Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009

Η αλήθεια για τις χρηματοδοτήσεις στα media

ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩΘΙ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΡΕΛΛΟ, ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΗΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΟΛΑ ΕΙΝΑ ΑΝΑΜΜΕΝΟΜΕΝΑ.......ΑΛΛΑ...........ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ?...ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?


"Οι τράπεζες τους δανείζουν ενώ δεν έχουν κέρδη, άσε που κάτι εταιρίες όπως η ΑΛΤΕΡ είναι βρώμικες με εικονικά τιμολόγια ? Γιατί τους δανείζουν οι τράπεζες ?
Είδα τα γενέθλια της Real news και αηδίασα. Δίνουν στον Χατζηνικολάου και στον άλλον τον λεφτά για να μοιράζουν cd και να λένε ότι...

έχουν εφημερίδα υψηλής κυκλοφορίας . Όλα αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός γιατί οι τράπεζες βγάζουν την χασούρα των ΜΜΕ από τον έλληνα καταναλωτή και ο υπέρμετρος δανεισμός αυξάνει το κόστος του χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες . Αντί δηλαδή να χρηματοδοτούν δημιουργικές προσπάθειες χρηματοδοτούν άχρηστα ΜΜΕ να μοιράζουν cd και να μας δείχνουν την Σκόρδα και τον Λιάγκα στην τηλεόραση . Αίσχος !
Πες τα ρε τρωκτικέ γιατί μετά θα έχει δίκιο να σε καρπαζώνει ο Μάκης με την VETO ..."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
troktiko:

Από αύριο θα ξεκινήσουμε ανένδοτο κατά των πολιτικών και των εκδοτών που τρώνε τα κρατικά χρήματα.

Share on Facebook


Εκτέθηκε ο Δ.Ρέπας με τις δηλώσεις περί Σουφλιά

O Δ.Ρέππας δεν πρόλαβε να βγει να πει την μαγκιά του ότι δικαιώθηκε στην υπόθεση του Βγενόπουλου και τελικά εκτέθηκε. Έδωσε 9 γραμμές στον Βγενόπουλο επειδή η πρώτη εταιρεία είχε αρκετά προβλήματα και...



έτσι ο Βγενόπουλος δικαιώθηκε. Ο Ρέππας και ο Σηφουνάκης βιάστηκαν να σηκώσουν την σημαία κατά της...διαπλοκής.
Λέει μάλιστα ο Ρέππας στην real news: "Δεν θα πηγαίνουν τα έργα σε 4-5 όπως έκανε ο Σουφλιάς".

Μάλλον έπρεπε να πει: "Τώρα τα έργα θα πηγαίνουν στους δικούς μας"

Share on Facebook

"Αυτά είχα να πώ στην κ. Κατσέλη"


"Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων, τόνισε η Λ.Κατσέλη"

Διάβασα αυτό στο in.gr
(http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1079833&lngDtrID=251)

Το θέμα φυσικά είναι η ίδια η δήλωση, που γίνεται μόνο για να γίνει. Οι πράξεις δείχνουν άλλα. 1)Επικύνδυνες δηλώσεις για την συμφωνία στον ΟΛΠ, με την Cosco, η ώθηση των εργαζομένων εκεί σε απεργία....
2) δηλώσεις για τους αγωγούς (αφού τέτοια συμφωνία είναι επίσης επένδυση)
3) Άυξηση φορολογίας, έκακτες εισφορές σε επιχειρήσεις και γενικά κλίμα "δημοσιοποίησης" (κλασσική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, εξού και οι 1.000.000 δημόσιοι υπάλληλοι

4) Γιατί να έρθει επιχειρήση ώστε να έχει το δημόσιο και συνέταιρο (έξοδα υπερ κράτους + φορολογία), και εχθρό (αλλαγές οικονομικού περιβάλλοντος εκτροχιάζει κάθε σχεδιασμό)

και μόνο από αυτά τα 4 παραπάνω, πώς θέλετε να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις κ. Κατσέλη? να έρθουν στην χώρα μας για αφαίμαξη? Για να συνδικαλιστούν οι εργαζόμενοι τους? για να πληρώνουν φακελάκι στην κάθε ευκαιρία? για να έχουν ένα αβέβαιο φορολογικό περιβάλλον, όπου κάθε κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα σε κάθε θητεία, και πολλές φορές η ίδια κυβέρνηση αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε διάρκεια 1ος έτους?

Τέλος, και σημαντικότερο, γιατί να έρθει η ξένη επένδυση στην Ελλάδα, όταν η λέξη και μόνο "επιχείρηση" αντιμετωπίζεται με φοβία και καχυποψία, ως μίασμα...

Συνεχίστε εσείς να κάνετε δηλώσεις. Με δηλώσεις θα κυβερνήσετε.

ΥΓ. ο Αλογοσκούφης που όλοι βάλλονται εναντίων του ήθελε να προωθήσει φορολογικές ελαφρύνσεις σε Εφοπλιστές(Ελληνες) που έχουν την έδρα τους στο λονδίνο, ώστε να την μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Το πασοκ αμέσως δήλωσε οτι η κυβέρνηση δεν χαρίζεται στους εφοπλιστές, το κεφάλαιο, μπλα μπλα μπλα, χωρίς να ενδιαφερθεί στο ελάχιστο για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούντο. και φυσικά χωρίς να σκεφτέι οτι απο το μηδέν που παίρνουμε τώρα από αυτούς αυτή τη στιγμή, θα παίρναμε τώρα κάτι (έστω και μόνο τους εργαζόμενους, υποθέτωντας οτι δεν θα πλήρωναν καθό! λου φόρο. Το σημαντικότερο όμως θα ήταν η διαφίμηση της χώρας στην προσέλκυση επενδύσεων. (Αν πάει ο κολοσσός στην Ελλάδα γιατί να μην πάω και εγώ)

Αυτά είχα να πώ στην κ. Κατσέλη"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Share on Facebook

"Ο Παπαληγούρας γλίτωσε τον Κουρή από τη φυλακή"

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΑΓΕ?????? ΑΝ ΝΑΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ??



Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τα είπε έξω από τα δόντια, στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων. Ο Κουρής γλίτωσε τη φυλακή, χάρις στη νομοθετική τακτοποίηση που έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας. Χωρίς να...

αναφέρει το όνομά του, είπε πως "έγινε χαριστική ρύθμιση επί υπουργίας του κυρίου Παπαληγούρα, ώστε να πληρώσει ο μεγαλοεκδότης και να μην πάει φυλακή" .
Μεγαλοεκδότης, που έχει πάρει δώσε με τη Δικαιοσύνη, με τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια του καναλιού του είναι ο κύριος Γ. Κουρής...

http://nonews-news.blogspot.com
Share on Facebook

Η Μεγάλη και Παγκόσμια επιτυχία της Ελλάδας...αλλά και τα μίζερα Ναυπηγεία μας

Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2009, 18:21
Προς:
"troktiko" , "Protagonistes Portal" , "Protothema Themos News Paper" , "George Papandreou" , "George Papandreou" , "George Papandreou" , "Papandreou G" , "Parliament" , tragasnet@gmail.com, "HORA" , "hora news paper news paper" , "NAFTEMPORIKI" , "Kathimerini" , "ZOUGLA" , "deltio11" , "enimerwsi" , "greek alert" , "greeks together" , "ixnos1" , "kafeneio" , "kokakis12" , "no news" , "peiratikoi" , "politisvaris" , "press on ice" , "sibila" , "SpyNews Spynews" , "strategy and politics" , "taxalia" , "Real News" , studio@realfm.gr, "Nikos Hatzinikolaou" , "George Houdalakis" , "A1 newspaper" , "AVRIANI"
Κοιν.:
"Greek Shipping"

Το κάτωθι προς ενημέρωσή σας και προς ανάρτηση εαν συμφωνείται. Οι πολιτικοί παραλήπτες του ιδίου μηνύματος απλά αναλογιστείται τις ευθύνες σας.

Να θυμάστε κύριοι, όταν ο επαναστατικός αγώνας του 1821 ήταν σε εξέλειξη, και ενώ κάποιοι αγωνιστές όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Κουντουριώτης κόντεψαν να διαλύσουν τον απελευθερωτικό αγώνα λόγω του εγκληματικού εμφυλίου που δημιούργησαν, κάποιοι ναυτικοί όπως ο ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ο ΚΑΝΑΡΗΣ και άλλοι πολλοί έσωσαν την επανάσταση παλεύοντας στην θάλασσα. Ο ναυτικός βλέπετε κύριοι δεν πιστεύει στον διχασμό, και δεν πιστεύει στα ΚΟΥΦΙΑ λόγια των επιτήδιων που θέλουν να σφετεριστούν θέσεις και καταστάσεις.

Να ευχαριστήσω το greek shipping news για την προσπάθεια που κάνει στον χώρο ενημέρωσης, και αναφορικά με την ναυτιλία.

Μετά τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς
Αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτκού

Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2009, 18:04
Προς:
"Greek Shipping"
Ιδιαίτ. κοιν.:
"Sofia Latsouni"
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες.

Βρίσκομαι στην Νότιο Κορέα, και διαβάζοντας το άρθρο σας ειλικρινά ένοιωσα μεγάλη χαρά, όταν είδα ότι η Πατρίδα μας αναγνωρίσθηκε Παγκοσμίως ως ένα σοβαρό Κράτος το οποίο μπορεί να αναλάβει επιτυχώς τα θέματα της εν γένει Ναυτιλίας.

Στον αντίποδα, διαβάζοντας πάλι στο δικό σας site, http://www.greekshippingnews.gr/, είδα με τα λύπης μου τα ναυπηγεία μας να συνεχίζουν να σκουριάζουν, να μην υπάρχει φως στο τούνελ, και κανείς να μην θέλει να δώσει λύση.

Μιας και είμαι ενεργό μέλος της ναυτιλίας με αρκετά μεγάλη εμπειρία όχι μόνο στον χώρο των εμπορικών πλοίων αλλά και των ναυπηγείων, αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι το γιατί δεν θέλει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά με τα ναυπηγεία μας. Γιατί κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιήσει των πλούτο της γνώσης που έχουμε στην Ελλάδα για να μεγαλουργήσει στα ναυπηγεία μας, να πλουτίσει και αυτός με την σειρά του, αλλά μαζί με αυτόν που θα αναλλάβει να αναβαθμίσουμε και την ίδια την Ελλάδα (εισροή κεφαλαίων, θέσεις εργασίας, εξειδίκευση, αύξηση εργασίας δορυφορικών με τα ναυπηγεία επαγγελμάτων, κτπ).

