφέλη επικεντρώνονται στην αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της χώρας μας στον τομέα της ενέργειας διεθνώς, ενώ σε εσωτερικό επίπεδο αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της Θράκης, σύμφωνα με την τότε υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, μετατρέποντάς τη σε σημείο-κλειδί «για τους ενεργειακούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Ραγδαίες “υπόγειες” εξελίξεις στην υπόθεση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες με υψηλή κινητικότητα τόσο σε τριμερές επίπεδο (Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία), όσο και σε επίπεδο αλλαγής στάσης των ΗΠΑ έναντι του έργου. Η σκληρή τακτική που από την αρχή κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθήσει η Ρωσία έναντι της Βουλγαρίας, μετά την προφορική διατύπωση της πρόθεσης του φιλοδυτικού Βούλγαρου πρωθυπουργού Μ. Μπορίσοφ να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού για … περιβαλλοντικούς λόγους, φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα, αλλά μια συμφωνία μεταξύ Rosneft και αμερικανικής Chevron, αλλάζει α δεδομένα.


Βουλγαρική αντιπροσωπεία σπεύδει στην Μόσχα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις για την … κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, όπως ανακοίνωσε Ίγκορ Ντέμιν, εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας Τρανσνιέφτ, που είναι από ρωσικής πλευράς ο κεντρικός μέτοχος του σχεδίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας υπόγειας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες περίπου, μετά τις δηλώσεις Μπορίσοφ, ότι ματαιώνει την κατασκευή του αγωγού και την προειδοποίηση από ρωσικής πλευράς για τις συνέπειες που θα έχει για την Βουλγαρία μια τέτοια κίνηση. Μια Βουλγαρία που ενεργειακά εξαρτάται και θα εξαρτάται για πολλά χρόνια ακόμα από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ι. Ντέμιν, επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην οποία θα γίνει επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

Τι έχει μεσολαβήσει και δείχνει να αλλάζει η στάση της Βουλγαρίας για το θέμα: Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπορίσοφ αντιμετωπίζει τον υπαρκτό κίνδυνο αποδόμησής της από μια εξέλιξη “a la Ουκρανία”, είναι γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς έχεουν ασκηθεί σημαντικές πιέσεις προς την Σόφια. Αλλά κυρίως φαίνεται ότι έχει αλλάξει και η στάση των ΗΠΑ.

Μια πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η ρωσική Rosneft με την αμερικανική Chevron η οποία ενδιαφέρεται να αναμιχθεί στο έργο. Η συμφωνία αφορά στην από κοινού διενέργεια ερευνών και ανάπτυξης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο εταιρείες θα αναπτύξουν αρχικά το κοίτασμα «Βαλ Σάτσκι» κοντά στο Νοβοροσίσκ. Συνολικά, η συνεργασία φαίνεται πως αφορά στην άντληση περισσοτέρων από έξι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2011.

Χαρακτηριστικό της σημασίας της συμφωνίας είναι ότι αυτή υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, με στελέχη της διοίκησης της Chevron! Ξαφνικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 17 Ιουλίου, δέκα ημέρες μετά, στα τέλη Ιουλίου, η βουλγαρική κυβέρνηση που προφορικά ακύρωνε το έργο, δέχθηκε να καταβάλει 6,5 εκατ. ευρώ ως συμμετοχή της και κάλυψη λειτουργικών εξόδων της εταιρείας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Trans-Balkan Pipeline B.V., της οποίας η Ρωσία κατέχει το 51% και η Ελλάδα με τη Βουλγαρία μοιράζονται το 49%!

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες και κατά τα φαινόμενα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε την οριστική κατάληξη του porject.

Η απορία είναι γιατί άραγε η Αμερική άλλαξε στάση.....μάλλον γιατί "πήρανε" τα πετρέλαια του Αιγαίου τα οποία όπως δείχνουν οι καταστάσεις θα τα μοιραστούν οι Έλληνες μαζί με τους Τούρκους (ότι αφήσουν να μοιραστεί οι Αμερικάνοι).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με καταγγελίες τοπικών δημοσιογραφικών σταθμών, αλλάζουν πολλά στον Έβρο, αφού η σύσταση του πληθυσμού όπως καταγγέλεται μεταβάλλεται και το οποίο ίσως να έχει σχέση με την εν γένει αναβάθμιση της περιοχής λόγο αγωγού.

Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για όσους επιδιώκουν την αλλαγή (όχι μόνο από Τουρκία) καθώς η Βουλγαρία αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και όσοι διαθέτουν βουλγαρικό διαβατήριο μπορούν να εργάζονται και να εγκαθίστανται σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες Βούλγαροι (χριστιανοί) μετανάστευσαν στον Έβρο. Εκτός από τις Βουλγάρες οι οποίες παντρεύτηκαν με Έλληνες, ήρθαν και πολλοί εργάτες αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

Τους τελευταίους όμως μήνες εκτός από τους χριστιανούς, στον Έβρο και ειδικά σε πόλεις με διάφορες προφάσεις εγκαθίστανται Βούλγαροι μουσουλμάνοι. (τουρκόφωνοι).
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι αθίγγανοι των δύο χωρών συνάπτουν πολύ στενές σχέσεις και σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε γάμους.

Μετά τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς
Αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Χ ριστιανοί
Ε λληνες
Σ υμμορείτες
Τ σανακογλύφτες
Η λίθιοι
Κ αρεκλοκένταυροι
Α νεπρόκοποι

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ένας Άγγλος, ένας Γάλλος κι ένας Έλληνας, φίλοι της τέχνης όλοι τους, βρίσκονται στο μουσείο και σχολιάζουν, με αρκετά σωβινιστική διάθεση, έναν πίνακα που απεικονίζει τον Αδάμ και την Εύα με το μήλο.

Ο Άγγλος: «Κοιτάξτε τη γαλήνη και την ηρεμία που κυριαρχεί στα πρόσωπά τους. Σίγουρα πρέπει να ήταν Άγγλοι».
Ο Γάλλος: «Μη λες μακακίες. Κοίτα τα κορμιά τους πόσο ωραία είναι μέσα στη γύμνια τους. Πρέπει να ήταν Γάλλοι».

