Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2009

Aνέκδοτο

Πάει ένας τύπος σε ένα σουβλατζή:
- "Θέλω να μου κάνεις 4 πίτες, αλλά τις θέλω ειδική παραγγελία.
Θέλω 2 πίτες σουβλάκια και 2 σεφταλιές.
Στο πρώτο σουβλάκι θέλω το κρέας να είναι καμένο από την μία, ωμό από την
άλλη, και την πίτα ωμή.
Στο δεύτερο σουβλάκι θέλω να είναι πολύ...
ξερό το κρέας και η πίτα μαύρη.
Στην μία σεφταλιά τα θέλω όλα ωμά, με το αίμα τους, και μόνο με αγγούρι..
Στην άλλη θέλω το κρέας κάρβουνο, την πίτα μαυρισμένη από την μία, ωμή από
την άλλη και μόνο με κρεμμύδι".
- "Μα είναι πολύ δύσκολη η παραγγελία σου", του λέει ο σουβλατζής.
Και ο τύπος απαντά:
- "Προχτές ρε καραγκιόζη που μου τα έφτιαξες έτσι ακριβώς, χωρίς να στο
ζητήσω, δεν ήταν δύσκολα;;;"

http://www.madata.gr

Share on Facebook

«Εξατμίστηκε» το… πετρέλαιο Μακρινίτσας!

Έπιναν νερό, που είχε πετρέλαιο



Ηταν εμφανέστατο οπτικά και η οσμή του δεν άφηνε αμφιβολία ότι το νερό από μέρος του δικτύου ύδρευσης της Μακρινίτσας περιείχε πετρελαιοειδή… Αυτό στις αρχές Ιουλίου, όταν για τους κατοίκους επτά συνοικιών της κοινότητας οι βρύσες έκλεισαν για πόση, μετά τη μόλυνση της πηγής «Βλαχογιάννη» από πετρελαιοειδή που παρέσυρε έντονη βροχόπτωση από εγκαταλελειμμένη δεξαμενή των επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας Ραντάρ στο Πλιασίδι. Από χθες η εικόνα άλλαξε.


Τα δείγματα που έλαβε στις 3 Ιουλίου η Διεύθυνση Υγείας αποδείχθηκαν «αθώα». Ούτε ίχνος πετρελαίου ή παρεμφερούς στοιχείου δεν εντοπίστηκε στο νερό της Μακρινίτσας. Οι τιμές μάλιστα των αναλύσεων δεν είναι απλά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο (10 μgr ανά λίτρο), αλλά κάτω και από το όριο ανίχνευσης (1 μgr ανά λίτρο).

Σαν από… θαύμα το πετρέλαιο που όλοι είδαν και οσμίστηκαν μέσα στα ποτήρια τους εξαφανίστηκε.

Δίνοντας χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αναλύσεων από δείγματα που πήρε η Διεύθυνση Υγείας, ο αντινομάρχης Ν. Ντίτορας ενημέρωνε για το τι ανέγραφαν οι απαντήσεις του Χημείου του Κράτους. Δεν ανιχνεύθηκε ίχνος πετρελαίου, ούτε στο δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης ούτε από την πηγή «Βλαχογιάννη» ούτε από την πηγή υδροδότησης της μονάδας Αεροπορίας.

«Πετρέλαιο δεν ανιχνεύθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, το οποίο ήταν παροδικό και θα το αντιμετωπίσουμε οριστικά. Με τόσο σοβαρά για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ζητήματα δεν επιτρέπεται εφησυχασμός», δήλωσε ο κ. Ντίτορας, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Να το πίνουν άφοβα
Μετά την έκδοση των εργαστηριακών αναλύσεων το νερό μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής για πόση, ενημέρωνε ο αντινομάρχης.

Η μισή Μακρινίτσα, πάνω από την πλατεία, έμεινε για ένα μήνα χωρίς νερό. Είχε συσταθεί κατ’ επανάληψη από την κοινότητα να μη χρησιμοποιείται για πόση, μέχρις ότου εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
Οι πρώτες δειγματοληψίες που έγιναν από την κοινότητα Μακρινίτσας και εστάλησαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσαν να δώσουν σαφή εικόνα για τη μόλυνση ή μη του νερού από πετρελαιοειδή, αφού δεν διέθεταν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τέτοιου είδους αναλύσεις.

Ολόκληρη η κοινότητα, σε μια κρίσιμη για την τουριστική κίνηση στιγμή, βρέθηκε σε αναμονή των αποτελεσμάτων των δεύτερων δειγμάτων που πήρε η Διεύθυνση Υγείας.

Και όμως, για ένα τόσο κατεπείγον ζήτημα χρειάστηκε να παρέλθει περίπου ένας μήνας μέχρι να δοθούν τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους. Καθυστέρηση που προκαλεί ερωτηματικά για την προτεραιότητα που δόθηκε στο κατεπείγον των αναλύσεων.