Είναι απορίας άξιον το γιατί. Μήπως υπάρχει ρήτρα να μην χρησιμοποιησουμε τα ναυπηγεία μας? Μήπως είναι Παγκόσμια εντολή η ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ να περάσει στα χέρια των Ασιατών? Μήπως κάποιοι λεγόμενοι συνδικαλιστές έχουν αμαυρώσει την αξία των ναυπηγείων μας και του προσωπικού της? Μήπως γιατί κάποια συνεργεία που λυμαίνονται τον χώρο δεν προσφέρουν πλέον αξιόπιστες υπηρεσίες? χρησιμοποιώντας και πάρα πολλούς αλλοδαπούς? Μήπως ο γράφων έχει εμπειρία από τα Ελληνικά και από τα ξένα ναυπηγεία, και ενώ θέλει να επισκευάζει τα πλοία τα οποία παρακολουθεί στην Ελλάδα μας, το αποφεύγει και τρέχει στην Κίνα, στην Σιγκαπούρη ή και στην LISNAVE της Πορτογαλλίας?

Ας αναλλογιστούν οι Έλληνες εργάτες και τα συνεργεία, γιατί πλέον δεν έρχονται πλοία στην Ελλάδα? Το ότι δεν υπάρχουν ετοιμοπόλεμοι τεχνίτες είναι φυσικό επακόλουθο της εγκατάλειψης, αλλά δεν είναι και η απόλυτη αλήθεια. Πάρα πολλά τεχνικά συνεργεία δουλεύουν στην Κίνα για παράδειγμα.

Έχωντας αυτήν την απορία στο μυαλό, και σκεπτόμενος την επιτυχία μας στον Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Οργανισμό, η γεύση της γλυκιάς χαράς γίνεται γλυκόξινη.....και σε αυτό συμβάλει η προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, συμμετοχή της κυρίας Δαμανάκης.

Πως η κυρία Δαμανάκη θα μπορέσει να προσφέρει ένα ακόμα ΣΥΝ στο θέμα της ναυτιλίας? μιας ναυτιλίας που ήταν ξεχασμένη από όλους σχεδόν ακόμα και από την ίδια? Η κυρία Κατσέλη προς τιμήν της ασχολήθηκε κατευθείαν με την ναυτιλία και δείχνει αρκετά ενημερωμένη. Η κυρία Δαμανάκη στον αντίποδα πως θα τα καταφέρει?

Η Ελληνική Ναυτιλία έγινε σπουδαία πολύ απλά, γιατί κάποιοι Έλληνες, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους δούλεψαν, όσο μπορούσε ο καθένας από το πόστο που υπηρετούσε καλύτερα. Η κυρία Δαμανάκη ήταν λάτρεις της ΤΥΦΛΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ.

Χωρίς ίχνος εμπάθειας, χωρίς ειλικρινά να θέλω να μειώσω το έργο της, δεν πιστεύω πως η κυρία Δαμανάκη θα μπορέσει να συνησφέρει, και εν αντιθέσει θα μας κάνει ζημιά. Η Ναυτιλία μας για να γίνει το ΘΗΡΙΟ που προστατεύει την Ελλάδα, κάποιοι ξέχασαν προσωπική ζωή και οικογένεια........Θα είναι μέγιστο λάθος να γκρεμιστούν όλα.

Μην ξεχνάτε ότι στο εξωτερικό μας χλευάζουν απλά γιατί είμαστε αναξιόπιστοι. Σε αντίθεση, έρχεται η Ελληνική Ναυτιλία της οποίας τα μέλη είναι σεβαστά σε όλο τον κόσμο.

Τόσα χρόνια μας είχαν ξεχασμένους.........είναι κρίμα επειδή τώρα που τους λείπουν λεφτά (επειδή τα έφαγαν) να μας ρεζιλέψουν κάποιοι που ίσως δεν γνωρίζουν τον κλάδο, κάποιοι που ίσως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΣΟΒΑΡΗ-ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΉ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΙΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Πιστεύω πως το μήνυμα των γραφομένων μου να είναι κατανοητό.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μετά τιμής
Τάσος Ι. Καμπάς
Αρχιπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτκού

Μεγάλη Παγκόσμια Επιτυχία της Ελλάδος

Εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο του ΙΜΟ

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα επανεξελέγη στη πρώτη κατηγορία του Συμβουλίου του Διεθνούς ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) μέσα στη πρώτη πεντάδα, εξασφαλίζοντας ψήφους 130 χωρών από τις 154 που έλαβαν μέρος στη ψηφοφορία.

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο ναυτιλίας

Το χαρτοφυλάκιο των Ναυτιλιακών Υποθέσεων και της Αλιείας αναλαμβάνει η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ομιλος Marfin: "Δεν μας επηρεάζει η κρίση στο Ντουμπάι"

Δεν θα επηρεαστούν καθόλου οι επενδύσεις στη ναυτιλία του ομίλου Marfin. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση τόσο η Marfin Popular Bank όσο και η Marfin Investment Group σχετικά με τις εξελίξεις στο Ντουμπάι, και με δεδομένη τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο ομίλων του Dubai Financial Group. Οπως κατέστησαν σαφές σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους και οι δύο εταιρίες, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν τις επηρεάζουν και όπως διευκρινίζουν ουδεμία επίπτωση μπορεί να υπάρξει στα αποτελέσματά τους από οποιαδήποτε εξέλιξη στο Dubai.Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν το Dubai Group επιθυμήσει να αποχωρήσει από τη MIG ή από τη Marfin Popular Bank, κυρίως όμως από την πρώτη, όπου έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή (17,51% σύμφωνα με στοιχεία 16/11/2009), υπάρχει ήδη εκφρασμένο ενδιαφέρον άλλων μετόχων του ομίλου Marfin, που προέρχονται από εφοπλιστικούς κύκλους και οι οποίοι έχουν δηλώσει σε δεδομένο χρόνο, πολύ πριν ξεσπάσει η... θύελλα στο Ντουμπάι, ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα πακέτα μετοχών του Dubai Financial Group.

Αναλυτικότερα, με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικών με την κατοχή μετοχών της εταιρείας από την Dubai Financial Group, η ΜΙG γνωστοποιεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι δεν επηρεάζουν την πορεία της.
τι διευκρινιζουν
Ειδικότερα, διευκρινίζει τα εξής:
1. Η MIG δεν έχει καμία κοινή επένδυση ή καμία συνεργασία σε εταιρικό επίπεδο με το κράτος του Dubai ή με οποιαδήποτε εταιρεία του Dubai. Συνεπώς, ουδεμία επίπτωση μπορεί να υπάρξει στα αποτελέσματα της ΜΙG από οποιαδήποτε εξέλιξη στο Dubai.
2. Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση για τις πλήρεις προθέσεις της Dubai Financial Group περί μερικής ή ολικής αποεπένδυσής της από τις μετοχές της MIG.

3. Αλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της MIG έχουν εκφράσει τις αρχικές προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της Dubai Financial Group σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή σε ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Dubai Financial Group και αναμένεται απάντησή της.
Η Marfin Popular Bank

Εν όψει των ανωτέρω, είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Dubai δεν επηρεάζουν την πορεία της ΜΙG. Από πλευρά της η Marfin Popular Bank επεσήμανε τα ακόλουθα:
1. Η Marfin Popular Bank δεν έχει δώσει καμία πιστωτική διευκόλυνση ή δάνειο οποιασδήποτε μορφής στο κράτος του Dubai ή σε οποιαδήποτε εταιρεία του Dubai. Συνεπώς, ουδεμία επίπτωση μπορεί να υπάρξει στα αποτελέσματα της τράπεζας από οποιαδήποτε εξέλιξη στο Dubai.
2. Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση για τις πλήρεις προθέσεις της Dubai Financial Group περί μερικής ή ολικής αποεπένδυσής της από τις μετοχές της Marfin Popular Bank.
3. Αλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της τράπεζας έχουν εκφράσει τις αρχικές προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της Dubai Financial Group σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή σε ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Dubai Financial Group και αναμένεται απάντησή της.
Εν όψει των ανωτέρω, είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Dubai δεν επηρεάζουν την πορεία της τράπεζας.


Μέχρι τον Μάρτιο η πώληση του Σκαραμαγκά

Μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο ή Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων η ThyssenKrupp προτίθεται να πωλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το συμβολικό αντίτιμο του ενός ευρώ και αναμένει προσφορές μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

Ομως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο γερμανικός κολοσσός θα ζητήσει από τον αγοραστή να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 220 εκατ. ευρώ, ποσό που συνδέεται με τις διεκδικήσεις της εταιρείας από το ελληνικό Δημόσιο

και έχουν σχέση με παραγγελίες υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.


Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2009

Ο Βγενόπουλος, ο πρίγκιπας και οι άγoνες γραμμές



Για τα 400 εκ ευρώ που λέτε πως έχασε έλληνας επιχειρηματίας λόγω Ντουμπάι, να σας πω ότι ο πρίγκιπας του Ντουμπάι ήταν ο βασικός χρηματοδότης του Βγενόπουλου, και ο...


νοών νοείτω ποιος έχασε. Χτες ο Βγενόπουλος πήγε στον εισαγγελέα για τις άγoνες γραμμές και έκανε δηλώσεις. Οι αγωνες γραμμές και η φασαρία που έκανε ήταν για να αποσπάσει την προσοχή των μετόχων από τη μεγάλη χασούρα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook

Κίνδυνος αναίμακτης κατάληψης όλης της Κύπρου

Ενάμισι εκ. οι Τούρκοι έποικοι το 2030


Η Βουλή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους εποίκους. Μελέτησε τρόπους αξιοποίησης των εκθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για ν' ανακόψει το νέο ρεύμα εποικισμού στα κατεχόμενα...




Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και μάλιστα έγκλημα στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας, παρατηρεί η Κυπριακή Βουλή σε χθεσινή συζήτηση του θέματος. Το πρόβλημα του εποικισμού στην Κύπρο και η ανάγκη αξιοποίησης των εκθέσεων Cuco και Laakso ήταν το θέμα που συζήτησε η Βουλή αναζητώντας τους καλύτερους δυνατούς τρόπους προβολής του θέματος στην Ευρώπη. Το θέμα ενεγράφη με εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ.
Ο Αντρέας Αγγελίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο νομικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία, για να διεκδικήσει την επαναφορά της δημογραφικής ισορροπίας στη χώρα. Η Τουρκία, είπε, εφαρμόζει πολιτικό σχεδιασμό αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου με στόχο να αποκτήσει πολιτικά κεκτημένα. Η παρουσία των εποίκων έχει ήδη καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή και στην προσφυγή Δημάδη, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς, ωστόσο, επισήμανε ο Αντρέας Αγγελίδης, τα νομικά αποτελέσματα να έχουν επίδραση στην πολιτική αντίκριση του θέματος. Επισήμανε ότι, παρόλη την πείσμονα αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος, που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον εποικισμό, η πλευρά μας έχει χρέος να επιμείνει σε αρχές υπερασπιζόμενη τη χώρα βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Share on Facebook

Άρχισε η δίκη για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό


Άρχισε την Παρασκευή ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για την αεροπορική τραγωδία της «Helios» στο Γραμματικό Αττικής, τον Αύγουστο του 2005...