Και ο Έλληνας: «Ρε σεις, τι λέτε; Πάτε καλά; Δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν στέγη, έχουν μόνο ένα μήλο για να φάνε και τους λένε πως αυτό είναι ο παράδεισος! Σίγουρα είναι Έλληνες»

Σάββατο, Αυγούστου 28, 2010

OCEAN 2012


You can watch it here:
http://vimeo.com/album/234750
Transforming European Fisheries

Transforming European Fisheries
http://vimeo.com/album/234750

Save the seas and the environment - DO IT RIGHT

About this album:
"Years of overfishing in European waters have led to dramatic declines in fish populations. The Common Fisheries Policy has failed to prevent this. Now it is being reformed. Learn how you can play your part."

Forward this email to your friends and family so that they can see it, too.

Δίκτυο Παρακολούθησης Κίνησης Πλοίων






Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας υλοποιεί έρευνα για την καταγραφή της πραγματικής εικόνας της κίνησης των πλοίων στο Αιγαίο. Με την επεξεργασία δεδομένων σε συνεχή ροή μέσω του δικτύου AIS (Automatic Identification System-Σύστημα Αυτόματου Προσδιορισμού Θέσης Πλοίων), καταγράφονται σε 24ωρη βάση τα χαρακτηριστικά κάθε πλοίου, όπως τύπος, σημαία, φορτίο, μέγεθος, προορισμός κ.α.

Στόχος της έρευνας είναι να γίνει μία πραγματική εκτίμηση, τόσο της κίνησης των πλοίων στο Αιγαίο, όσο και του πραγματικού ρίσκου θαλασσίου ατυχήματος από την ελεύθερη και χωρίς έλεγχο ναυσιπλοΐα πλοίων όλων των τύπων, σε κάθε σημείο των ελληνικών θαλασσών.

Σύνδεσμος IMIS - International Maritime Information Systems

Σύνδεσμος Δικτυακής Εφαρμογής A.I.S - Χάρτης Πλοίων Πραγματικού Χρόνου


Δυστυχώς, η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί στην πράξη την υπάρχουσα κατάσταση κίνησης εμπορικών πλοίων και πετρελαιοφόρων στο Αιγαίο, και η ανικανότητα να αντιμετωπίσει κάποιο μικρό ή μεγάλο θαλάσσιο ατύχημα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αισιοδοξίας.

Το ναυάγιο άλλωστε του Sea Diamond στη Σαντορίνη, το οποίο έγινε υπό άριστες καιρικές συνθήκες αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επίσης, με την ενδεχόμενη κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, προβλέπεται να πολλαπλασιαστεί κάθετα τόσο ο αριθμός όσο και το μέγεθος των δεξαμενόπλοιων που θα διαπλέουν το Αιγαίο. Σήμερα και λόγω των περιορισμών που τίθενται στα στενά των Δαρδανελίων, στο Αιγαίο κινούνται πετρελαιοφόρα (τύπου Αframax και Suez) με χωρητικότητα έως και 150.000 τόνους, ενώ με τη λειτουργία του αγωγού, προγραμματίζεται να μπουν στο Αιγαίο και δεξαμενόπλοια (τύπου Cape Size και VLCC) χωρητικότητας 300.000 – 400.000 τόνων.

Το Ινστιτούτο του Αρχιπελάγους συνεχίζει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται καθημερινά τα στοιχεία γύρω από την κίνηση των πλοίων στο Αιγαίο, τα οποία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων αρχών. Το διαρκώς αυξανόμενο περιβαλλοντικό ρίσκο στο Αιγαίο απαιτεί γρήγορα βήματα και πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθεί σύντομα το τεράστιο κενό που υπάρχει στη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Αρχείο Δημοσιευμάτων σχετικά με την έρευνα του Ινστιτούτου του Αρχιπελάγους

Μποτιλιάρισμα στο Αιγαίο - Κίνδυνος για πρόκληση ναυτικής τραγωδίας με οικολογική καταστροφή
Πέτρος Στεφανής, ΤΑ ΝΕΑ, 15-3-10

«Ελληνικά και κυρίως ξένα πετρελαιοφόρα έως και 150.000 τόνων αλωνίζουν στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, φορτηγά πλοία μεταφέρουν χημικά και τοξικά απόβλητα ή άλλα επικίνδυνα φορτία. Αυτό σημαίνει πως το ρίσκο για ένα σοβαρό θαλάσσιο ατύχημα ή και εκτεταμένη ρύπανση είναι πραγματικό, όχι θεωρητικό....»
Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες δημοσίευμα




Ζητείται... τροχονόμος και για το Αιγαίο
Γιώργος Κιούσης, Ελευθεροτυπία, 24-02-2010

«Ανησυχητική και επικίνδυνη» χαρακτηρίζουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση των πλοίων στα στενά Εύβοιας-Ανδρου και Ικαρίας-Μυκόνου οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, που πραγματοποιούν έρευνα σε συνεργασία με την IMIS Hellas, με τη χρήση του συστήματος Mariweb για την καταγραφή της πραγματικής εικόνας της κίνησης των πλοίων στο Αιγαίο.

Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα ΕΔΩ

Μποτιλιάρισμα στο Αιγαίο



Κίνδυνος για πρόκληση ναυτικής τραγωδίας με οικολογική καταστροφή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ - http://www.tanea.gr: Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

«Ελληνικά και κυρίως ξένα πετρελαιοφόρα έως και 150.000 τόνων αλωνίζουν στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, φορτηγά πλοία μεταφέρουν χημικά και τοξικά απόβλητα ή άλλα επικίνδυνα φορτία. Αυτό σημαίνει πως το ρίσκο για ένα σοβαρό θαλάσσιο ατύχημα ή και εκτεταμένη ρύπανση είναι πραγματικό, όχι θεωρητικό. Απέναντι σε αυτήν την ανεξέλεγκτη ναυσιπλοΐα, τα μέτρα για ορθολογική διαχείρισή της πρέπει να παρθούν άμεσα...».