Συνεδρίαση συμβουλίου
Το θέμα της μόλυνσης απασχόλησε προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου παρουσία της αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσας Οικονόμου.
Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στον Αρχηγό του ΓΕΑ, ο νομάρχης Μαγνησίας ζητά έγγραφη ενημέρωση και διαβεβαίωση για μια σειρά από θέματα:
- Τα μέτρα που λαμβάνονται εντός της μονάδας RADAR για την αποφυγή της πιθανότητας να επαναληφθεί το φαινόμενο της ρύπανσης από τη μεταφορά εκ νέου επιμολυσμένων φερτών υλών, σε μία ενδεχόμενη βροχόπτωση.
- Τις εκτιμήσεις και το χρονοδιάγραμμα που θέτει το ΓΕΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των υποστηρικτικών μελετών και της προμελέτης και να ξεκινήσει η διαδικασία για την απορρύπανση – περιβαλλοντική και υδροδοτική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
- Το σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας RADAR της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Πήλιο, καθώς η Νομαρχιακή Αρχή έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του ελέγχου της αποτελεσματικής και σύμφωνης με το Νόμο διαχείρισης των αποβλήτων στο νομό εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας.

http://www.taxydromos.gr

Share on Facebook

Εθνικό σχέδιο δράσης για τη γρίπη. Θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Αυτή την ώρα ο υπουργός Υγείας ενημερώνει τα Μέσα ενημέρωσης για την διυπουργική, που είχε υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα της νέας γρίπης. "Σε καμία περίπτωση είπε ο υπουργός, δεν πρέπει να αλλάξει η ζωή μας". Από τη νέα γρίπη, μπορεί...

να νοσήσει το 30-40% του πληθυσμού της χώρας. " Από την πρώτη κιόλας στιγμή, είμαστε έτοιμη για τη νέα γρίπη.
Αποφασίστηκε με εντολή Πρωθυπουργού ο εμβολιασμός όλων των πολιτών της χώρας.
Αυξάνονται οι κλίνες εντατικής θεραπείας με άλλες 100 μονάδες.
Θα τεθούν σε εγρήγορση, γιατροί και οδοντίατροι.
Να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει εμπειρία στις ΜΕΘ
Αυτή τη στιγμή, 4 βαριά περιστατικά υπάρχουν.
Θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στα σχολεία σε περίπτωση που κλείσουν, και οι χαμένες ώρες θα συμπληρωθούν.
Θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν τα εμβόλια.
Αυτές είναι οι ανακοινώσεις του Υπουργού


Share on Facebook

Η Αεροπορία χτίζει ξενώνα μέσα στο δάσος του Υμηττού…


Από τις αρχές Ιουνίου κάτοικοι, δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και φορείς του Δήμου Βύρωνα καταγγέλλουν ότι στο χώρο του στρατοπέδου Σακέτα σε πευκόφυτη περιοχή του Υμηττού...

διενεργούνται εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση κτίσματος εμβαδού κάτοψης πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Μέλη των Επιτροπών Κατοίκων Βύρωνα και Καισαριανής και δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης του δήμου, επισκέφτηκαν το διοικητή του Στρατοπέδου, Χαρ. Τουράτζωφ και ζήτησαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο Διοικητής, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ούτε τον αριθμό οικοδομικής αδείας, ούτε τα τετραγωνικά μέτρα που χτίζονται εντός του στρατοπέδου, ούτε την χρήση για την οποία προορίζονται τα κτίσματα, παρά μόνο ότι προορίζονται γενικά για ανάγκες διοικητικής μέριμνας. Επίσης, αρνήθηκε να δώσει το όνομα του εργολάβου, και παρέπεμψε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας..

Παρά τις ενέργειες αυτές, οι εργασίες συνεχίζονταν -ακόμα και τις Κυριακές χωρίς φυσικά σχετική άδεια από την επιθεώρηση Εργασίας- και μάλιστα μία από αυτές παρουσία(!) του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας- Ανάπτυξης Υμηττού(ΣΠΑΥ) και Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά αλλά και στελεχών του Συνδέσμου, οι οποίοι λίγα μέτρα πιο δίπλα αδιαφορούσαν για την ουσία (την οικοδόμηση στο δάσος), αλλά ενδιαφερόντουσαν για την συμμετοχή τους σε επικοινωνιακή φιέστα (περιβαλλοντική δράση με την υποστήριξη τηλεοπτικού σταθμού) πραγματοποιώντας προγραμματισμένο πότισμα –στην ποτισμένη γη από την προηγηθείσα βροχόπτωση!!!– των δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν το Νοέμβριο του 2008.

Αντί της οικοδόμησης νέων κτιρίων –μη αναγκαίων μάλιστα!– στρατιωτική, πολιτική ηγεσία αλλά και οι δημοτικές αρχές, θα έπρεπε να προγραμματίζουν την μετακίνηση των στρατοπέδων εκτός Αττικής και την απόδοση του χώρων, στο πράσινο για να το χαίρονται οι πολίτες…
kafeneio-gr.blogspot.com
Share on Facebook

Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2009

Κάηκαν 150 στρέμματα δάσους από βολές στρατιωτών!

Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2009


Στο στρατό δεν ξέρουν τι θα πει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;

Η πολιτική προστασία με ειδικό σήμα της υποδείκνυε τις περιοχές που είναι στο κόκκινο έχοντας αυξημένο κίνδυνο εκδήλωση πυρκαγιάς ζητώντας από τη νομαρχία τις περιφέρειες να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Οι βολές όμως έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Έτσι έγινε κανονικά στην θέση...Ψηλός Στάλος» όπου λειτουργεί οργανωμένο πεδίο βολής, προκλήθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια βολής που έκανε τους πάντες να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν. Έτσι κάηκαν 150 στρέμματα δάσους ενώ επί τόπου επιχειρησιακά έσπευσαν 7 υδροφόρες 5 πυροσβεστικά οχήματα 51 πυροσβέστες μόνιμοι και εποχικοί, 3 ομάδες ανδρών της ΕΜΑΚ 40 στρατιώτες με δύο μπουλντόζες, ενώ επιχειρησιακά βοήθησε κι ελικόπτερο που αποχώρησε λόγω μηχανικής βλάβης. Κάηκαν δρυς και χόρτα που ήταν μέσα στο πεδίο βολής κι ευτυχώς η φωτιά ελέγχθηκε και δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Aπορεί κανείς γιατί σε τέτοιες καταστάσεις δεν λειτουργεί ο κοινός νους; Θα αποφεύγονταν και η ταλαιπωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων και η καταστροφή του φυσικού τοπίου.

Share on Facebook

Ντοκιμαντέρ του ΤRT για τους «Τούρκους» στην Ελλάδα

Μετά τη σύλληψη του κατασκόπου,μια ακόμη πρόκληση, με την τουρκική μειονότητα



ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ





Με θέμα "Παρελθόν, παρόν στην μειονότητα της Δυτικής Θράκης" υπηρετώντας την παραπληροφόρηση και τις σκοπιμότητες...


Με χρηματοδότηση του συλλόγου αλληλοβοηθείας Τούρκων της Ευρώπης υλοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το ντοκιμαντέρ που αφορά την μειονότητα στην Θράκη και την …τουρκική της ταυτότητα όπου καταγράφεται η μοίρα της μειονότητας στην περιοχή μας, με απλή γλώσσα και με γυμνό ντοκιμαντέρ παραγωγής από της 24ης Ιουλίου 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης και μετά. Η αναφορά στα γεγονότα, στην χούντα, το Κυπριακό γίνεται με την οπτική της γείτονος όπου παρουσιάζεται η Ελλάδα σαν δυνάστης των λαών, αναβιώνοντας την πίεση και τον σκοταδισμό.
Το ντοκιμαντέρ υπηρετεί άριστα το προπαγανδιστικό προφίλ της Τουρκίας δίνοντας μια άλλη εικόνα για την μειονότητα.
Μήπως θα έπρεπε να γίνει από ελληνικής πλευράς ένα αντικειμενικό ντοκιμαντέρ με την ευημερούσα μειονότητα των 700 επιστημόνων στην Θράκη, των χιλιάδων αγροτών, εργαζομένων κι επιτυχημένων σε όλους τους κλάδους επαγγελματιών, των δεκάδων μειονοτικών σχολείων και των ιερών χώρων όπου ασκούν απόλυτα εν ελευθερία τα καθήκοντά, τους εικόνες που ποτέ δεν θα δούμε να υπάρχουν στις τηλεοπτικές παραγωγές της Τουρκίας από τα 280 και πλέον τεμένη της περιοχής μας;


Share on Facebook

Ποιο πολιτικό πρόσωπο έχει κατάθεση 100 ευρώ στην τράπεζα;

Υπάρχει πολιτικός που έχει μόνο 100 ευρώ στην τράπεζα; Αυτός είναι ο τραπεζικός λογαριασμός.
Τα υπόλοιπα θα τα έχει βάλει λογικά στο...σεντούκι ή κάτω από το πάπλωμα.
Μιλάμε για...




την Αλέκα Παπαρήγα που έχει 100 ευρώ σε λογαριασμό(προφανώς από την ...νονά της)
Δηλώνει συνολικό εισόδημα 108.595 ευρώ, εκ των οποίων 83.400 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση. Έχει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα και καταθέσεις 100 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.


Capt. Tassos Comments: μάλιστα, το άλλο με τον τοτό το ξέρετε το ανέκδοτο? Ας μας πούνε τώρα πόσα πέρνει από το κόμμα, μιας και τα εισοδήματά τους από την πολιτική πηγαίνουν στο κόμμα.

You are too good to be true baby

Share on Facebook

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ο Καραμανλής, το σκάφος, και τα 15 ακίνητα

Ρε παιδιά, αν το κάτωθι είναι αλήθεια, λέω αν, πως στο ανάθεμα βγήκαν όλα αυτά από την πολιτική σταδιοδρομία, οχι μόνο την δική του αλλά και της οικογενειας του?
Αν το κάτωθι είναι αλήθεια, πόση εφορία θα πληρώσει και γιατί δεν έχει αρχίσει να προσφέρει τον Πρωθυπουργικό του μισθό υπέρ του Κράτους αφού έχουμε πρόβλημα?

Λαϊκίζω? Δεν νομίζω.

Και ας μην πούμε για τον Βουλγαράκη και τους υπόλοιπους


Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πόθεν αίσχες των πολιτικών. Ο Πρωθυπουργός μας, έχει εκτός των άλλων 15 ακίνητα και ένα στην Ραφήνα,σπίτια στην Θεσσαλονίκη, στην Μύκονο, στις Σέρρες, ενώ δήλωσε εισόδημα...