Κατηγορούμενοι είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία «Ήλιος» ως νομικό πρόσωπο, ο Διευθυντής της εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων Γιώργος Κικκίδης και ο αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνγκο Στοϊμένοφ.

Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 1.190 κατηγορίες.

Η διαδικασία άρχισε με την παρουσίαση στο δικαστήριο κομματιών του μοιραίου αεροσκάφους που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα



Share on Facebook

Με σενάριο την απόκρουση πιθανής εισβολής από τις ΗΠΑ , η Κούβα άρχισε στρατιωτικές ασκήσεις.



Η Κούβα άρχισε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της τελευταίας πενταετίας, με βασικό σενάριο την αντιμετώπιση πιθανής εισβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να...

εισβάλουν στην Κούβα, ο κουβανικός τύπος φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματικών του στρατού, που θεωρούν ότι "υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Κούβας".

Τα στρατιωτικά γυμνάσια, με την ονομασία "Bastion 2009", έχουν στόχο την προετοιμασία του στρατού για να αντιμετωπίσει μία πιθανή κοινωνική αναταραχή την οποία μπορεί να προσπαθήσουν να προκαλέσουν οι Αμερικανοί στην Κούβα, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εισβολή, σύμφωνα με τους αξιωματικούς που επικαλείται ο κουβανικός Τύπος.

Η κρατική τηλεόραση της Αβάνας έδειξε εικόνες από βολές αρμάτων μάχης και συστοιχιών πυροβολικού, κινήσεις χερσαίων δυνάμεων, πτήσεις ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών και γυμνάσια ετοιμότητας διασωστών.

"Στόχος είναι να μην παραδοθούμε ποτέ, να μην σταματήσουμε ποτέ να πολεμούμε", διακήρυξε ο Κουβανός πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του στρατεύματος.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο και θα πάρουν μέρος 100.000 στρατιώτες και έφεδροι.


Share on Facebook

Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009

Δηλώσεις Χρυσοχοϊδη για τη μετανάστευση


Την αποαστυνομικοποίηση της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,ο οποίος χαρακτήρισε την μετανάστευση και την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα ως εθνικό κοινωνικό ζήτημα, ενώ, όπως είπε, η μετανάστευση, αυτή τη στιγμή γενικότερα, αποτελεί παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα...

Στόχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να κάνει ένα νέο ιστορικό βήμα στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα θα θέτει τέσσερις στόχους για την Ελλάδα.

Πρώτον να πάψει να αποτελεί η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι: Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης η Ελλάδα δέχεται μεγάλη μεταναστευτική ροή λόγω της γεωγραφικής της θέσης και πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη και την Παγκόσμια Κοινότητα, καθώς μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Δεύτερος στόχος είναι να τεθεί τέρμα στο καθεστώς απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών.Ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε ότι οι Ελληνικές Αρχές καλούνται να διαχειριστούν κάθε χρόνο 250.000 μετανάστες από διάφορες χώρες και αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι, όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, να θυμούνται ότι στην Ελλάδα είχαν το σεβασμό που πρέπει σε άνθρωπο.

Τρίτος στόχος είναι να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική ώστε όσοι μετανάστες ενσωματώνονται, αυτό να γίνεται με γρήγορες διαδικασίες και ισότιμα.

Τέταρτος στόχος είναι να αλλάξει ριζικά το πολιτικό άσυλο και να δίδεται σε όσους το δικαιούνται. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς πολιτικό άσυλο χορηγείται μόνο στο 0,03% όσων το ζητούν, είπε.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι αυτά τα βήματα αποτελούν μεγάλη ανατροπή για τη χώρα, στη δε επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα καθορίσει,με διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων, το νέο πλαίσιο, μετέχουν εκπρόσωποι από έντεκα συνολικά υπουργεία και φορείς.

Στην έναρξη των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην οποία επικεφαλής θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος,ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά.

Share on Facebook

Deutsche Bank - Υποθετικό σενάριο η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο ΔΝΤ


Πιθανό σενάριο - όχι όμως και αναπόφευκτο - θεωρεί την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ το οικονομολογικό επιτελείο της Deutsche Bank. Το σχετικό σενάριο - φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα υπό πίεση» και...

ΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



...ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, καθώς και αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, ο Τόμας Μάγερ, είπε: «σε περίπτωση που η Ελλάδα ερχόταν αντιμέτωπη με δυσχέρειες πληρωμών, για παράδειγμα αδυναμία πληρωμών, πιθανό να συμβεί, εκτιμούμε ότι η ΕΕ, δια της Επιτροπής ή δια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συνιστούσε στην Ελλάδα να αναζητήσει βοήθεια στο ΔΝΤ, όπως έκανε και στην περίπτωση άλλων χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης».

Ο κ. Μάγερ τόνισε πως «το σενάριο είναι υποθετικό». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί κάποιος να το αποκλείσει.

Οι συντάκτες της έκθεσης τα έχουν προσαρμόσει σ’ ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, τον Ιανουάριο, ή τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή θα απευθύνει υποδείξεις και συστάσεις. Τον Μάιο, ή τον Ιούνιο, ενδέχεται να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων και εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε αρχίζουν οι κυρώσεις. Και αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή προστίμου ως και 0,5% επί του ΑΕΠ.

Share on Facebook

Η Θράκη περνάει σε τουρκικά χέρια… μουσουλμάνοι αγοράζουν γη σε οποιαδήποτε τιμή !!!


Η γνωστή Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφηκε το 1923 και με βάση την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάσει του πληθυσμού της Θράκης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είναι ένα πολιτικό αδιαμφισβήτητο γεγονός...


Αυτή τη συνθήκη, πρώτη η Ελλάδα την παραβίασε με την μειοδοτική πολιτική των ετών 1955-1959, η οποία αναγνώρισε ξαφνικά τουρκική μειονότητα, υποκαθιστώντας τον όρο μουσουλμανική που σαφώς αναγραφόταν στην Συνθήκη της Λωζάνης. Ο φόβος και η πολιτική ανεπάρκεια των τότε πολιτικών «αρχόντων» της Ελλάδας, επέτρεψε την ισοπέδωση της συνθήκης με τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης αλλά και της ισοπέδωσης του Ελληνισμού σε ολόκληρη την Τουρκία.

Η προδοτική συμπεριφορά των τότε υπευθύνων πολιτικών, προκειμένου να εξευμενίσει την τουρκική λαίλαπα, απάντησε στην Τουρκία παραχωρώντας το αδιανόητο, την αναγνώριση τουρκικής μειονότητας, αντί να απαντήσει με μέτρα ίσης βαρύτητας και να προχωρήσει σε μαζικές αναγκαστικές εκδιώξεις εκτός της Ελλάδας, όλων εκείνων που επεδίωκαν την αναγνώρισή τους ως «τούρκοι»…

Η συνέχεια, μέχρι σήμερα, ήταν δραματική μέσα από μία παθητική στάση της Ελλάδας σε όσα συνέβαιναν στην Θράκη. Η δραστηριότητα παράνομων οργανώσεων, όπως οι «Γκρίζοι Λύκοι» κατάφεραν να εκφοβίσουν ικανούς αριθμούς μουσουλμάνων, ενώ ταυτόχρονα πέρασαν στρατιωτικό οπλισμό –μέρος του οποίου συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές- με σκοπό την εκπαίδευση ομάδων μουσουλμάνων πολιτών προκειμένου να αναλάβουν δράση όποτε η Άγκυρα αποφασίσει.

Όλο το θέμα στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Share on Facebook

Οικονομικός Πόλεμος - Πόσο θα αντέξει η Ελλάδα?

Σήμερα η κρατική επενδυτική εταιρία των Ηνωμένων Εμιράτων (Dubai World) αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσης, μέσω της κυβέρνησης των Εμιράτων ζήτησε επίσημα το πάγωμα της αποπληρωμής των τακτικών δανείων της (με βάρος υποχρεώσεων που αγγίζουν τα 59 δισ δολλάρια).

Αναλογιζόμενος το άνωθεν, ακούγοντας το πόσο δύσκολα κινείται η Παγκόσμια αγορά, και μέσα σε έναν τόσο δύσκολο πόλεμο που διεξάγεται μέρα με την ημέρα ήρθαν και οι σημερινές δηλώσεις των FINANCIAL TIMES που λένε τα κάτωθι για την Ελλάδα:

  1. τα επιτόκια εκτινάχθηκαν, δανειζόμαστε ως κράτος δύο ίσως και τρείς φορές ακριβότερα από άλλα κράτη.
  2. Μετά την βόμβα που έσκασε από DUBAI WORLD, η διεθνής κοινότητα φοβάται ακόμα περισσότερο ότι η επόμενη στάση πληρωμών θα προέλθει από την Ελλάδα.
  3. Η Ελλάς είναι σε χειρότερη πιστωτική θέση από την Κολομβία και τον Παναμά.
  4. Τα δυσμενή δημοσιεύματα παίρνουν και δίνουν στα διάφορα οικονομικά forums με αποτέλεσμα το βαθύτατο πλήγμα της Ελλάδος.
  5. Η Ελληνική οικονομία μοιάζει με όλες τις καταστροφές του Ζορμπά
  6. Η Ελλάς πλέον είναι μία Ισλανδία στο Αιγαίο έτοιμη να βουλιάξει.
  7. Τα ασφάλιστρα οιονομικού κινδύνου, για όσους επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, έχουν εκτιναχτεί στα ύψη αποτρέπωντας την οποιαδήποτε επένδυση στην χώρα μας, αφού πλέον τα ασφάλιστρα είναι υψηλότερα από αυτά την Νοτίου Αφρικής, της Πολωνίας και του Περού.
  8. Οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί και Επενδυτές ζητούν επίσημα από την Ελλάς, να ολοκληρώσει το ταχύτερο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, τις οποίες είχε υποσχεθεί οτι θα ολοκληρώσει όταν εντάχθηκε στο Ευρώ, αλλά τις οποίες δεν έχει καν ξεκινήσει.
  9. Χωρίς μεταρρυθμίσεις ακαριαίες η χώρα αντιμετωπίζει έναν αργό θάνατο.
  10. Τα Ελληνικά ναυπηγεία της χώρας θα γίνουν η σκουριά της Μεσογείου.
Τόσα χρόνια πέρασαν, τόσοι και τόσοι άνθρωποι φωνάζουμε για τα χάλια μας, για τα ρημάδια τα ναυπηγεία μας, λεφτά δεν έχουμε, τίποτα πλέον δεν παράγουμε, ακόμα και τα super markets ανήκουν σε ξένες εταιρίες, τα Ελληνικά Ναυπηγεία γιατί τα βουλιάξαμε? Έχω άδικο να πιστεύω ότι ήταν σχέδιο καλά στημμένο?