Χτυπούν καμπανάκι για το μποτιλιάρισμα στις ελληνικές θάλασσες: το Αιγαίο- λένε- είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση. Ερευνητές, μέλη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (http://www. archipelago.gr), βάλθηκαν να καταδείξουν ότι οι κυριότεροι ελληνικοί υδάτινοι δίαυλοι είναι ήδη υπερφορτωμένοι, πως ο κίνδυνος πρόκλησης μιας ναυτικής τραγωδίας με το επιπλέον κόστος μιας πιθανής οικολογικής καταστροφής είναι υπαρκτός. Για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, παρατηρούν εδώ κι έναν χρόνο, ειδικά το τελευταίο πεντάμηνο σε καθημερινή, εικοσιτετράωρη βάση, με επιστημονική μέθοδο ένα προς ένα τα πλοία που διασχίζουν τα ελληνικά και τα διεθνή νερά. Στο «μικροσκόπιό» τους έχουν βάλει κυρίως τα τρίαπιο σημαντικάθαλάσσια περάσματα, αυτά μεταξύ Εύβοιας - Άνδρου, Μυκόνου- Ικαρίας και Ικαρίας- Σάμου.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε το μέγεθος του κυκλοφοριακού- περιβαλλοντικού προβλήματος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Θέλουμε να πείσουμε τους αρμόδιους με αξιόπιστη μελέτη ότι το Αιγαίο είναι σε κάθε γωνιά του επιβαρημένο από πλοία όλων των τύπων, πως οι πληθυσμοί του απειλούνται πλέον σοβαρά, γι΄ αυτό και πρέπει, έστω τώρα, να προστατευθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή αρχίσαμε να αποτυπώνουμε λεπτομερώς μέσω του ειδικού αυτόματου συστήματος καταγραφής Μariweb την πραγματική ημερήσια κίνηση των πλοίων, ανά τύπο, σημαία, φορτίο, μέγεθος και προορισμό τους...», λέει στα «ΝΕΑ» διευθυντής του «Αρχιπελάγους» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.

«Πάνω- κάτω ξέραμε τι συνέβαινε, είχαμε στήσει και παρατηρητήρια σε συγκεκριμένα νησιά. Τώρα, ωστόσο, διαπιστώνουμε με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ότι όποιες και να είναι οι καιρικές συνθήκες, ακόμα και με εννέα μποφόρ (!), τα περισσότερα εμπορικά πλοία- το 90% από τα οποία είναι ξένα- συνεχίζουν κανονικά το ταξίδι τους. Τότε όμως ανεβαίνουν κατακόρυφα και οι πιθανότητες για ένα δυσάρεστο συμβάν, γεγονός που οι πλοιοκτήτες και οι ναυλωτές επιμένουν να αψηφούν...», υποστηρίζει.

Στα θαλάσσια περάσματα
Ενδεικτικά το δίμηνο από τα μέσα Νοεμβρίου 2009 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2010, μόνο στα περάσματα Εύβοιας- Άνδρου και Μυκόνου- Ικαρίας καταμετρήθηκαν συνολικά 1.648 εμπορικά πλοία, εκ των οποίων τα 243 (14,7%) μετέφεραν επικίνδυνο φορτίο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από τα μισά εμπορικά που διαπλέουν τις ελληνικές θάλασσες φέρουν τις λεγόμενες “σημαίες ευκαιρίας”, είναι δηλαδή νηολογημένα σε χώρες όπως ο Παναμάς και η Λιβερία. Αυτό έχει και τη σημασία του, καθώς τα κράτη αυτά συνήθως δεν προτίθενται να αποζημιώσουν ή δεν έχουν και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να οδηγήσουν σε δίκη τους υπευθύνους ύστερα από ένα ατύχημα ή ρύπανση στην ανοιχτή θάλασσα...» εξηγεί ο κ. Τσιμπίδης.

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ

Ελληνικά και ξένα πετρελαιοφόρα και φορτηγά με τοξικά απόβλητα αλωνίζουν ανεξέλεγκτα στις ελληνικές θάλασσες


24ωρος έλεγχος της κίνησης

ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ οι παράκτιες χώρες του κόσμου στις οποίες υπάρχει αυξημένη κίνηση πλοίων εφαρμόζουν μια σειρά από μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας τους, ακριβώς για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα απρόοπτων καταστάσεων, λένε οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους». «Στη Βαλτική, στις θάλασσες ανάμεσα σε Δανία- ΕσθονίαΦινλανδία- Γερμανία- Λετονία- Λιθουανία- Πολωνία και Σουηδία, στον Ατλαντικό δυτικά της Ισπανίας, στην Αδριατική, στα Κανάρια Νησιά κι αλλού ισχύουν κανονισμοί θαλάσσιας προστασίας, είτε βάσει της εθνικής νομοθεσίας είτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ρυθμίσεις όπως, μεταξύ των άλλων, ο καθορισμός ελεγχόμενων διαδρόμων υποχρεωτικής πορείας των πλοίων, ο εικοσιτετράωρος έλεγχος της κίνησής τους (traffic control), αλλά και η λειτουργία μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων- με ρυμουλκά κ.λπ. - για την έγκαιρη αντίδραση σε κάθε μικρό ή μεγάλο ατύχημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν έγκαιρα και στη χώρα μας. Κι αυτό, καθώς έχει αποδειχθεί και στην πράξη ότι στις περιοχές όπου εφαρμόζονται, παρατηρούνται ελάχιστα ατυχήματα, κανένα μεγάλο, με εξαίρεση αυτό του “Ρrestige”, λόγω λανθασμένων χειρισμών, το 2002 στις ισπανικές ακτές. Με αυτήν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά και την περίπτωση του “Sea Diamond” στη Σαντορίνη- υπό άριστες μάλιστα καιρικές συνθήκεςκατά νου, οφείλουμε να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιδρούμε σωστά, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη οργάνωση...» λέει ο Θοδωρής Τσιμπίδης που σημειώνει: «Τα πρώτα πορίσματα της έρευνάς μας ήδη έχουν σταλεί τόσο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όσο και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ ώστε να μεταφραστούν σε εφαρμόσιμες επιστημονικές λύσεις».

Ναυμαχία στο Αιγαίο για τον ερυθρό τόνο




Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτρέπουν την παράνομη δραστηριότητα από ξένα αλιευτικά
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

αναρτηση: http://www.tovima.gr

Ενα πρωινό στα μέσα Ιουλίου το μικρό ιστιοπλοϊκό ερευνητικό σκάφος «Νηρέας» της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» έπλεε νότια της Σάμου. Στο πηδάλιο βρισκόταν ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Θοδωρής Τσιμπίδης και σε ετοιμότητα τέσσερις βιολόγοι της ωκεανογραφικής ομάδας μελέτης- δύο Ελληνες, ένας Βρετανός και μία Γιαπωνέζα. Ημέρες πριν είχαν ξεκινήσει τις περιπολίες στην περιοχή καθώς είχαν πληροφορηθεί από τούρκους συνεργάτες τους ότι αλιευτικά σκάφη επρόκειτο να περάσουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να κυνηγήσουν τους τελευταίους τόνους του Αιγαίου - η αλιεία του τόνου απαγορεύεται μετά τις 15 Ιουνίου.