143,406.00 ευρώ!! Έχει λίρες Αγγλίας, καταθέσεις σε ομόλογα, 1 Ιχ, και ένα σκάφος.
Share on Facebook











2,258,000 ευρώ οι καταθέσεις του ζεύγους Βουλγαράκη - Πελέκη

ΊΣΩΣ Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ




Είπατε κάτι; Αυτές είναι μόνο οι καταθέσεις που έχουν στις τράπεζες. Θέλετε να μάθετε και τι εισόδημα δήλωσαν; 658.000 ευρώ,. ενώ έχουν στην κατοχή τους 51 ακίνητα! Έχουν ακόμη....



2 σκάφη, 1 Ιχ, και μια μοτοσυκλέτα.


Share on Facebook


Καρατζαφέρης,


Δεν είναι ωραίο να προκαλείς την κοινή γνώμη μα την περιουσία σου. Ακίνητα στην Καλλιθέα, 9 διαμερίσματα, σπίτια στο Λιτόχωρο, καταθέσεις, αυτοκίνητα. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι...


ο βοσκότοπος που έχει στην κατοχή του. Τι πηγαίνει εκεί, δεν καταλάβαμε. Έχει πρόβατα ο ίδιος, ή απευθύνεται με το πόθεν αίσχες σε μοσχάρια;

Share on Facebook







Ο Ρουσόπουλος πιο φτωχός από την Μάρα!

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ

Έχει πισίνα 135 τετραγωνικά μέτρα! Όσο ένα μεγάλο σπίτι!




Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, μπορεί να αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, και να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές, αλλά τι ανάγκη έχει ο γιος του ταχυδρόμου; Όταν δηλώνεις εισόδημα...



110,000 ευρώ, και 815,000 η γυναίκα σου, μιλάμε για ποσά, που ο καθένας ζαλίζεται. Και μην βιάζεστε, έχουμε και άλλα. 181,000 ευρώ ένα σπίτι στην Πάρο, 2 διαμερίσματα στο Ψυχικό, 2 σπίτια στην Λακωνία, 1 σπίτι στο Καπανδρίτι, καταθέσεις, και μια πισίνα 135 τετραγωνικά μέτρα!. Καταραμένη φτώχεια...
Share on Facebook





Και μιας και κλείνουν αρκετές ασφαλιστικές, του Σύφη του Βαληράκη η ασφαλιστική που ονομάζεται Διεθνείς Ένωση τι γίνεται? Εδώ και κάτι χρόνια όλο κλείνει και όλο την σώνει το Συμβούλιο Επικρατείας.

Γνωστός εφοπλιστής σε κύκλωμα κοκαΐνης



Tο μηχάνημα της ΕΥΠ, έπιασε για μια ακόμη φορά "λαβράκι", αυτή τη φορά στο κυνήγι των ναρκωτικών.«Αηδόνια», «καναρίνια» και «γεράκια» που «λαλούσαν» πολύ στα κινητά τηλέφωνα την ώρα που έδιναν τα περίεργα ραντεβού για την αγοραπωλησία της «άσπρης μπίρας» παγίδευσε ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ χτυπώντας το τρίτο πλοκάμι του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές δρούσε και αλώνιζε στη χώρα...


Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μεγάλη δουλειά που δίνουν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (μέσα στο γνωστό πακέτο δεκάδων ψηφιακών DVD και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών) στην Ασφάλεια Αττικής μέσα σε ένα μήνα. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Δεκάδες συλλήψεις και σχηματισμός μιας ακόμα ογκώδους δικογραφίας για δεκαοκτώ άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βγήκαν τα «λαβράκια», αλλά και οι ευυπόληπτοι κύριοι υπεράνω πάσης υποψίας. Μεταξύ αυτών: ο 30χρονος Αλβανός ντίλερ κοκαΐνης και ηρωίνης Edvin Xhibro (ή «Vini»), που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος. Επίσης, ένας αστυνομικός και πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Ζηλανάκης, «διανομέας» στην πυραμίδα της διακίνησης, που ενώπιον των συναδέλφων του της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων καταράστηκε την κακούργα κοινωνία και πήρε το ρόλο του κακομοίρη που δεν είχε στον ήλιο μοίρα και πούλαγε για να ζήσει, όπως γίνεται συνήθως. Και ο 42χρονος εφοπλιστής Αντώνης Γραμματικός με τη ναυτιλιακή εταιρεία, τα τάνκερ και τη «βουλωμένη μύτη», που ξόδευε χιλιάδες ευρώ για να «φτιάχνεται».Το κόλπο, «οι ντελιβεράδες», ο εγκέφαλος και τα συνθηματικά