Θέλετε το κερασάκι στην τούρτα? Δείτε ανάρτηση του ΤΡΟΚΤΙΚΟΥ

Καταρρέει το X.A.- πάνω από 6% οι απώλειες


Πτωση και απαισιοδοξία των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών βρίσκεται στις 2.218,82 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 6,48%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα...



...327,22 εκ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 6,76%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 6,30%, των Τραπεζών κατά 5,33%, των Τροφίμων-ποτών κατά 4,15% και της Υγείας κατά 3,89%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 4,34%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει απώλειες κατά 3,25% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,40%.

Share on Facebook







Θέλουν να πουλήσουν πλοία και δεν μπορούν

Επιπλέον επίπτωση της κρίσης στις ακτοπλοϊκές

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 07:00
Η Attica Group πρωτίστως αλλά και δευτερευόντως η Minoan Lines και λιγότερο η ΑΝΕΚ είχαν αξιοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν τη δυνατότητα που έδινε η αγορά για πώληση πλοίων.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στην πώληση πλοίων είναι μία επιπλέον επίπτωση της κρίσης που πλήττει την οικονομία και τη ναυτιλία, μαζί βέβαια με την πτώση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης.

Οπως σημειώνουν στη «Ν» στελέχη του ακτοπλοϊκού κλάδου, η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε μόνο την επιβατική κίνηση και επομένως τα έσοδα των εταιρειών αλλά και τις αξίες των επιβατηγών πλοίων καθιστώντας την πώλησή τους ασύμφορη στα παρόντα επίπεδα τιμών.

Επισημαίνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν τα κέρδη που εμφάνιζαν οι ακτοπλοϊκοί όμιλοι οφείλονταν ως ένα βαθμό και σε πωλήσεις πλοίων. Η Attica Group πρωτίστως αλλά και δευτερευόντως η Minoan Lines και λιγότερο η ΑΝΕΚ, είχαν αξιοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν τη δυνατότητα που έδινε η αγορά για πώληση πλοίων τους σε υψηλά επίπεδα αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Η κρίση έχει στενέψει υπερβολικά τα περιθώρια για ανάλογες κινήσεις στην τρέχουσα περίοδο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται υπερπροσφορά χωρητικότητας στις γραμμές της Αδριατικής. Οι εν δυνάμει αγοραστές κάνουν υπομονή και περιμένουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυο μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν βγάλει πλοία προς πώληση χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Η μοναδική κίνηση αγοραπωλησίας που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες και ως ένα βαθμό ενδεικτική της κατάστασης, είναι η εντός του ομίλου Grimaldi μεταβίβαση, του πλοίου «Zeus Palace». Μία εταιρεία του ομίλου το πουλά σε άλλη (τη Minoan Lines). Μία κίνηση που προφανώς εξυπηρετεί και συγκεκριμένες ανάγκες του ιταλικού ομίλου που έχουν σχέση με την τρέχουσα συγκυρία.

Με την έλλειψη κερδών από πωλήσεις πλοίων και τη μείωση της επιβατικής κίνησης οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αναμένεται να έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα στην τρέχουσα χρήση σε σύγκριση με πέρυσι.

Εξαίρεση στην τάση αυτή ενδεχομένως να αποτελέσει η Hellenic Seaways η οποία δεν αντιμετωπίζει τις έντονες «πιέσεις» που αντιμετωπίζουν οι άλλες τρεις μεγάλες εταιρείες (ANEK, Attica Group, Minoan) στις γραμμές της Αδριατικής. Ταυτόχρονα το κόστος καυσίμων των ταχύπλοων πλοίων της μειώθηκε συγκριτικά περισσότερο, στο εννεάμηνο, απ' ό,τι το κόστος καυσίμων των συμβατικών πλοίων των άλλων εταιρειών.

Αύξηση κεφαλαίου

Στο μεταξύ εγκρίθηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Group η πρόταση της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Group, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας θα γίνει με καταβολή μετρητών μέχρι ποσού 18.806.299,36 ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Θα εκδοθούν 22.658.192 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,83 ευρώ σε αναλογία 4 νέες ανά 25 παλαιές μετοχές, με τιμή διάθεσης 2,00 ευρώ ανά μετοχή, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 45.316.384 ευρώ.

Στη χθεσινή συνέλευση ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η MIG, δεσμεύθηκε ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση και θα διατηρήσει το ποσοστό της ως η νομοθεσία ορίζει.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής των δύο επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που ναυπηγούνται στα ναυπηγεία Daewoo της Κορέας καθώς και για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης του ομίλου.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

Deutsche Bank : Οι ...οπτικές ίνες της οργής

posted by http://www.sofokleous10.gr/portal2/

fiber-opticsΤην υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μάλιστα καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένει εντός των επόμενων μηνών η Deutsche Bank όπως προκύπτει από έκθεσή της με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2009. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την επίθεση ; Γιατί τώρα; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πουλάνε συνεχώς ελληνικά ομόλογα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση;

Η τελευταία επίθεση της Deutsche Bank έπεσε σαν κεραυνός εν’ αιθρία όχι τόσο για τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει που είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους όσο για την οξύτητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ελληνικά δημοσιονομικά χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμους που δεν έχουν τολμήσει να χρησιμοποιήσουν ούτε τα πιο επίσημα χείλη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Είναι προφανές ότι τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση κάθε άλλο παρά αγαθά είναι. Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ως ένα από τα πιθανά κίνητρα είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Μια τέτοια κίνηση όπως είναι γνωστό καταργεί ουσιαστικά το μονοπώλιο του Ο.Τ.Ε. που είναι πλέον θυγατρική της γερμανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών DT απαξιώνοντας έτσι την επένδυση της ύψους ανω των 30 δισ.€. Είναι προφανές ότι η γερμανική «μηχανή» δεν επρόκειτο να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική.

Έτσι τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι έχουμε τα πρώτα δείγματα ενός υπογείου πολέμου που έχει ξεσπάσει αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης η οποία είχε κάνει εμφανείς τις προθέσεις της για το μέλλον του Ο.Τ.Ε..

Τι λέει η περίφημη έκθεση

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ανοίγει ουσιαστικά μία διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει είτε στην επιβολή ποινών, είτε -και αυτό είναι το σενάριο που η Deutsche Bank θεωρεί πιο πιθανό- στην υπαγωγή της Ελλάδας σε συμφωνία stand-by με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι Mark Wall και Thomas Mayer που υπογράφουν την έκθεση κάνουν λόγο για οικονομική αλλά και πολιτική αδυναμία στην Ελλάδα, για μη βιώσιμη εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, μη βιώσιμο εξωτερικό χρέος και για ανάγκη περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού κλάδου. Ως προς το τελευταίο, επικαλούνται την πιο πρόσφατη επισήμανση του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για «επαρκές αλλά μειούμενο» επίπεδο τραπεζικών κεφαλαίων.

Από εδώ και πέρα, η Deutsche Bank αναμένει ότι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η Κομισιόν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες υποδείξεις προς την Ελλάδα. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο αναμένεται να διαπιστωθεί ότι απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμμορφωθεί, είναι πιθανό ότι πριν από κάθε έκδοση ομολόγου θα της ζητείται να δημοσιεύει επιπλέον πληροφορίες και σύμφωνα με την ίδια έκθεση δεν αποκλείεται και η επιβολή χρηματικών προστίμων αντίστοιχων του 0,5% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή δεν καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Κομισιόν θα κατευθύνει την Ελλάδα να αναζητήσει στήριξη στο ΔΝΤ. Και αυτό θα αποτελέσει μία αλλαγή ως προς την μέχρι σήμερα αντίληψη περί αμοιβαίας στήριξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η οποία θα είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις συνεχείς και συστηματικές παραβάσεις «του πνεύματος και του γράμματος» του Συμφώνου Σταθερότητας από την Ελλάδα.

Μία τέτοια κίνηση, θα λειτουργήσει μάλιστα ως παραδειγματισμός για άλλες χώρες-μέλη που κατ’ επανάληψη παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και πιθανότατα, εκτιμά η DB, θα συνοδεύεται με παράλληλη διαβεβαίωση προς άλλες χώρες ότι οι «σοβαρές» προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής θα «ανταμείβονται» με τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την Ε.Ε.

Για το 2010 η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί συνολικά 47 δισ. ευρώ, ήτοι 31 δισ. σε νέο δανεισμό και 16 δισ. σε αναχρηματοδοτούμενο.

Ομόλογα

Στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη παραμένουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ξεπερνώντας και τα αντίστοιχα ιρλανδικά.

Η κλονισμένη εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και η καθυστέρηση λήψης μέτρων από την κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα ύψη, διατηρώντας τα υψηλότερα και από τα ιρλανδικά.

Ενδεικτικό του αυξημένου επενδυτικού κινδύνου των ελληνικών ομολόγων είναι ότι πέραν των spreads αυξάνονται πλέον σταθερά τις τελευταίες ημέρες τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps).

Σήμερα τα ελληνικά Credit Default Swaps (CDS) έφτασαν στις 197 μονάδες βάσης, διευρυνόμενα κατά 5 μονάδες. ύστερα από το χθεσινό άλμα κατά 12 μονάδες βάσης.

Ο λόγος που το ελληνικό χρέος έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό ακριβότερο από το ιρλανδικό οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των ιρλανδικών spreads λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας και τα οποία δείχνουν ότι έπεισαν τις αγορές. Πρόκειται για μέτρα που δεν αφορούσαν την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων, αλλά τη δραστική περικοπή δαπανών.

Σημειώνεται ότι τα ιρλανδικά ομόλογα έφτασαν στα υψηλά των 231,4 μονάδων βάσης στις 26 Ιουνίου και στα χαμηλά των 127 μονάδων στις 10 Αυγούστου, ενώ σήμερα η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στις 151 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στις 184 μονάδες βάσης, καταγράφοντας υψηλά επίπεδα πέντε μηνών. Τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγράψει τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι στις 192,94 μονάδες βάσης (στις 4/6) και τα χαμηλότερα στις 107,5 μονάδες βάσης (στις 10/8).


MIG: Τα δύο μεγάλα προβλήματα και η «πράσινη» διαφυγή

vgenopoulos275

Posted by http://www.sofokleous10.gr/portal2/

Με νοκ-άουτ (ούτε καν ήττα στα σημεία…) έληξε χθες η αναμέτρηση του κ. Α. Βγενόπουλου με τον κ. Δ. Ρέππα, ενώ μαίνονται οι «μάχες» σε ένα άλλο δύσκολο μέτωπο που άνοιξε ο όμιλος της MIG, αυτή την φορά με το Ερρίκος Ντυνάν. Και, καθώς σε όλα τα επιχειρηματικά μέτωπα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, η MIG φαίνεται ότι επιχειρεί να ανοίξει οδούς διαφυγής, με την φημολογούμενη «πράσινη» συνεργασία με το γαλλικό όμιλο της Veolia.