«Τα σημεία όπου μπορούν να δράσουν είναι συγκεκριμένα. Εμείς κινούμασταν στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Χίου και Σάμου, βόρεια της Πάτμου έως και νότια της Ικαρίας. Ηταν ζήτημα ημερών να τους πετύχουμε, όπως και έγινε. Ενα πρωίείδαμε στον ορίζοντα τέσσερα μεγάλα τουρκικά ψαράδικατουλάχιστον 40 μέτρα το καθένα» λέει ο κ. Τσιμπίδης.

Αρχισαν να τούς παρακολου- θούν για ώρες. Επικοινώνησαν με το Λιμεναρχείο της Σάμου, αλλά οι λιμενικοί υπάλληλοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα πλωτά μέσα για την καταδίωξη. «Συνεχίσαμε μόνοι μας. Ηταν νύχτα όταν καταφέραμε να τους προσεγγίσουμε. Ζητήσαμε στοιχεία για το περιεχόμενο των κλωβών οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ζωντανών αλιευμάτων που παρασύρουν μαζί τους. Οι πληροφορίες ήταν αντιφατικές. Ενας καπετάνιος είπε ότι οι τόνοι προέρχονται από τη Βόρεια Κύπρο και άλλος από την Αττάλεια. Λίγη ώρα αργότερα, αφού συνεννοήθηκαν, τα “άλλαξαν” αλλά δεν κατάφεραν να μας παραπλανήσουν. Είχαμε στο μεταξύ διαπιστώσει ότι το φορτίο ήταν παράνομο» τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους». Και προσθέτει: «Υπολογίζουμε ότι οι κλωβοί πρέπει να περιείχαν γύρω στις 2.500 τούνες, 10-20 κιλά η καθεμία. Στη διεθνή αγορά θα έπιασαν αστρονομικό ποσό. Μπορεί να έφτασαν και τις 15.000.000 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης. Τα τέσσερα πλοία όταν είδαν τα δύσκολα κατέφυγαν στα διεθνή ύδατα.

Θερμό επεισόδιο στο στενό Σάμου- Φούρνων

Δύο ημέρες μετά το πρώτο επεισόδιο η ομάδα του «Αρχιπελάγους» παρατήρησε προετοιμασία παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας από τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη νότιανοτιοδυτικά της Σάμου στο στενό μεταξύ Σάμου και Φούρνων.

Μόλις αντιλήφθηκαν το ελληνικό σκάφος προσπάθησαν να το εμβολίσουν. «Οι κινήσεις τους αρχικά ήταν απλώς απειλητικές, διότι ήταν ακόμη ημέρα. Αντιληφθήκαμε ότι το βράδυ τα πράγματα θα ήταν δύσκολα» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. Γι΄ αυτό το πλήρωμα του αργού και δυσκίνητου ιστιοφόρου «Νηρέας» έφυγε από την περιοχή για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα με ένα ευκίνητο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος. Οπως διαπίστωσαν, είχε γίνει χρήση αλιευτικών εργαλείων (κυκλικά δίχτυα επιφανείας) σε απόσταση μόλις ενάμισι μιλίου από τις ελληνικές ακτές. «Πρόκειται για αδίστακτους λαθρέμπορους. Είχε πέσει η νύχτα και επιχειρούσαν να κλείσουν τα στενά με τα δίχτυα τους.Ειδοποιήσαμε και πάλι τις λιμενικές αρχές,αλλά δεν είχαν τα μέσα να βοηθήσουν. Ενημερώσαμε και το γραφείο της επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Ενας λιμενικός μού είπε:“Ντρέπομαι που δεν μπορώ να κάνω τίποτα”» σημειώνει ο κ. Τσιμπίδης. Η προκλητική στάση των παράνομων αλιέων εξελίχθηκε σε ευθεία απειλή όταν τα μέλη του «Αρχιπελάγους» αποφάσισαν να κόψουν με μαχαίρια τους ιχθυοκλωβούς και να ελευθερώσουν τους παγιδευμένους τόνους. «Γύρω στις 10 το βράδυ η περιοχή θύμιζε ναυμαχία. Πολλά εμπορικά πλοία που περνούσαν από την περιοχή άλλαξαν ρότα γιατί τα πράγματα είχαν αγριέψει.Είχαν στρέψει τις πλώρες τους και κινούνταν προς το μέρος μας για να μας εμβολίσουν.Το σκηνικό διήρκεσε περίπου μία ώρα.Τελικά έχασαν το παιχνίδι.Ημασταν πιο ευέλικτοι.Προτίμησαν να τραβήξουν τα δίχτυα και να σώσουν το πολύτιμο φορτίο των εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι κατέφυγαν στα διεθνή ύδατα»θυμάται.

Η αλιεία τόνου πλήττει και σπάνια απειλούμενα είδη, καθώς στα κυκλικά δίχτυα επιφανείας εγκλωβίζεται τεράστιος αριθμός δελφινιών, φωκιών, θαλάσσιων χελωνών, τα οποία οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ως τροφή για τους μεταφερόμενους τόνους.

Για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στα διεθνή ύδατα το «Αρχιπέλαγος» ξεκίνησε συνεργασία με τη διεθνή ακτιβιστική οργάνωση «Sea Shepherds Conservation Society».

Δείτε σχετικό video από το site του αρχιπελαγο http://www.archipelago.gr/el/%CE%9D%CE%AD%CE%B1/Video%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF/TabId/206/VideoId/42/----------.aspx

tromaktiko: Πώς να διδάξετε το 2 χρονών παιδί σας να μοιράζετα...

tromaktiko: Πώς να διδάξετε το 2 χρονών παιδί σας να μοιράζετα...: "Τι να περιμένουμε σε αυτήν την ηλικία 'Δικό μου' φωνάζει, αρπάζοντας μια κούκλα από έναν συμπαίκτη του. Εσείς προσπαθείτε να..."

tromaktiko: ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

tromaktiko: ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: "ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΒΗΜΑ 1ο ΜΟΛΙΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ...

ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η COSCO;;;;




Παρασκευή, Μάϊος 21, 2010

Οι Κινέζοι βάζουν… πόδι στο λιμάνι του Βόλου και ειδικότερα όσον αφορά στην εκμετάλλευση της προβλήτας κοντέινερς; Μπορεί. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις των επόμενων ημερών και μηνών ενδεχομένως να δρομολογήσουν εξελίξεις και μάλιστα ραγδαίες, όπου πιθανόν να δούμε να γίνονται όλα όσα δεν έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες από την Πολιτεία, που άφησε το λιμάνι της πόλης -στρατηγική πύλη προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- χωρίς σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για τη διακίνηση εμπορευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η παρουσία από προχθές στην Αθήνα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Cosco Γουέι Τζιαφού για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για την εμπλοκή των… Κινέζων σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν στις θαλάσσιες μεταφορές και όχι μόνον, αναζωπύρωσε πάλι τα σενάρια πιθανής εμπλοκής τους και στα τεκταινόμενα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Άλλωστε τα χθεσινά δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων ήταν άκρως αποκαλυπτικά. Ότι δηλαδή μέσα στις βαλίτσες του ο ισχυρός άνδρας της Cosco έχει και επενδυτικά σχέδια που αφορούν εκτός από τον ΟΛΠ και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, για τα οποία οι…δράκοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν την εκμετάλλευση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς).

Ρωτήσαμε εμπλεκόμενους με το λιμάνι του Βόλου τοπικούς παράγοντες, για να εισπράξουμε τις πρώτες αντιδράσεις τους. Όλες οι απόψεις έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Ότι δηλαδή το λιμάνι χρειάζεται να δημιουργήσει νέους χώρους αποθήκευσης, με πιο σημαντικό την κατασκευή της τρίτης προβλήτας και, γιατί όχι, τη δημιουργία ακόμη και ενός Εμπορευματικού Κέντρου, μέσω του οποίου θα διακινούνται μεγάλα φορτία όχι μόνον προς το λιμάνι του Βόλου, αλλά και προς τα δύο λιμάνια της χώρας, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Το λιμάνι του Βόλου με τους υφιστάμενους χώρους του δεν έχει τη δυνατότητα να διακινήσει περισσότερα από 25.000 κοντέινερς το χρόνο, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Βαλασσάς, που μαζί με το συνάδελφό του, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Π. Σούρλα, περιμένουν εδώ και οκτώ περίπου μήνες τον ορισμό και την ανάληψη καθηκόντων της νέας διοίκησης του ΟΛΒ, που ουσιαστικά παραμένει ακέφαλη. Το λιμάνι του Βόλου, συνεχίζει ο κ. Βαλασσάς, είναι μικρό και δεν έχει μεγάλες δυνατότητες επέκτασης. Σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον μπουν, όπως προσθέτει, ιδιώτες επενδυτές, είναι απαραίτητη η κατασκευή της Γ΄ Προβλήτας σε μία έκταση περίπου 250.000 τ.μ. για τη οποία μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτιμάται ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξεως των 80.000.000 ευρώ περίπου, σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΒ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου των Λιμενεργατών Βόλου Θωμάς Κρητικός δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του. Ανησυχεί, όπως είναι φυσικό, ότι αν το κινεζικό ενδιαφέρον πάρει «σάρκα και οστά», ενδεχομένως να προκύψουν δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των 75 συναδέλφων του που δουλεύουν στο λιμάνι του Βόλου. Ανησυχούμε για το τι θα προκύψει, λέει ο κ. Κρητικός, για να υποστηρίξει και αυτός από την πλευρά του ότι αν δημιουργηθεί ο τρίτος προβλήτας και γίνει και η προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τότε ο Βόλος μπορεί να γίνει, όπως σημειώνει, ένας καλός εμπορευματικός σταθμός. Είναι πολύ πιθανή η… απόβαση της Cosco στο Βόλο, τονίζει εξάλλου από τη δική του πλευρά ο ναυτιλιακός πράκτορας κ. Παντελής Φλώκας. Άλλωστε το 80% , όπως συνεχίζει, των προϊόντων που διακινούνται σήμερα στο λιμάνι του Βόλου μέσω εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς) είναι κινέζικα (πλακάκια, ογκόλιθοι, μεταλλικά προϊόντα κ.α.), καθώς όπως σημειώνει υπάρχει απευθείας γραμμή της εταιρίας MSC από την Κίνα στην Ελλάδα.

Αντίθετα η εκτίμηση του Προέδρου Ναυτικών Πρακτόρων Βόλου κ. Γιάννη Τσαρδακά είναι ότι οι όποιες κινήσεις της Cosco δεν πρέπει να αναμένονται σύντομα. Αν δεν σταθεροποιηθούν, όπως λέει, πρώτα στον Πειραιά, δεν πρόκειται να κάνουν τα επόμενα βήματα . Ο κ. Τσαρδακάς σημειώνει ακόμη ότι ο Βόλος δεν μπορεί να αντέξει μόνον κοντέινερς, αλλά και τα υπόλοιπα φορτία που διακινούνται σήμερα μέσα από το λιμάνι.

ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2010

Universal and Continental Airlines Merge


Μεταφέρουν 144 εκατ. επιβάτες το χρόνο σε 370 προορισμούς σε 59 χώρες
Ετοιμάζουν την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου

Web only
http://www.protothema.gr/economy
28/08/2010 13:44

Οι ομοσπονδιακές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν χθες Παρασκευή τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών United και Continental, αίροντας ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για το σχηματισμό της μεγαλύτερης εταιρείας αερομεταφορών στον κόσμο.

Οι δύο εταιρείες μεταφέρουν 144 εκατ. επιβάτες το χρόνο σε 370 προορισμούς σε 59 χώρες με ελάχιστες αλληλοεπικαλύψεις. Η Γιουνάιτεντ, με έδρα το Σικάγο, έχει ισχυρότερη παρουσία στις ΗΠΑ και στις χώρες του Ειρηνικού, ενώ η Κοντινένταλ, με έδρα το Χιούστον, επικεντρώνεται περισσότερη στις βορειοανατολικές πολιτείες, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική.

Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δε θα αντιταχθεί στη συγχώνευση μετά από «εξαντλητική έρευνα» για το θέμα, κρίνοντας ότι οι δύο εταιρείες έχουν «κατά κύριο λόγο αλληλοσυμπληρούμενα δίκτυα» που αλληλεπικαλύπτονται κυρίως σε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να αναλάβει άλλη εταιρεία, η Southwest, τις πτήσεις τους προς Νιούαρκ για να καθησυχάσουν τις αντιμονοπωλιακές αρχές.

Μετά τη συγχώνευση οι μέτοχοι της Γιουνάιτεντ θα έχουν το 55% της νέας εταιρίας και εκείνοι της Κοντινένταλ το 45%, με μια μετοχική κίνηση που θα ανέλθει σε 3 δις δολάρια. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται United και θα έχει το λογότυπο της Continental.

Οι αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν τη συγχώνευση τον περασμένο μήνα.

Για να προχωρήσει η συμφωνία πρέπει να την υπερψηφίσουν οι μέτοχοι των δύο αεροπορικών εταιρειών.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ - ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ? - ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ?


Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Όπως όλοι πλέον καλά γνωρίζουμε και έχουμε εμπεδώσει, δικαίος / αδίκως θα πρέπει πάλι τα ίδια κορόιδα να πληρώσουμε την λυπητερή για να βγάλουμε την πατρίδα μας από τον οικονομικό και όχι μόνο βάλτο στον οποίο λεχει πέσει εδώ και πολλά χρόνια.
Έχω όμως μία πολύ πρακτική ερώτηση να κάνω στους κυβερνώντες. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε κομμάτι του Πειραιά στους Κινέζους έπεσαν να τους φάνε. Και τώρα έρχομαι να ρωτήσω τι κάνεται εσείς? Τους δίνεται μεγαλύτερο κομμάτι μάλλον. Αν ναι, τότε καλά κάνεται αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να το πράξουμε.
Γιατί όμως τόσα χρόνια δεν γινόταν κάτι? Η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα είχε βαρέσει κουδούνια εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον για τα λιμάνια μας. Και όχι μόνο για τον λιμένα του Πειραιά. Η ναυτιλική κοινότητα μιλούσε για αναβάθμιση των λιμένων του Βόλου και της Θεσσαλονίκης. Όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αντιθέτως τα λιμάνια βούλιαξαν τελείως. Γιατί άραγε? Για να πέσει η αξία των λιμανιών? Για να πλουτίσει το λιμάνι της Μάλτας το οποίο πήρε την δική μας εμπορική διακίνηση? Όταν ένα λιμάνι αναπτύσεται, τότε και ο περιβάλλον χώρος στην στεριά αναβαθμίζεται εξίσου (βλέπε κτιριακά, δρόμοι, τρένα, συγκοινωνίες, κτπ).
Πως θα αναβαθμιστεί αυτή η χώρα αν το θείο δώρο που έχουμε, Η ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΜΑΣ, δεν αναβαθμιστεί?
Στην Σιγκαπούρη έχουν μπαζώσει την στεριά για να μεγαλώσουν το λιμάνι τους.....εμείς που τα έχουμε σαπίζουν.
Ξέρετε για παράδειγμα πόσο θα βοηθούσε την αποκέντρωση αν τα λιμάνια αναβαθμιζόντουσαν? πέραν των υπολοίπων οικονομικών και εθνικών ευεργετημάτων?
Μετά τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς
Αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
capttassos.blogspot.com

40 ημέρες από την δολοφονία του δημοσιογράφου και ακόμα τίποτα για τους φονιάδες

Πλήθος κόσμου τίμησε τη μνήμη του Σωκράτη Γκιόλια

28/08/2010 12:42
http://img.protothema.gr

Μέσα σε κλίμα θλίψης και οδύνης τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη, το μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από το θάνατο του Σωκράτη Γκίολια.

Πλήθος φίλων, συναδέλφων και αθλητών έδωσαν το «παρών» για να τιμήσουν τη μνήμη του και να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του δημοσιογράφου ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην είσοδο του σπιτιού του στην Ηλιούπολη τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ

Στο κάτωθι μήνυμα, όπως αναρτήθηκε από το BBC, μπορείτε να δείτε πως γινόμαστε παγκοσμίως ρεζίλι. Το κάτωθι μου το έστειλαν συνάδελφοι από Αγγλία, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν για ποιό λόγο ο κύριος Κουτρουμάνης έλεγε οτι ειναι απίστευτο αυτό που συνέβαινε με τις συντάξεις. Ήταν τόσο δύσκολο συγκεκριμένες υπηρεσίες να συνδεθούν ηλεκτρονικά στην Ελλάδα εδώ και τόσα χρόνια? Από ότι μου έλεγαν οι συνάδελφοι από Αγγλία, δεν δέχονται την έλλειψη συντωνισμου, αυτό που σκέφτονται είναι μόνο η διαπλοκή. Καταλαβαίνεται λοιπόν πως μας βλέπουν στο εξωτερικό.



26 August 2010 Last updated at 10:29 GMT
Greece paid pensions to the dead

Greece has discovered that it has been paying pensions to people who have passed away - in one case, more than a decade ago.

As part of efforts to cut spending and tackle waste, Greece discovered that 321 of the people over 100 years old to whom it pays pensions had died.

The country's Deputy Labour Minister, George Koutroumanis, described the discovery as "incredible".

He said they were now reviewing the circumstances of people under 100.

Mr Koutroumanis decribed the situation as a "Third World phenomenon" that could not be allowed to continue "in a country that wants to be called a European country".
Reform pressure

With help from the police, the government discovered money that had been paid into the bank accounts of the deceased.

Although the number is small, it is a significant proportion of the number of people over 100 in Greece. It is also an issue that senior ministers are taking very seriously, as they say it indicates the inefficiency of the country's benefits system.

A national register of pensioners is to be set up along with a more centralised payments system, the deputy labour minister said.

Greece is going through a period of economic upheaval, as it cuts spending and tries to increase tax revenue in order to trim its large budget deficit.

Earlier this year, crisis-hit Greece agreed massive budget cuts in return for a 110bn-euro ($146.2bn; £95bn) loan package from the eurozone and the IMF.