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, τις προανακριτικές πράξεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την προανάκριση, και το διαβιβαστικό της δικογραφίας, που εμπεριέχει τις παραπομπές στις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών του κυκλώματος κατόπιν δικαστικών βουλευμάτων για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ξετυλίγεται το μεγάλο κόλπο της πολυμελούς εγκληματικής ομάδας. Και βέβαια, το καλολαδωμένο γρανάζι (με δεσμίδες από χιλιάδες ευρώ) που, σύμφωνα με τις αρχές, ρόλαρε για να πνιγεί η πιάτσα στο χασίς, την ηρωίνη και την κόκα. Ο εγκέφαλος, ο 30χρονος «Vini» (συνθηματικό όνομα) μαζί με ομοεθνείς του συνέστησε σπείρα με δομημένη και συνεχή δράση. Εισήγαγαν στη χώρα τα ναρκωτικά, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν και διέθεταν με μεγάλα ανταλλάγματα σε τρίτα άτομα. Η δουλειά γινόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Αλβανός, που φέρεται ως αρχηγός, με τα πρωτοπαλίκαρά του έφτιαξε γρήγορα δίκτυο, από Ελληνες και αλλοδαπούς: τους «ντελιβεράδες». Αποφεύγει για λόγους ασφαλείας να παραδίδει ο ίδιος ναρκωτικά στους αγοραστές, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Ολοι οι «ντελιβεράδες» έχουν κινητά τηλέφωνα, τα οποία παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Οι «ντελιβεράδες» έρχονται σε επαφή μαζί του μόνο για τις εισπράξεις. Κυκλοφορούν με μικρές ποσότητες στην τσέπη, ώστε αν συλληφθούν, να μην αντιμετωπίσουν μεγάλες ποινές. Στο κινητό ο «Vini» (Xhibro Ed [...γειτονιά στο Αιγάλεω και η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Και στα τέσσερα αυτά κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία οι «ντελιβεράδες» των ναρκωτικών έκαναν χρυσές δουλειές, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο.] vin, το πλήρες όνομά του) προσέχει και χρησιμοποιεί συνθηματικές εκφράσεις όταν μιλάει για ναρκωτικά. «10 από το Α», «7 από το Β», «βραχάκι», «σκόνη», «μαύρο, άσπρο, σημαίες, γάλα». Ως συνεργοί του εγκεφάλου που δίνει τα ναρκωτικά και οι οποίοι του παραδίδουν χρήματα από την πώληση ουσιών με «ανοιχτό πελατολόγιο» φέρονται να είναι ο Σταύρος Μπουντούρης του Ηλία και ο Ανδρέας Θεοφιλόπουλος του Παναγιώτη. Ο πρώτος κινείται με φίλο του οδηγό ταξί για να μην κινεί υποψίες, ενώ ο Θεοφιλόπουλος είναι ιδιοκτήτης οχήματος αποφράξεων και από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες φέρεται να προμηθεύει ναρκωτικά σε υπαλλήλους δημοτικής υπηρεσίας με την οποία συνεργάζεται (χαρακτηριστικά αναφέρεται σε συνομιλία: «Τα παιδιά πληρώνονται από το δήμο το Σάββατο»). Οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι είναι ένας οδηγός ταξί με το όνομα Δημήτρης, ο Κωνσταντίνος Μήτας του Δημητρίου, άλλοι τρεις Ελληνες με τα ονόματα «Κάμπριο», Γιώργος και Χάρης και τέσσερις αλλοδαποί από την Αλβανία αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι προφανώς αναζητούνται. Επίσης, ως συνεργοί του Αλβανού εμπόρου φέρονται ο Απλέζης Σπύρος του Ιωάννη, ένας άγνωστος ημεδαπός, η Ουκρανή χορεύτρια σε στριπτιζάδικο της Μυκόνου Sydorkina Oleksandra, που παρουσιάζεται ως ο δεσμός του κατηγορούμενου αστυνομικού, και μία ακόμη αλλοδαπή με το όνομα Roxana. Ο «Vini» απολογούμενος ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας Χαρίκλειας Ηλιοπούλου (είναι η δικαστική λειτουργός που έχει αναλάβει την υπόθεση του συνδικάτου) αρνείται όλες τις κατηγορίες, ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο ηγέτης της ομάδας, λέει ότι εργαζόταν στη δούλεψη του αστυνομικού και ζητά να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.


«Με μπλέξανε»

Βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τον Γεώργιο Ζηλανάκη του Ιωάννη, που κατά δήλωσή του υπηρετούσε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον κλάδο υγείας της ΕΛ.ΑΣ., στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, ως νοσηλευτής, είχε περάσει από την Τροχαία, ενώ νωρίτερα υπηρετούσε σε τμήματα τάξης. Ο Ζηλανάκης στο κατηγορητήριο εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στο κύκλωμα, με τις συνθηματικές φράσεις «45 φορές μάλλον εντάξει», «17 από το Α», «18», «βραχάκια» και με αλλεπάλληλα ραντεβού. Ο αστυνομικός κατηγορείται ότι αγόραζε και κατείχε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία, εισπράττοντας συνεχώς χρήματα. Χαρακτηριστικά, επικοινωνεί τηλεφωνικά (βάσει της δικογραφίας) συνεχώς με τον Αλβανό, γίνονται παραγγελίες, αποστολές, κλείνονται τα ραντεβού και παραλαμβάνεται συνεχώς το εμπόρευμα. Ο ένστολος υπηρέτης του νόμου στην απολογία του ρίχνει τα βάρη στην αρραβωνιαστικιά του (χορεύτρια σε στριπτιζάδικο της Μυκόνου), λέει ότι συμπαρασύρθηκε από φίλους του που έκαναν χρήση κοκαΐνης, επικαλείται τον εφοπλιστή και ρίχνει τα βάρη σε αυτόν λέγοντας ότι για να τον εξυπηρετήσει ώστε να βρίσκει τις δόσεις του ο πλούσιος φίλος του, έριχνε τον εγωισμό του και αγόραζε κοκαΐνη.