Στο χώρο των μαιευτηρίων, προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης της Marfin Investment Group, που ελέγχει περίπου 40% της αγοράς με το «Μητέρα» και το «Λητώ», απολαμβάνοντας σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους, φαίνεται ότι εμφανίζονται ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους περισσότερους τομείς δράσεις του ομίλου (γαλακτοκομικά, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα).

Όπως έχει τονίσει ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και ένας εκ των εμπειρότερων «παικτών» στο χώρο της υγείας, η συνεργασία του Ερρίκος Ντυνάν με το Ιατρικό Κέντρο, για τη δημιουργία του μαιευτηρίου «Γαία», που ήδη άρχισε τη λειτουργία του, στόχο έχει να σπάσει το ολιγοπώλιο των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Και φαίνεται ότι, με τις χαμηλές χρεώσεις και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που θα προσφέρει η νέα μεγάλη μονάδα, το «Γαία» έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει άμεσα μεγάλο μερίδιο αγοράς, εις βάρος των μονάδων της MIG και του ΙΑΣΩ.

Όλα αυτά, σε μια αγορά όπου υπολογίζεται ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ, για περίπου 36.000 γέννες κάθε χρόνο στην Αττική, χωρίς προφανώς να υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αφού ο αριθμός των τοκετών είναι περίπου σταθερός. Μάλιστα, τα «παλαιά τζάκια» του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή του νέου μαιευτηρίου «Ρέα», που φιλοδοξεί να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νότια προάστια.

Ο κ. Μαρτίνης προχώρησε χθες σε σκληρές καταγγελίες κατά του ομίλου της MIG, τονίζοντας ότι η Marfin Popular Bank κατήγγειλε μεγάλη δανειακή σύμβαση με το Ερρίκος Ντυνάν, μόλις άρχισε τη λειτουργία του το νέο μαιευτήριο.

«Τα Μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, του ομίλου της ΜIG, με διάφορες ενέργειες, μαζί με το Ιασώ, προς την ιεραρχία και την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την έκδοση άδειας καλής λειτουργίας του Νοσοκομείου μας», τόνισε ο κ. Μαρτίνης. «Και άρχισαν να στέλνουν στη σημερινή πολιτική ηγεσία με εξώδικα και αναφορές, ζητώντας την ανάκληση της καθ' όλα νόμιμης άδειας. Δεν μπόρεσαν όμως να ευδοκιμήσουν οι μεθοδεύσεις τους με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της MIG και της Μarfin Popular Bank να προβεί στην καταγγελία του δανείου μας ως δήθεν επισφαλούς».

Ο κ. Μαρτίνης μίλησε για πράξη εμπάθειας και εκβίασης, παρότι η Marfin Egnatia, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ισχυρίσθηκε ότι οι αποφάσεις της διέπονται από αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

Είναι απορίας άξιον, όμως, με ποια τραπεζικά κριτήρια μπορεί να καταγγελθεί μια δανειακή σύμβαση, αν ευσταθούν όσα ανέφερε ο κ. Μαρτίνης: «Το σύνολο του ποσού που έχει δανειστεί το Ερρίκος Ντυνάν εξυπηρετείται με συνέπεια και ανέρχεται σήμερα στα 86 εκατ. ευρώ και για το ποσό αυτό η ΜPB έχει εξασφαλιστεί επαρκώς θέτοντας προσημείωση για 120 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του Ιδρύματος, αξίας 175,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον, έχουν εκχωρηθεί στην MPB βεβαιωμένες απαιτήσεις 40 και πλέον εκατ. ευρώ από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία».

Σε ανακοίνωσή του, το «Υγεία» (μητρική εταιρεία του «Μητέρα» και του «Λητώ») επιμένει στους ισχυρισμούς του, όσον αφορά την άδεια λειτουργίας του «Γαία», τονίζοντας ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της. Σημειώνεται, πάντως, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέτασε την απόφαση για τη χορήγηση άδειας από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και δεν έκρινε σκόπιμο να την ανακαλέσει.

Τα «αντιαεροπορικά» Ρέππα-Σηφουνάκη

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έδωσε χθες σκληρή απάντηση στις καταγγελίες Βγενόπουλου για το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές.

Ο κ. Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ανέλαβε τη διερεύνηση των καταγγελιών. «Ενόψει των ανωτέρω», τονίζεται στο πόρισμα, «κρίνουμε ότι από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, δεν μπορούν να προκύψουν ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα (…) και κατά συνέπεια κρίνουμε ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή δυνατότητα ανάληψης ελεγκτικού έργου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Βγενόπουλου».

«Μετά από αυτό το πόρισμα», δήλωσε ο κ. Ρέππας, «καλούμε τον κ. Βγενόπουλο, τουλάχιστον να αναλάβει τις ευθύνες του ζητώντας συγνώμη απέναντι σε ανθρώπους και υπηρεσίες, τις οποίες προσπάθησε με τρόπο παντελώς αστήριχτο να σκιάσει».

Ακόμη πιο σκληρός ήταν στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης: «Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι καταπέλτης και βεβαίως δεν δικαιώνει μόνο εμένα ή τον κ. Ρέππα, αλλά επιβραβεύει την ηθική και την εντιμότητα και επιβάλλει στον όποιο δημαγωγό και αυτοχρηζόμενο δημόσιο κατήγορο, να κατανοήσει ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως σερίφης στη χώρα».

Μάλιστα, ο κ. Σηφουνάκης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Βγενόπουλου για δήθεν προσφορά από την Olympic χωρίς κόστος για το Δημόσιο: «Η αρμόδια Επιτροπή που προϋπήρχε του διαγωνισμού», τόνισε, «ανέλυσε γιατί η προσφορά της «Olympic Air» ήταν μη σύννομη και ότι το τίμημα που προσέφερε συγκριτικά ήταν υψηλότερο ακόμη και εκείνου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, την εποχή του κρατικού μονοπωλίου και όχι μηδενικό, όπως αναληθώς και παραπλανητικά ειπώθηκε».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Βγενόπουλος μπορεί να ελπίζει μόνο σε δικαίωση από την αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή τις καταγγελίες του. Ο ισχυρός άνδρας της MIG προτίμησε να σιωπήσει μετά τις δηλώσεις των δύο υπουργών και ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Πάντως, αν ο κ. Βγενόπουλος δεν προσκομίσει στον εισαγγελέα κάποια πρόσθετα στοιχεία, σε σχέση με αυτά που είχε δώσει στη δημοσιότητα και μελέτησε ο κ. Ρακιντζής, δύσκολα θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να διαμορφώσει διαφορετική αντίληψη για την υπόθεση, από αυτή που σχημάτισε ο Επιθεωρητής.

«Πράσινη» διαφυγή;

Καθώς το επιχειρηματικό παιχνίδι σε όλα τα μέτωπα δραστηριοποίησης του ομίλου της MIG αποδεικνύεται εξαιρετικό σκληρό και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου που θα δημοσιοποιηθούν προσεχώς δεν αναμένεται να δικαιώσουν τη δέσμευση τεράστιων κεφαλαίων από τους μετόχους στον όμιλο που διευθύνει ο κ. Βγενόπουλος, ήδη η πλευρά της MIG τροφοδοτεί τα σενάρια για νέες, ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες, στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας.

Η MIG επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με μεγάλο όμιλο, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η γαλλική Veolia, με την οποία είχαν διεκδικήσει προεκλογικά την ΕΥΑΘ, αλλά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Η MIG απέφυγε να σχολιάσει τις αναφορές σχετικών δημοσιευμάτων σε προγραμματιζόμενες «πράσινες» επενδύσεις, ύψους 10 δις. ευρώ, αφήνοντας την φαντασία του επενδυτικού κοινού να «τρέχει», όπως και στο πρόσφατο παρελθόν οι μέτοχοι περίμεναν θεαματικά «χτυπήματα» στον τραπεζικό κλάδο, μετά την αύξηση κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ, που… ανακλήθηκε και τελευταία έχει ξεχασθεί.

Ίσως αυτή να είναι και μια από τις τελευταίες προσπάθειες του κ. Βγενόπουλου για μια επιχειρηματική ανάπτυξη σε τομείς με καλύτερες προοπτικές κερδοφορίες, καθώς ήδη κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και σενάρια αποχώρησής του από τον όμιλο που ο ίδιος ίδρυσε και θεωρείται επιχειρηματικό του «τέκνο».

Όπως έγραψε στο «Βήμα» ο έγκυρος και συνήθως καλά πληροφορημένος αρθρογράφος, Αντ. Καρακούσης, ο κ. Βγενόπουλος «στις ιδιαίτερες συνομιλίες του, δεν κρύβει ότι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, αν δεν διευκολυνθούν οι εταιρείες στο έργο τους, ο όμιλος δεν έχει πολλούς δρόμους να διαλέξει. Ή θα πρέπει να μεταβάλει τα εθνικά χαρακτηριστικά του και να επαναπροσανατολισθεί, μεταφέροντας δραστηριότητες, κεφάλαια και δυνάμεις εκτός Ελλάδος, ή να αναζητήσει διεθνή σύμβουλο προκειμένου να βρει αγοραστές για τις επί μέρους εταιρείες. Ο ίδιος πάντως νιώθει ότι δεν του ταιριάζει ούτε η μία ούτε η άλλη λύση. Είναι αντίθετη προς το όραμά του, αναφέρει συχνά πυκνά σε συνομιλητές του, και δεν μπορεί να τις υπηρετήσει. Σε περίπτωση κατά την οποία τα πράγματα εξελιχθούν κατά τρόπο αντίθετο προς τις σκέψεις και τις αρχικές επιδιώξεις του δεν θα διστάσει, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν, να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση των μετόχων του ομίλου».

Φόβοι για έκρηξη προβληματικών δανείων στη ναυτιλία

Του Κώστα Νάνου.

Οι συνθήκες που επικρατούν στη ναυτιλία εδώ και ένα χρόνο προκαλούν δυσαρέσκεια στην διαχείριση χαρτοφυλακίου των τραπεζών με έκθεση στο ναυτιλιακό κλάδο. Αυτές οι συνθήκες -σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας XRTC για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση- ποικίλουν ανάλογα με την ναυτιλιακή αγορά, η οποία όμως στο σύνολό της αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα επαρκούς χρηματοδότησης ακόμα και σε ιδιωτικό επίπεδο. Οι από-μειώσεις ναυτιλιακών δανείων αποτελούν μία σκληρή πραγματικότητα για το σύνολο των τραπεζών όμως, αυτό που θα άξιζε να γνωρίζουμε είναι πιο ποσοστό από τα προβληματικά αυτά δάνεια εξυπηρετούνται ακόμα, έστω και σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Διόγκωση προβληματικών δανείων

Η πίεση στις ναυτιλιακές τράπεζες όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την χαμηλή πλέον πιστοληπτική ικανότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την διαφαινόμενη αδυναμία στις αξίες των πλοίων αποτελεί σημάδι για ένα αυξανόμενο όγκο προβληματικών δανείων αν όχι χαρτοφυλακίων. Μία τέτοια συγκυρία δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας όμως αυτά προσδιορίζονται από τους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙ και αναστέλλουν κάθε προσπάθεια ανανέωσης του παγκόσμιου στόλου.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι κινέζικες τράπεζες οι οποίες υπό την κρατική καθοδήγηση καλούνται να στηρίξουν την τοπική ναυπηγική βιομηχανία αλλά και να εκμεταλλευθούν την μείωση στις αξίες των πλοίων προς όφελος των κινέζων πλοιοκτητών προσφέροντας απλόχερα δάνεια. Βέβαια δεδομένου του διεθνοποιημένου ρόλου της ναυτιλίας, η χρηματοδότηση αυτή των κινέζικων τραπεζών προσφέρεται και σε μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις σε κινέζικα ναυπηγεία.