Να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα

12:24 - ΣΧΟΛΙΟ

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010, 12:24
Να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα

Σχόλιο αναγνώστη για το θέμα του καπνίσματος και το μολυσμένο νερό
Εδώ και πολύ καιρό βλέπουμε την υπουργό υγείας να ασχολείται πολύ ζεστά με το θέμα του καπνίσματος. Ένα θέμα, και παρόλο που είμαι καπνιστής, θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Προσωπικά ζω και εργάζομαι μεταξύ Ελλάδος και εξωτερικού και σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Θα περίμενα στην Ελλάδα να μην είμαστε τόσο ρατσιστές με όσους καπνίζουμε και να προβλέπουμε χώρους για τους καπνιστές. Βέβαια, διαφωνώ κάθετα και με το υπάρχον χάλι, που ο καθένας καπνίζει όπου θέλει...

Το να πηγαίνουμε όμως στην άλλη άκρη, πάλι δημιουργούμε θέμα και δεν λύνουμε το πρόβλημα. Θα περίμενα όμως την κυρία υπουργό (καπνίσματος) να έχει το ίδιο πάθος και για το πρόβλημα του δηλητηριασμένου νερού που πίνουν οι άνθρωποι στην ανατολική αττική και στην νοτιοδυτική Εύβοια. Για αυτό το θέμα κάνουν όλοι το παγόνι. Έχει πεθάνει πάρα πολύς κόσμος από καρκίνο.

Issued from Capttassos.blogspot.com
Posted by: http://www.newsbeast.gr

Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2010

tromaktiko: Πώς μπορώ να βοηθήσω το 2 ετών παιδί μου να μιλάει...

tromaktiko: Πώς μπορώ να βοηθήσω το 2 ετών παιδί μου να μιλάει...: "Το κάθε παιδί διαφέρει απο το άλλο, σε μεγάλο βαθμό στο πόσο μιλάνε και πόσο εύκολο η ομιλία γίνεται κατανοητή. Αλλά κατά μέσο ..."

tromaktiko: Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή των Lazard, Deuts...

tromaktiko: Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή των Lazard, Deuts...: "Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επιλογή των συμβούλων Lazard, Deutsche Bank και HSBC από το ελληνικό δημόσιο για την πραγματοποίηση αποτ..."

tromaktiko: Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή των Lazard, Deuts...

tromaktiko: Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή των Lazard, Deuts...: "Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επιλογή των συμβούλων Lazard, Deutsche Bank και HSBC από το ελληνικό δημόσιο για την πραγματοποίηση αποτ..."

tromaktiko: Αυξημένη κατά 14% είναι η θνησιμότητα ...

tromaktiko: Αυξημένη κατά 14% είναι η θνησιμότητα ...: "Αυξημένη κατά 14% είναι η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Βοιωτίας, σύμφωνα με έρευνα του Παρατη..."

Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

Χριστοδουλάκης «καρφώνει» Βερελή

«Δεν είχα καμία ανάμιξη με τις συμβάσεις ΟΣΕ- Siemens»
Αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης του ΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών ήταν οι προγραμματικές συμβάσεις του Οργανισμού, κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, επιστρέφοντας έτσι το «μπαλάκι» που είχε λάβει από το Χρήστο Βερελή σε προηγούμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών είχε υποστηρίξει ότι το 2003, το υπουργείο Οικονομικών με εντολή Χριστοδουλάκη είχε παρεμποδίσει τη διαδικασία να κηρυχθούν έκπτωτες οι συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens για το τροχαίο υλικό.

Σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλάκης προσήλθε στην εξεταστική επιτροπή -κατόπιν δικού του αιτήματος- και προσκόμισε στοιχεία βάσει των οποίων δεν προκύπτει ευθύνη δική του ή του υπουργείου που προΐστατο, όπως τουλάχιστον ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους βουλευτές της επιτροπής από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμένος ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κυρίων Χριστοδουλάκη και Βερελή και αναμένεται σχετική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Χριστοδουλάκη, τις πύλες της επιτροπής πέρασε ο μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας και είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η κατάθεσή του. Ο κ. Καρακώστας φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών. Μάλιστα βουλευτές της επιτροπής διατύπωναν την εκτίμηση ότι η μαρτυρία Καρακώστα θα είναι ιδιαίτερα σημαίνουσα.

tromaktiko: Συνταξιούχος η Μιλένα Αποστολάκη - Σε πρόωρη σύντα...

tromaktiko: Συνταξιούχος η Μιλένα Αποστολάκη - Σε πρόωρη σύντα...: "Η Μιλένα Αποστολάκη είναι 65 χρόνων;;; Όχι, απλά .... ανήκει στους εκλεκτούς 'εθνοσωτήρες' αυτού του τόπου... Κι όμως αποτελεί γεγονός , η Μ..."

Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010

Τεράστια σκουπιδο-κηλίδα στον Ατλαντικό Ωκεανό


02:41 - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010, 02:41
Τεράστια σκουπιδο-κηλίδα στον Ατλαντικό Ωκεανό

Απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής

Μία τεράστια «χωματερή» γεμάτη με πλαστικά απορρίμματα εντοπίστηκε σε μια απέραντη έκταση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στις Βερμούδες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κάτι τέτοιο στον Ατλαντικό Ωκεανό και έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση της «Μεγάλης Κηλίδας Σκουπιδιών του Ειρηνικού», η οποία όταν είχε ανακαλυφθεί το 1997 είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή για τις συνέπειες της άκρατης καταναλωτικής κοινωνίας στη φύση.

Η νέα σκουπιδο-κηλίδα του Ατλαντικού, έξω από τις Βερμούδες, αποτελείται κυρίως από εξαιρετικά μικρά κομμάτια πλαστικού, τα οποία δεν είναι μεγαλύτερα από μερικά χιλιοστά το καθένα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επηρεάσει τα ωκεάνια οικοσυστήματα της περιοχής.

tromaktiko: Oμιλία Μ.Γλέζου για τον Καλλικράτη μπροστά στον Ρα...

tromaktiko: Oμιλία Μ.Γλέζου για τον Καλλικράτη μπροστά στον Ρα...: "ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΕΙ ΤΟΥ ΡΑΓΓΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΓΛΕΖΟΣ
"

Τι θα αποκάλυπτε ο Σωκράτης Γκιόλιας

Ποιοι και γιατί βλέπουν «συμβόλαιο θανάτου»
Posted: http://www.newsbeast.gr/

Στοιχεία για δοσοληψίες επιχειρηματιών με σώματα ασφαλείας, με ονόματα και φωτογραφίες, ετοιμαζόταν να αποκαλύψει ο Σωκράτης Γκιόλιας, όπως είχε προαναγγελθεί μέσω blog.