Μόνιμος πελάτης του αστυνομικού

Μέσα από την απολογία του 42χρονου Αντώνη Γραμματικού του Ιωάννη, ενός από τα πιο επώνυμα μέλη της εφοπλιστικής κοινωνίας της πειραϊκής ναυτιλιακής ζωής, ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας Channel Carriers, ξετυλίγεται ο ακατανίκητος εθισμός ενός εύπορου επιχειρηματία που σε συχνά χρονικά διαστήματα έψαχνε τον αστυνομικό Ζηλανάκη για να προμηθευτεί και να χρυσοπληρώσει την κοκαΐνη. Ο εφοπλιστής, που κατηγορείται για εμπλοκή με το νόμο περί ναρκωτικών -με αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης- εξιστορεί στην προανακριτική απολογία του περιστατικά που όταν καταφέρει να απεμπλακεί από το γρανάζι των κατηγοριών σίγουρα θα αποτελούν για τον ίδιο την πιο πικρή ανάμνηση της ζωής του. Διηγείται ότι με τον Ζηλανάκη ήταν συμμαθητές. Βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια και κάποιες φορές τον φιλοξενούσε στο σπίτι του στο Λαγονήσι για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το χωρισμό του. Κάποια στιγμή ο αστυνομικός τον ρώτησε αν είχε κάνει ποτέ χρήση κόκας. Ο εφοπλιστής του απάντησε αρνητικά και τον ρώτησε πώς αισθάνεται κανείς κάνοντας χρήση. «Φτιάχνει τη διάθεση, αλλά να μην πάρεις ποτέ αν είσαι στενοχωρημένος» φέρεται να του αποκρίθηκε, κατά πληροφορίες, ο αστυνομικός. Ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας, που από το 2001 παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης πέντε μεταφορικών πλοίων και στην απολογία του εμφανίζεται ως διαχειριστής, ρώτησε τον ένστολο πού μπορεί να προμηθευτεί κόκα. Την επόμενη μέρα ο Ζηλανάκης του έφερε στο σπίτι του 2,5 γραμμάρια και αυτός του έδωσε 120 ευρώ. Μετά από δεκαπέντε μέρες αισθάνθηκε την ανάγκη να ξαναδοκιμάσει και ζήτησε άλλα 5 γραμμάρια. Μάλιστα, ο εφοπλιστής επειδή ντρεπόταν, όπως ανέφερε, να ζητάει συνέχεια, έπλασε στο μυαλό του ένα φανταστικό πρόσωπο, τον «Βαγγέλη», και είπε στον αστυνομικό ότι τα θέλει γι’ αυτόν. Ομως ο Ζηλανάκης του απάντησε ότι αν τα θέλει για άλλον, θα του τα χρεώνει περισσότερο. Ετσι, ο εφοπλιστής πλήρωσε τότε 70 ευρώ το γραμμάριο, δηλαδή για 5 γραμμάρια 350 ευρώ. Από τότε και κάθε μήνα ο Γραμματικός έγινε πελάτης του αστυνομικού.


Τα είκοσι μοντέλα και η βουλωμένη μύτη

Στην απολογία του εφοπλιστή αναφέρονται ακριβή μέρη στα οποία ακόμα και μια άγνωστη κοπέλα (μετά από παραγγελία στον Ζηλανάκη που, όπως ισχυρίζεται, είχε γίνει φορτικός και του ζητούσε να αγοράζει συνέχεια από αυτόν για να τον ενισχύσει οικονομικά) του πήγαινε την κόκα με ταξί κοντά στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Μάλιστα, περιγράφει σκηνή κατά την οποία ο Ζηλανάκης για να τον εξοφλήσει, επειδή φέρεται να του όφειλε χρήματα, πρότεινε στον Γραμματικό να τον ξεπληρώσει με κοκαΐνη. Από ένα σημείο και μετά ο Αντώνης Γραμματικός παραδέχεται ότι είχε εθιστεί. Οτι έκανε χρήση κάθε μέρα και ότι η ζωή του είχε γίνει κόλαση παίρνοντας αργά αλλά σταθερά το δρόμο της καταστροφής. Επίσης, αναφέρει ότι ο ένστολος υπηρέτης του νόμου τού παρέδιδε την κοκαΐνη πολλές φορές στο δρόμο, πότε όταν ο ίδιος ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του (ένα Audi ΤΤ) και πότε όταν αυτός το εγκατέλειπε από ντροπή και οι προμηθευτές έβαζαν την άσπρη σκόνη στο κάθισμα. Οταν ο πλοιοκτήτης αποφάσισε να απεξαρτηθεί, τα κατάφερε αλλά μόνο για δώδεκα μέρες. Μετά, όπως λέει, ξανακύλησε και αγόρασε στις 6 Ιουλίου 2009 17 γραμμάρια έναντι 2.000 ευρώ. Στις 7/7/2009 ο Γραμματικός παίρνει άλλα 10 γραμμάρια και πληρώνει 650 ευρώ. Ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν προσπάθησε να εμπορευτεί το πάθος του και ότι όλες τις ποσότητες τις είχε για προσωπική του χρήση. Στη δικογραφία φέρεται να υπάρχει απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του Ζηλανάκη με τον Γραμματικό στην οποία ο εφοπλιστής, μετά από εισπνοή 3-4 γραμμαρίων κοκαΐνης μετά από αγορά 18,5 συνολικά, ακούγεται να λέει: «…Πήγα για δουλειά κατευθείαν… Τώρα γύρισα, η μύτη μου βουλωμένη είναι ακόμα, μύτη βουλωμένη έχω, ρε...»