Μισό δισ. δολάρια απαιτούν οι επενδύσεις στη ναυτιλία

Όταν πάντως απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 500-600 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση του βιβλίου παραγγελιών για τα προσεχή 4 χρόνια τότε γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολη είναι η υλοποίηση του εν λόγω ζητήματος και όταν η τρέχουσα συνολική έκθεση των ναυτιλιακών τραπεζών είναι λίγο περισσότερο από 350 δισ . Μιλάμε για μία αύξηση στην παραγωγή δανείων μεταξύ 50% και 100%. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση σε ένα τόσο αρνητικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Τα δεδομένα στην τραπεζική πίστη έχουν πλέον μεταβληθεί ριζικά ενώ ο προσδιορισμός και η ανάληψη του ρίσκου από αυτές εξετάζονται εντελώς διαφορετικά από τα τραπεζικά στελέχη. Η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ έχει επιβάλλει στις τράπεζες μία αυστηρή εξέταση των επιμέρους όρων των δανειακών συμβάσεων, όχι όμως σε βαθμό μη διαπραγματεύσιμο.

Τραπεζικοί κολοσσοί βλέπουν την «έξοδο» από το ναυτιλιακό κλάδο

Πέρα όμως από τα προβλήματα αναδιαρθρώσεων δανείων, οι ναυτιλιακές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που η κρίση αυτή τους έχει δημιουργήσει σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο τους. Έτσι για παράδειγμα τραπεζικοί κολοσσοί όπως η RBS που αποτελεί και τον πρώτο χρηματοδότη της ελληνικής ναυτιλίας έχει εκφράσει την επιθυμία να απελευθερωθεί από σημαντικό ποσοστό του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου (περίπου 30 δισ. δολάρια) ακόμα κι αν αυτό αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι στο συνολικό χαρτοφυλάκιό της. Οι τράπεζες έχουν κυρίως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ότι το στοιχείο ενεργητικού που καλύπτει το δάνειο έχει χάσει περίπου το 70% της αξίας που είχε αρχικά και πρέπει να διαθέσουν περισσότερο κεφάλαιο ή να πάρουν αντίστοιχες προβλέψεις.

Πηγή: www.capital.gr

Ο Απ. Πουλοβασίλης για την βιώσιμη ανάπτυξη στη Ναυτιλία

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Απόστολου Πουλοβασίλη στο Συνέδριο του ΕΛΙΝΤ για την βιώσιμη ανάπτυξη στη ναυτιλία. Αναλυτικά η ομιλία του έχει ως εξής: Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα ζωτικό και ακόμη περισσότερο αποτελεσματικό παγκόσμιο κλάδο, ο οποίος στηρίζει την παγκόσμια οικονομία. Η λειτουργία των πλοίων επιτρέπει στα έθνη να αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ τους και να ευδοκιμούν, μεταφέροντας την πλειονότητα των εμπορευμάτων και αγαθών που αγοράζονται και πωλούνται. Όντως, η ναυτιλία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για την υγεία, την ευημερία και την βιωσιμότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Για πολλά χρόνια, η βιομηχανία μας έπρεπε να προσαρμόζεται, αντιδρώντας στις μεταβαλλόμενες εμπορικές απαιτήσεις και το κίνητρο να βελτιώσει την απόδοσή της, συμπεριλαμβάνοντας συνεχείς βελτιώσεις στην ασφαλή ναυσιπλοϊα και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό καθώς ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και η βιωσιμότητα έχει γίνει η λέξη κλειδί όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου του θερμοκηπίου, της απώλειας γης, της μείωσης των αποθεμάτων στα είδη των ψαριών και το αίτημα της κοινωνίας για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα, ποταμούς, λίμνες και ωκεανούς.

Το πρωτόκολλο του Κιότο έφερε το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου σε μια εξέχουσα θέση στην ατζέντα των στελεχών επιχειρήσεων με συγκεκριμένους στόχους μείωσης αλλά επίσης και τη σχετική απειλή ότι οι νέοι κανονισμοί που έχουν σχεδιαστεί για να κάμψουν την κλιματική αλλαγή μπορούν ωστόσο να διαρρηγνύουν την ομαλή πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η παρουσίαση θα καλύψει το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την εκπόνηση αερίων που προέρχονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάποιες από τις προκλήσεις που τίθενται από την εισαγωγή ενός πλαισίου διαχείρισης άνθρακα αλλά ακόμη και κάποιες πιθανές ευκαιρίες και προσεγγίσεις για τη ναυτιλία σχετικά με την υιοθέτηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο θα ενσωματώνει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Θέτοντας το Πλαίσιο

Η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης για τη ναυτιλία τώρα πρέπει να διαμορφωθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του ‘δρόμου προς την Κοπεγχάγη’, τον οποίο θα καλύψω εντός ολίγου, αλλά και άλλων παραμέτρων όπως :

• Η συνάντηση των G8 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου παγκοσμίως σε ποσοστό 50% , ως εκ τούτου αποφέροντας μείωση της συνολικής ποσότητας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 18,000 εκατομμύρια τόνους (Mt) έως το 2050;
• Η δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του ΙΜΟ και συμπεραίνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το παγκόσμιο εμπόριο ανέρχονται στους 870 εκατομμύρια τόνους το 2009 με μια προβλεπόμενη αύξηση της τάξεως των 1200 εκατομμυρίων τόνω το 2020 και μεταξύ 2500 – 3500 εκατομμυρίων τόνων το 2050;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταγεγραμμένες εκπομπές του 2007 είναι σε μέγεθος όσο οι εκπομπές της Γερμανίας, είναι ξεκάθαρο πως κάτι πρέπει να γίνει και, ανεξάρτητα από ποια λύση θα επιτευχθεί για τη διαχείριση των εκπομπών από τη ναυτιλία παγκοσμίως, πιστεύεται ότι η τιμή του άνθρακα θα γίνει μια από τις παραμέτρους ως μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Εύρος αποτελεσματικότητας των τυπικών CO2 για διάφορες κατηγορίες εμπορικών πλοίων

Εν συγκρίσει με άλλα μέσα μεταφοράς ωστόσο, η ναυτιλία παραμένει η πλέον αποτελεσματική ενεργειακά βιομηχανία, μεταφέροντας περίπου το 90 % του παγκόσμιου φορτίου και όντας υπεύθυνη μόνο για το 2,7%, των ρυπογόνων εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, τα πλοία παράγουν 5 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τα φορτηγά και τα τρένα και 30 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τα αεροπλάνα. Ο τύπος του φορτίου είναι επίσης αρκετά σημαντικός, καθώς τα χύδην φορτία φαίνεται να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά στη μεταφορά από ό,τι τα κοντέινερς για παράδειγμα, με τα πλοία μεγέθους capsize ή μεγαλύτερα πλοία γενικά να πιάνουν μεγαλύτερες αποδόσεις όπως και τα βαριά φορτία, όπως το σίδερο, το ατσάλι ή το κάρβουνο, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά στη μεταφορά από τα πιο κατασκευασμένα ελαφρία φορτία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ισορροπηθεί με το γεγονός ότι το σίδερο σαν μετάλλευμα και το κάρβουνο μαζί αποτελούν το 24 % της συνολικής διανυσθείσας απόστασης σε σχέση με τους τόνους που μεταφέρθηκαν το 2006 και έχει παρουσιάσει αύξηση 4% ετησίως κατά τη χρονική περίοδο 1986-2006. Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν υπολογιστεί βάσει των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον κατάλογο απογραφής του 2007 και το άμεσα συνδεδεμένο μεταφορικό έργο το οποίο παρήχθη από κάθε μεταφορικό τομέα σε τόνους φορτίου ανά χιλιόμετρο, και σε σύνολο αποδεικνύει ότι η ναυτιλία επιδεικνύει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, γεγονός το οποίο είναι μια ευκαιρία που ο κλάδος πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελός του.

Tα αποτελέσματα της 59Ης Συνόδου της Επιτροπής του ΙΜΟ για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – Ιούλιος 2009 (Ι).

H 59η Σύνοδος για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος ( ΜΕPC 59) τον προηγούμενο Ιούλιο, συμφώνησε μια σειρά εθελοντικών εργαλείων σε σχέση με τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτά περιλαμβάνουν τα κάτωθι :
• Kατασκευαστικός Δείκτης Ενεργειακής Αποδοτικότητας – EEDI ( Energy Efficiency Design), για τη δημιουργία κινήτρου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του σχεδίου στις νέες κατασκευές
Η διαδικασία επαλήθευσης δύο σταδίων για τον ανωτέρω δείκτη επιβεβαιώθηκε και συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιούνταν σε δύο στάδια :

- Εξέταση στοιχείων των εισαγομένων παραμέτρων, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του δείκτη πριν τη ναυπήγηση, και
- Επαλήθευση των θαλασσίων δοκιμών, ώστε να επιβεβαιωθεί επίσημα ο κατασκευαστικός δείκτης ενεργειακής αποτελεσματικότητας του πλοίου.

• Λειτουργικός Δείκτης Ενεργειακής Αποδοτικότητας ( EEOI – Εnergy Efficiency Design )για τις νέες κατασκευές, ο οποίος στοχεύει στο να διεγείρει καινοτομικές τεχνολογικές εξελίξεις προς τη βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα για τα νέα πλοία αλλά και στην τυποποίηση της εκτίμησης αποδοτικότητας των καυσίμων για τα υπάρχοντα πλοία;

• Ένα σχέδιο Διαχείρισης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Πλοίου ( SEEMP), το οποίο εσωκλείει οδηγίες εθελοντικής εφαρμογής, που συνέταξε ο κλάδος, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στο θέμα της απόδοσης καυσίμων κατά τη λειτουργία του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού για τον πλού, της ταχύτητας και της βελτιστοποίησης ιπποδύναμης, του βέλτιστου τρόπου χειρισμού του πλοίου και του φορτίου και της καλύτερης διαχείρισης του στόλου.