Σήμερα μάλιστα αναμενόταν να αρχίσει τις αποκαλύψεις, οι οποίες θα συνεχίζονταν και αύριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ρεπορτάζ που δημοσίευε και ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει ο δημοσιογράφος έχουν μπει στο μικροσκόπιο της αστυνομίας. Ενδεχομένως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κάποιοι να ενοχλήθηκαν και να προχώρησαν σε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.

Όπως γράφει το prοtothema.gr, έμπειροι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως «το σχέδιο ήταν πολύ καλά οργανωμένο από επαγγελματίες δολοφόνους».

Τη σκοτεινή και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση ενδεχομένως να φωτίσουν οι καταθέσεις που θα δώσουν συνεργάτες αλλά και συγγενείς του δημοσιογράφου.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν 38 χρονών και πατέρας ενός δίχρονου αγοριού.

Capttassos comments: μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι.....ξεχάστηκε?....βολικό μάλλον

Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

Ασκηση Πιθανοτήτων

Επειδή δεν θυμόμαστε και πολλά από την στατιστική στο πανεπιστήμιο,
και επειδή αυτό αποκλείεται να γίνει ποτέ θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις,
Άσκηση 1 Να βρεθεί:
Η πιθανότητα να συμβεί τρεις φορές σε 189 χρόνια ζωής του Ελληνικού κράτους στην ίδια χώρα, με πληθυσμό 8.000.000 (έστω) να γίνουν πρωθυπουργοί... Παππούς, Γιος και Εγγονός της ίδιας οικογένειας.
Ξαναλέμε ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ ΜΙΑ !
Άσκηση 2 Να βρεθεί:
Η πιθανότητα να συμβεί επτά φορές σε 189 χρόνια ζωής του Ελληνικού κράτους στην ίδια χώρα, με πληθυσμό 8.000.000 (κατοίκων έστω) να γίνουν πρωθυπουργοί Πατέρας και Γιος.

Οι απαντήσεις
A) Aπό παππού σε γιο και εγγονό
O Δημήτριος Pάλλης (1844-1921) πέντε φορές πρωθυπουργός (1897, 1903, 1905, 1909 και 1920-21).
O γιος του Iωάννης (1878-1946) μια φορά (κατοχικός 1943-44).
Γιος και εγγονός ήταν ο Γεώργιος (1918-2006) μια φορά πρωθυπουργός ( 1980-81).
Aξίζει να σημειωθεί ότι Γ. Pάλλης ήταν και εγγονός πρωθυπουργού από τη μητέρα του (κόρη του Γ. Θεοτόκη).
O Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968) τέσσερις φορές πρωθυπουργός (1944, 1944-1945, 1963 και 1964-65 ).
O Aνδρέας Παπανδρέου (1919-1996) τρεις (1981-85, 1985- 89 και 1993-96).
Γιος και εγγονός είναι ο Γιώργος μόλις άρχισε την πρώτη θητεία.
O Διομήδης Kυριακός (1811-69) κατέκτησε το αξίωμα μια φορά (1863).
Tο ίδιο και ογδόντα χρόνια αργότερα (1949) ο εγγονός του Aλέξανδρος Διομήδης - Kυριακός (1875-1951)
Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να προστεθεί άλλη μια περίπτωση.
Πρόκειται για τον Γεώργιο Kουντουριώτη (1782-1858) , που κάθισε στην καρέκλα μια φορά (1848)
και ο εγγονός του Παύλος (1855-1935) έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1924-1929).

B) Aπό πατέρα σε γιο
O Σπυρίδων Tρικούπης (1788-1873) υπήρξε ο πρόεδρος (πρωθυπουργός) του πρώτου νεοελληνικού υπουργικού συμβουλίου (1833).
O γιος του Xαρίλαος (1832-1896) διατέλεσε εφτά φορές πρωθυπουργός (1875, 1878, 1880, 1882-85, 1886-90, 1892-3 και 1893-1895).
O Θρασύβουλος Zαΐμης (1825-1889) δύο φορές πρωθυπουργός (1869-70 και 1871).
O γιος του Aλέξανδρος οχτώ φορές πρωθυπουργός (1897, 1901, 1915, 1916, 1917, 1926, 1927 και 1928)
και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1929-1935).
Aς προστεθεί ότι ο Aνδρέας πατέρας του πρώτου και παππούς του δεύτερου είχε διατελέσει πριν την έλευση του Kαποδίστρια και μετά τη δολοφονία του πρόεδρος της «Διοικητικής Eπιτροπής Eλλάδος» (αξίωμα ανάλογο του πρωθυπουργού).
O Eλευθέριος Bενιζέλος (1864-1936) εννιά φορές πρωθυπουργός (1910-15, 1915, 1917-20, 1924, 1928-29, 1929-32, 1932, 1932-33, 1933) .
O γιος του Σοφοκλής ορκίστηκε πέντε φορές (1944 και κατά διαστήματα το 1950-51).
O Γεώργιος Θεοτόκης (1844-1916) τέσσερις φορές (1899-1901, 1903 και 1903-05) .
O γιος του Iωάννης (1880-1961) μια (1950).
Το ξαναγράφω - αυτό έγινε ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ σε 189 χρόνια!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ''ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ...
Για τη δημοκρατία βέβαια δεν βάζουμε καν το χέρι μας στην φωτιά, γιατί, κατά βάση, είμαστε κρυφό-βασιλικοί οι ...κερατούκληδες, αλλά υποβιβάζει την "μαγκιά" μας να παραδεχθούμε κάτι τέτοιο...
Άλλωστε είμαστε το μόνο έθνος στην ιστορία που απαίτησε δύο φορές ξένο βασιλιά για να τον κυβερνήσει και τους εξόρισε σχεδόν όλους, μεταξύ άλλων, με το πρόσχημα ότι, σαν υπερήφανοι Έλληνες, δεν δεχόμαστε την κληρονομικότητα...
Είμαστε ή δεν είμαστε Έθνος ανισόρροπων ;...............

"...Σ' αυτόν τον τόπο των παράλληλων μονόλογων,
όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι........"
Γιώργος Σεφέρης,1900-1971, Νόμπελ 1962

tromaktiko: Βίντεο από τα επεισόδια του ΟΑΚΑ από ερασιτεχνική ...

tromaktiko: Βίντεο από τα επεισόδια του ΟΑΚΑ από ερασιτεχνική ...

Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2010