Σε άλλη συνομίλα μεταξύ τους ο Γραμματικός αναφέρει στον αστυνομικό ότι ένας «Βαγγέλης» και δύο ακόμη ευυπόληπτοι κύριοι του εφοπλιστικού λόμπι, με τη συνοδεία είκοσι γνωστών μοντέλων, πραγματοποιούν κρουαζιέρα στη Μάλτα. Ο Ζηλανάκης τον επικρίνει γιατί δεν μεσολάβησε για να τους προμηθεύσει ναρκωτικά, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν.



Share on Facebook

Ότι θυμούνται χαίρονται οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Αναμφισβήτητο το μαύρο χιούμορ των γειτόνων. Αυτή την φορά δια του εκπρόσωπου του υπουργείου εξωτερικών δήλωσαν ότι τα καταγάλανα Ελληνικά νερά γύρο από το Καστελόριζο είναι Τουρκική υφαλοκρηπίδα (!)και πως τα αποκλειστικά δικαιώματα για έρευνα φυσικών πηγών ανήκουν σε εκείνους.

Το" πρόβλημα"δεν είναι καινούργιο, τον Νοέμβριο Νορβηγικό πλοίο το οποίο είχε μισθώσει η... Τουρκία και είχε ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου μάζεψε άγκυρα μετά από το Ελληνικό διάβημα προς το υπουργείο εξωτερικών της Νορβηγίας.Για την Ελληνική πλευρά η Τουρκική κίνηση για επαναφορά του προβλήματος με τις υφαλοκρηπίδες ήταν αναμενόμενη αφού είχε προηγηθεί η ενημέρωση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από Ελλάδα και Κύπρο για τις συνεχόμενες καθημερινές προκλήσεις και παραβιάσεις των γειτόνων στο Αιγαίο .



Share on Facebook

Όλα για τον Θανάση Βέγγο



Όποιος θέλει να μάθει τα πάντα για τον Θανάση Βέγγο, οι φίλοι του έχουν φροντίσει να του κάνουν ένα site που τα έχει όλα. Για όσους θέλετε να μάθετε πολλά για τον δημοφιλή καλλιτέχνη θα πάτε στο www.veggos.gr




Share on Facebook

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2009

Μήνυση για την προδοσία της Κύπρου, που ανοίγει το “δρόμο” για τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, κατέθεσε ο νομικός Στέλιος Γρηγορίου



"Μήνυση «κατά παντός υπευθύνου, στρατιωτικού και πολιτικού προσώπου, ενεχομένου εις τα γεγονότα της Κυπριακής προδοσίας…», κατέθεσε σήμερα ο νομικός Στέλιος Γρηγορίου.
Ο κ. Γρηγορίου είχε καταθέσει ΑΙΤΗΜΑ στον Υπουργό Δικαιοσύνης, 34 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο (20/07/2008), για ν’ ανοίξει επιτελούς ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ...
Ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης την ανάκληση της από 3.5.1976 Υπουργικής Απόφασης (44/7.3.1975), από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και υπουργό Δικαιοσύνης τον Κ. Στεφανάκη, ώστε να μην μείνουν με ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι για το Κυπριακό Ολοκαύτωμα.
Η κυβέρνηση του ανιψιού Κ. Καραμανλή, με την Αρ. Πρωτ: 85146 οικ. ΛΕ/15/9/2008, του υπουργού Δικαιοσύνης Χατζηγάκη, απάντησε πως απορρίπτει το αίτημα αποκάλυψης της εθνικής προδοσίας και επισήμανε ότι «δεν εκλείπουν οι λόγοι αναστολής των λόγων της ποινικής δίωξης των υπευθύνων για τα εγκλήματα της Κυπριακής τραγωδίας»!
Με τη σημερινή μήνυσή του ο Στέλιος Γρηγορίου, ανοίγει το δρόμο για την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.
Ποιος σοβαρός πολίτης και ειδικότερα δικαστής, θ’ αποδεχθεί ότι σήμερα δεν μπορούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι ενός εγκλήματος -όπως ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση Καραμανλή-, διότι «…ανακύπτει κίνδυνος να προκύψουν γεγονότα ικανά να διαταράξουν τας διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος μετ’ άλλων κρατών…»;
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν «ΠΩΛΕΙΤΑΙ», η κυβέρνηση Καραμανλή την έχει ήδη ΠΟΥΛΗΣΕΙ!
Τα πολιτικά κόμματα τι έχουν να πουν για τη συγκάλυψη της Κυπριακής Προδοσίας;"


http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/07/blog-post_9080.html
Share on Facebook

ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Επειδή σήμερα σας καταθέτω ένα γράμμα καταγγελίας, μπορείται να χρησιμοποιήσεται τα πλήρη στοιχεία μου.

Ονομάζομαι Αναστάσιος Καμπάς, είμαι 40 χρονών και είμαι αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού.