SLIDE 4 – Τα αποτελέσματα της 59ης Συνόδου της Νυτιλιακής Επιτροπής για την Προστασία του Περιβάλλοντος του ΙΜΟ, Ιούλιος 2009 (ΙΙ).

Mέτρα βασισμένα στην Αγορά – συζήτηση

Από μια άλλη σκοπιά, η συζήτηση του ΙΜΟ σχετικά με τα μέτρα που βασίζονται στις δυνάμεις της αγοράς δεν οδήγησε σε ένα συμπέρασμα, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η πρόκληση, εκτός από τη συνάντηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου η ναυτιλία μαζί με την αεροπλοϊα θα μπουν στο στόχαστρο για να συμπεριληφθούν στις δραπραγματεύσεις, και το επιχείρημα της κοινής αλλά διαφοροποιημένηες ευθύνης, είναι ότι η κατανόηση των λεπτομερείων σχετικά με τις διάφορες επιλογές που προτείνονται είναι περιορισμένη. Όπως παρουσιάστηκε, οι επιλογές είναι πολύ σύνθετες και τα αποτελέσματα για τους κύριους ενδιαφερόμενους όπως ο πλοιοκτήτηες, οι ναυλωτές κ.ά. χρωματίζονται από τις επιθυμίες τωνδιαφόρων μυητών και αυτών που θέλουν οι ίδιοι να δουν ως την επικρατέστερη λύση.
Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ορισμένες αναπτυγμένες, η ποσότητα των χρημάτων που θα μπορούσε να εγείρει μια λύση βασισμένη στην αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον, ειδικά εάν τα εισοδήματα κατέληγαν σε ένα ταμείο το οποιο θα εγγυούνταν επενδύσεις σε τεχνολογική πρόοδο.

Με βάση τα λιγοστά στοιχεία οι υφιστάμενες θέσεις που παρουσιάστηκαν στη Ναυτιλιακή Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος τείνουν οριακά υπέρ της επιβολής φόρου (LEVY) αν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί ένα μέτρο βασισμένο στην αγορά, παρά την παραδοχή ότι η πρόταση για τη φορολογία μπορεί και να μην είναι βιώσιμη λόγω του γεγονότος ότι δεν θέτει στόχους για μείωση. Από την άλλη πλευρά, το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ( ETS) είναι επίσης τρωτό λόγω των χρημάτων που απαιτεί στο χρηματιστήριο δικαιωμάτων εκπομπών, τη σύγχυση σχετικά με την εμπεριστατωμένη χρήση του εισοδήματος που παράγει, την πιθανότητα της διαρροής άνθρακα διαμέσω δυνητικής μη παγκόσμιας κάλυψης καθώς και λόγω της διαχείρισης του πλαισίου παρακολούθησης, καταγραφής και επαλήθευσης.

‘O δρόμος για την Κοπεγχάγη’

Ωστόσο γιατί η πρόοδος στον ΙΜΟ γύρω από την ανάπτυξη παράλληλων μέτρων για τη μείωση του συνολικού όγκου των εκπομπών παγκοσμίως υπήρξε πειρορισμένη; Αυτό οφείλεται κυρίως στις διφορούμενες απόψεις σχετικά με το εάν ένα διεθνές καθεστώς ελέγχου πρέπει να εφαρμοστεί ( παράρτημα I)*. Αυτό το ερώτημα είναι καίριας σημασίας. Σχεδόν τα ¾ του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι εγγεγραμένα σε νηολόγια αναπτυσσόμενων ( Παράρτημα ΙΙ)* χωρών. Ένα καθεστώς ελέγχου που θα κάλυπτε μόνο το υπολειπόμενο τέταρτο του στόλου θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η αλλαγή σημαίας θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω τηνπιθανή αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων, το οποίο θα ήταν καταστροφικό σενάριο.

Ένας αριθμός κρατών μελών του ΙΜΟ ( συμπεριλαμβανομένων των BRIC χωρών) επιθυμούν κάθε κανονισμός κλιματικής αλλαγής να συζητηθεί στην Κοπεγχάγη ( αυτή μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαπραγματευτική τακτική ) και είναι πολύ ηχηρή η δήλωσή τους ότι δεν πιστεύουν ότι ο ΙΜΟ θα πρέπει να ασχολείται με θέματα τα οποία δεν είναι τεχνικά.

Οπότε ποια είναι η παρούσα θέση για να προχωρήσουμε ;

Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι η Κοπεγχάγη θα καταλήξει σε μια συμφωνία πλαίσιο η οποία θα περιλαμβάνει την ναυτιλία – μπορεί να μην περιλαμβάνει τις πραγματικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών, αυτές μπορεί να έρθουν το 2010. Το πιο πιθανό είναι ότι το πλαίσιο, ενώ θα οριοθετήσει τη ναυτιλία, θα καταστήσει τον ΙΜΟ υπεύθυνο για τον καθορισμό, σχεδιασμό και τη διαχείριση των εργαλείων για να ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρέπει να είναι ένας φόρος ή ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ή κάποια άλλη υβριδική λύση που θα βασίζεται στις δυνάμεις της αγοράς.

• USA – Ένας άλλος εξωτερικός παράγοντας είναι το νομοθέτημα του Αμερικανού Αρχηγού Διαπραγματεύσεων για την Κλιματική Αλλαγή Waxmann Markey που βρίσκεται στηνΟυάσιγκτον αυτή τη στιγμή και το οποίο αν ψηφιστεί θα αλλάξει ριζικά τη θέση της Αμερικής στην κλιματική αλλαγή αφού οραματίζεται ένα όρι για όλες τις εκπομπές που προκύπτουν από τον τομέα των μεταφορών με βάση τον έλεγχο στα διυλιστήρια.

• Επίσης, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( NGOs) συμπεριλαμβανομένης της WWF και της Greenpeace έχουν μόλις εκδόσει μια εισήγηση, η οποία υποδεικνύει την πιθανή τους υποστήριξη στην προσέγγιση της επιβολής φόρου.

Η αποτυχία να συμφωνηθούν αρκούντως αυστηρά μέτρα στα πλαίσια του ΙΜΟ ωστόσο είναι πιθανό να καταλήξει στην ανάπτυξη μέτρων οπουδήποτε αλλού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπάρξει ιδιαίτερα δραστήρια υπ΄ αυτήν την έννοια. Η επιτροπή διατηρεί μία προτίμηση για μέτρα παγκόσμιας εφαρμογής. Παρόλαυτα, αν δεν έχει εγκριθεί καμία διεθνής συμφωνία διαμέσω συζητήσεων είτε στον ΙΜΟ είτε στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τηνΚλιματική Αλλαγή ( UNFCCC) μέχρι τα τέλη του 2011, η Επιτροπή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προσβλέπει στηνυιοθέτηση μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το 2013.

Στρατηγικές Προκλήσεις σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή.

Οπότε, προσκρούουμε σε πολλές αβεβαιότητες αλλά για το αν θα υπάρξει ή όχι σταθερή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η παγκόσμια ναυτιλιακή αρένα θα πρέπει να βρει ένα πιο αποφασιστικό και συλλογικό τρόπο για να προτείνει και να μειώσει τις εκπομπές της που αφορούν στα αέρια του θερμοκηπίου.
Υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα που περιμένουν απάντηση σχετικά με ποια θα ήταν τα βέλτιστα σχεδιαστικά στοιχεία για κάθε ναυτιλιακό πλαίσιο, ώστε να πληρούνται οι κύριες επιταγές του ΙΜΟ και η δέσμευση για περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα ( δηλαδή μια συνολική, παγκόσμια λύση), η αποτελεσματικότητα κόστους –όφελους, η παροχή κινήτρων για τεχνολογικές αλλαγές και ο βαθμός εφαρμογής στην πράξη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συναίνεση σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα προτεινόμενα πλαίσια δράσης στην πράξη λόγω του διεθνή χαρακτήρα και της μεταβλητότητας των εμπορικών συνθηκών του κλάδου όπως η ιδιοκτησία του πλοίου, ο βαθμός ευκολίας στην αλλαγή σημαίας κ.τ.λ.

Προκλήσεις

Άρα, όπως διαπιστώνουμε, οι προκλήσεις είναι πολλές και σε στρατηγικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε όλες τις θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών, τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από τα Άτομα, τον Πλανήτη και το Κέρδος, τη φιλοσοφία γύρω από τον κύκλο ζωής και των επίσης μεταβαλλόμενων συνθηκών και κανόνων της πολιτικής πραγματικότητας.

Σε αυτή την ανεξάντλητη λίστα είναι προφανές ότι τα τεχνικά περιβαλλοντικά ζητήματα γύρω από τη ναυτιλία είναι πολυάριθμα: Για παράδειγμα είναι ευρέως γνωστό ότι η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για ένα ευρύ φάσμα εκπομπών, το οποίο περιλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα, οξέιδια του αζώτου, οξείδια του θείου, πτητικές οργανικές ενώσεις και οργανικά μικροσωματίδια. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό όχι μόνο να στοχεύουμε στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών ατομικά, αλλά στα συνολικά αποτελέσματα των εκπομπών στη δράση εάντια στην κλιματική αλλαγή.

Διαχείριση Άνθρακα – προκλήσεις για τη ναυτιλία

Άρα όταν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για τη ‘Διαχείριση Άνθρακα’ ποιες είναι οι πιθανές προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι ;

Πρωταρχικά, για να μετρηθούν οι ποσότητες του πετρελαίου που είναι και η κύρια μετρήσιμη παράμετρος πρέπει να ικανοποιηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα – θα αρκούν οι υπάρχουσες αποδείξεις παραλαβής πετρελαίου ; Πώς θα εξασφαλίζαμε την ομοιόμορφη εφαρμογή παγκοσμίως ; Πόσο ακριβή είναι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις αποδείξεις παραλαβής πετρελαίου ; Ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα καυσίμων θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα παραγόμενα αποτελέσματα στα στοιχεία γύρω από το διοξείδιο του άνθρακα.

Από μια ευρύτερη οπτική γωνία, πολλά έχουν γραφτεί για τα πιθανά επίπεδα μείωσης στ ναυτιλία και για το τι είναι ρεαλιστικό, αλλά η πρόκληση θα είναι το πώς θα διαχειριστούν οι αλλαγές στο μέγεθος του στόλου, το οποίο με τη σεριά του θα επηρεάσει τα απόλυτα επίπεδα των εκπομπών.

Ακόμη μια σημαντική παράμετρος είναι πως οι ρυθμίσεις για τις ναυλώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το κίνητρο ή τις ευκαιρίες για τους πλοιοκτήτες να εφαρμόσουν μέτρα βελτίωσης του στόλου, γεγονός που πρέπει με κάποιο τρόπο να συνυπολογιστεί στο σχεδιασμό.

Διαχείριση Άνθρακα – Πιθανές Δράσεις (Ι)

Άρα ως προς τις πιθανές δράσεις για να ξεκινήσεις η διαχείριση της πραγματικής κατανάλωσης άνθρακα χρειάζεται :
*Αναγνωρίζουμε ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για συμμόρφωση και λήψη αποφάσεων
*Μετά να κατανοήσουμε την ποιότητα των στοιχείων που απαιτούνται αφού τα δεδομένα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση κατά παράδοση απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό ακριβείας από τα οικονομικά στοιχεία.
*Μετά να αναγνωρίσουμε τα κενά στα δεδομένα και να αναπτύξουμε μια διαδικασία ώστε νε επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός ακριβείας στα στοιχεία που προκύπτουν
*Έπειτα να αναπτύξουμε στρατηγικές διαχείρισης του κινδύνου και συστήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται και οι συνέπειες έχουν ληφθεί υπόψη πριν τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση του άνθρακα.
*Τέλος, να διασφαλίσουμε ότι κάθε αλλαγή στον υπολογισμό/παραγωγή δεδομένων καταγράφεται και η επίδρασή τους στην ιστορική καταγραφή των δεδομένων κατανοείται απόλυτα

Διαχείριση Άνθρακα – Πιθανές δράσεις (ΙΙ)

Υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με το αν είναι εφικτό να επιτευχθούν οι αναμενόμενοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για τις νέες κατασκευές που θα παραδοθούν στο εγγύς μέλλον.

Δύο πιθανοί στόχοι μείωσης των εκομπών συζητώνται :
- Μείωση 20-40% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2010
- Μείωση 70-80% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, και οι δύο με σημείο αναφοράς τον Κατασκευαστικό Δείκτη Ενεργειακής Αποδοτικότητας ( EEDI) όπως ορίστηκε το 2005.

Βέβαια, η πρόκληση στους στόχους όπως αναφέρμαε πααρπάνω, είναι πως οι δύο μελέτες που εκπονήθηκαν ανεξάρτητα από τον ΙΜΟ έχουν προβλέψει μια αναμενόμενη αύξηση στα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ( της τάξεως του 25 %) από τη ναυτιλία μέχρι το 2020, λόγω της επέκτασης του παγκόσμιου εμπορίου.

Συνεπώς είναι προτεινόμενο οι εταιρίες να χρησιμοποιούν πρώτα τα υπάρχοντα επιχειρησιακά τους συστήματα και συστήματα διαχείρισης για να διασφαλίσουν την ακρίβεια και τη σχετικότητα των δεδομένων, γεγονός που περιλαμβάνει τη συγγραφή και ανάπτυξη ενός καταλόγου με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τα πρότυπα της ναυτιλίας, το οποίο θα επέτρεπε ύστερα την ανάλυση των τάσεων, την καταγραφή επιδόσεων μεταξύ συγκεκριμένων πλοίων και στόλων.

Διαχείριση Άνθρακα – Πιθανές δράσεις (ΙΙΙ)

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα δεδομένα των εκπομπών που ενδεχομένως να χρειάζονται για συμμόρφωση μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και στρατηγικά αλλά και λειτουργικά, σε σχέση με νέα σχέδια, ναυλώσεις, σχεδιασμό πλού και παρακολούθηση επικοινωνιών και συνεχή βελτίωση.

Διαχείριση Άνθρακα – προς σημείωση

Όταν προσεγγίζουμε το θέμα της διαχείρισης άνθρακα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε μια δήλωση που χρησιμοποιήθηκε στη σύνταξη του Πρωτόκολλου του Κυότο.

‘Μην Κάνετε την Τελειότητα τον Εχθρό του Καλού’.

Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τι σημαίνει ;

Στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής και της έννοιας της προσαρμοστικότητας που απαιτείται από τους βιομηχανικούς κλάδους – τι προεκτάσεις έχει αυτό για τη ναυτιλία ;

Υπάρχουν δύο κύριες περιοχές ευκαιριών και προκλήσεων :

Αρχικά, να αλλάξουν, να βελτιωθούν, να προαχθούν τα συστήματα και τα εξαρτήματα που σχετίζονται με το κοίτος/γάστρα και μηχανολογικό εξοπλισμό, με την ταυτόχρονη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων και λειτουργικών καινοτομιών για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στο κλίμα.

Η δεύτερη αφορά στις προβλέψεις σχετικά με το πώς είναι πιθανό να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τις εμπορικές πρακτικές και άρα και τον επιχειρησιακό κίνδυνο και τα πιθανά αποτελέσματα, είτε απευθείας ( αν οι διαδρομές επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή ) είτε έμμεσα ( εάν υπάρχει στροφή σε άλλους τρόπους μεταφοράς όπως για παράδειγμα από τα φορτηγά σε πλοία για εσωτερικές πλόες ).

Η έννοια της Προσαρμογής και τι σημαίνει για τη ναυτιλία

Ως προς αυτή τη θεματική, οι αυκανόμενες δυσμενείς συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και τα κόστη που απορρέουν από αυτές ενδεχόμενα να σημαίνουν :

- μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες,
- ο κατασκευαστικός κλάδος να χάνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα του,
- οι μεταβαλλόμενοι τύπου διεξαγωγής εμπορίου ( περισσότερο τοπικοί παρά παγκόσμιοι ),
- τα αποτελέσματα των λιμενικών υποδομών κλτ

τα οποία οδηγούν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που θα επηρεαστούν η λειτουργία και η επέκταση της θαλάσσιας βιομηχανίας, και τι στρατηγικές κινδύνου θα μπορούσε κλάδος να υιοθετήσει για να διαχειριστεί τέτοιου είδους αλλαγές.

Κριτήρια Επιτυχίας

Τα κριτήρια για την επιτυχία μπορούν γενικά να χωριστούν σε τρεις κύριες και αλληλένδετες κατηγορίες :

Υλικά & Τεχνολογία, σχεδιασμός και ναυπήγηση
Λειτουργία
Διάλυση – επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κλπ

Κριτήρια Ευτυχίας

Και αυτά τα κριτήρια θα χρειαστεί να συμπεριλάβουν μια αναφορά στα ακόλουθα :
- Τη θεωρία του κύκλου ζωής
- Μια ισορροπία μεταξύ του τρίπτυχου ‘άνθρωποι, πλανήτης και κέρδος’
- Ασφαλής ναυσιπλοϊα και πλήρωμα
- Τεχνική δυνατότητα εφαρμογής ( παραδεχόμενοι πως δεν γνωρίζουμε τις μελλοντικές εξελίξεις )
- Κλιματική προσαρμογή και ζητήματα διαθέσιμων πηγών )
- Αποτελεσματικότητα κόστους
- Παγκόσμια συνολική λύση – όπως προαναφέρθηκε πρέπει να υπάρχει μια ολιστική σκέψη όλων των παραμέτρων για κάθε παγκόσμια επιλογή ή λύση που προτείνεται.

Βιωσιμότητα ( Sustainability), τι είναι ;

Δεν υπάρχει καμία μεμονωμένη μετάφραση για την έννοια της βιωσιμότητας αλλά, εν τέλει, είτε η αγορά είτε οι νομοθέτες ή ουσιαστικά και οι δύο, θα ορίσουν την ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πλεονεκτημάτων που απαιτεί η ναυτιλία.

ANΘΡΩΠΟΙ, ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ

Ακόμη κι αν πολλοί αναλυτές προβλέπουν τη σταδιακή πτώση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν ασαφή, αφήνοντας τη ναυτιλιακή κοινότητα αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον και, αφού για παράδειγμα τα απόλυτα επίπεδα των ατμοσφαιρικών εκπομπών από τη ναυτιλία τελικά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση από την πλευρά της ζήτησης, θα γίνουν πολύ σημαντικά και τα δύο, για να ισορροπήσουμε στο δρόμο για την ανάκαμψη, και να βελτιώσουμε την επίδραση από τις εκπομπές από τον τομέα των μεταφορών στο σύνολό τους, για τη ναυτιλία να υιοθετήσει πιο βιώσιμα επιχειρησιακά μοντέλα και τεχνολογικές λύσεις.

Πιθανές Στρατηγικές Προσσεγγίσεις – Έρευνα Πελατών

Στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη και παραπέρα, και αντιμέτωποι με την προοπτική νέων κανονισμών που μπορεί και να μην κατανοούν πλήρως, τη δυσκολία στην εκτίμηση του πιθανού κόστους, και μερικές φορές αντικρουόμενα και υπερβάλλοντα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα και με την έρευνά μας, οι ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν ανοικτούς τους ορίζοντές τους, ήδη ψάχνουν τρόπους με τους οποίους αναμένουν το κανονιστικό πλαίσιο με πέντε δηλωμένες κύριες προσεγγίσεις σχετικά με την ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στην επιχειρηματική τους φιλοσοφία :
• Κερδίζουν το συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της λειτουργίας ‘πιο πράσινων’ πλοίων δια μέσω καινοτόμων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών
• Βοηθούν στη διαμόρφωση κανονισμών και αποδεκτών βιομηχανικών προτύπων
• Επιτυγχάνουν αποταμίευση εσόδων βελτιώνοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον για παράδειγμα : αποδοτικός σχεδιασμός ταξιδίων
• Βελτιώνουν τη διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων και μειώνουν την έκθεση σε ατυχήματα, συμβάντα ( κηλίδες, κλπ), μηνύσεις και ενέργειες επιβολής ποινών
• Εισάγουν συστηματικές αλλαγές για τον επαναπροσδιορισμό του ανταγωνισμού στις νέες αγορές δια μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, για παράδειγμα διάλυση πλοίων

Αισιόδοξοι ; ΝΑΙ !

Συμπερασματικά, όπως προσωράμε μπροστά, η ζυζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να έχει κάποιες γκρίζες περιοχές, ειδικά σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες επιστημονικές επιδράσεις. Ένα πράγμα είναι σίγουρο πάντως : Οι σύνθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, την κοινωνία και τα οικοσυστήματα. Οι εκπομπές έχουν μια τίμή, η οποία είναι μαζί χρηματική και κοινωνική. Ο στόχος άρα πρέπει να είναι να εισάγουμε ένα καθολικό σύστημα μιας κατανοητής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, στα πλαίσια της οποίας οι τεχνικές ελέγχου μέσω εντολών αλλά και οι πρωτοβουλίες που βασίζονται στις δυνάμεις της αγοράς, θα αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματά τους με ένα συμπληρωματικά τρόπο.

Αλλά η ναυτιλία έχει αποδείξει στην ιστορία της ότι διαθέτει το Κουράγιο, τη Δέσμευση και την Ικανότητα να βρίσκει λύσεις, ώστε να ελέγχει και να μειώνει περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση, συνδυάζοντας την ευελιξία και την απλότητα στον τρόπο που αυτές εφαρμόζονται, και να προάγει την ανάπτυξη καινοτομικών τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον που τελικά διασφαλίζουν ένα ισότιμο πεδίο δράσης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις της αγοράς.