Σήμερα το πρωί στις 0900, στην ακτή Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά, πηγαίνοντας στο γραφείο που εργάζομαι, εμένα και άλλους τέσσερις μας σταμάτησε μπλόκο της τροχαίας επειδή δεν φορούσαμε ζώνη. Το συγκεκριμένο μπλόκο παρέμεινε εκεί για περίπου 2 ώρες αφού όταν πέρασα από το ίδιο σημείο κατά τις 1030 δεν ήταν πια εκεί.

Το πρόστιμο που μου επέβαλλαν ήταν 350 ευρώ, 5 βαθμούς και αφαίρεση διπλώματος.

Την στιγμή που μας σταμάτησαν, όλη η ακτή Μουτσοπούλου, από Μικρολίμανο προς Πασαλιμάνι ήταν μποτιλιαρισμένη από φορτηγά που ξεφόρτωναν και που είχαν παρκάρει παράνομα. Ένα τρόλλευ ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο γιατί δεν χωρούσε να περάσει. Εκείνη την στιγμή περνούσαν φορτηγά και ταξι στα οποία οι οδηγοί τους δεν φορούσαν ζώνες. Από θαύμα, εκείνη την στιγμή πέρασε κι άλλο περιπολικό με 3 άτομα σύνολο και κανείς από τους μπροστινούς δεν φορούσαν ζώνες.

Όταν ρώτησα τα όργανα της τροχαίας, που δεν ήταν πάνω από 25 με 28 χρονών, γιατί τόση λύσσα με εμάς που δεν φορούσαμε ζώνη και δεν κοιτάνε τι γίνετε γύρω τους η απάντηση ήταν αποστομοτική και αρκετά υπεροπτική.
Κύριε, αν σας αρέσει, αν δεν σας αρέσει κάντε παράπονο στον διοικητή της τροχαίας Πειραιώς που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Ούτε εμείς είχαμε όρεξη να κατέβουμε από Αθήνα στον Πειραιά για να αρχίσουμε να γράφουμε για ζώνες.

Έτσι και έπραξα. Πήγα στην οδό Πειραιώς στην τροχαία για να βρώ τον διοικητή ελπίζοντας ότι θα μιλήσω με έναν υπεύθυνο άνθρωπο ο οποίος θα μου δώσει λογικές απαντήσεις.
Μπαίνωντας στην τροχαία αντιμετώπισα την τέλεια παρακμή. Κτίριο που παραπέμπει σε άλλες χώρες, ασανσέρ μία σταλιά που δεν χωράνε πάνω από 3 άτομα. Μπήκα μαζί με έναν αστυνομικό που ήταν εν υπηρεσία, μου είχε γυρίσει την πλάτη και το όπλο που ήταν στην ζώνη του το είχα φάτσα κάρτα. Αν ήμουν κάποιος περίεργος και τρελλαμένος θα του το είχα πάρει άνετα αφού το είχε αφύλακτο.

Φτάνω στον διοικητή, του λέω το παράπονό μου και ότι ο λόγος που πήγα δεν είναι να λουφάρω το πρόστιμο, αλλά τουλάχιστον να πάρω το δίπλωμά μου γιατί έχω ένα βρέφος 26 ημερών και να του ζητήσω η αστυνομία να είναι καθολοκλήρου τίμια και δίκαια. Του τόνισα ότι την στιγμή που με έγραφαν εκτός από τα φορτηγά, τα ταξί και τους οδηγούς λεοφωρείων που δεν φορούσαν ζώνη πέρασαν 3 περιπολικά που ούτε αυτοί φορούσαν. Του είπα για ένα γερανοφόρο της τροχαιάς με πινακίδα ΚΗΙ-5879 με τρία άτομα μέσα που ούτε αυτοί φορούσαν ζώνες. Του είπα για τα παράνομα παρκαρισμένα φορτηγά και ταξί που είχαν πνίξει τον Πειραιά σε τρελό μποτιλιάρισμα. Του είπα για κρατικά αυτοκίνητα της ΔΕΗ και του ΟΛΠ που πέρασαν από μπροστά μου την ώρα που πήγαινα για την τροχαία οι οποίοι πέρασαν μπροστά από αστυνομικούς και δεν τους σταμάτησαν. Γιατί λοιπόν η αστυνομία σταματάει μόνο ΙΧ για ζώνη και όχι τα υπόλοιπα αυτοκίνητα?

Η απάντηση που πήρα? Δεν μπορούμε κύριε να κάνουμε τίποτα. Για εσάς μπορώ να σας επιστρέψω αύριο το δίπλωμα αλλά το πρόστιμο θα το πληρώσετε. Για το point system των 5 βαθμών πάλι δεν μπορώ να κάνω κάτι. Του απάντησα οτι δεν πήγα για να λουφάρω το πρόστιμο αλλά για να μου εξηγήσει γιατί ως αστυνομία δεν είναι ακριβοδίκαιη.

Η αποστομοτική απάντηση ήταν ότι κύριέ μου είστε στην Ελλάδα. Η δική μου ποιά ήταν? Για αυτό κύριε διοικητά καπνίζατε στο γραφείο σας ενώ απαγορεύεται? Δεν αντιλέγω, εγώ πρέπει να σας καταλάβω, γιατί είστε καπνιστής, αλλά ο νόμος τι λέει?

Μετά τα άνωθι, εγώ πλέον δεν έχω λόγο να υπακούω στους νόμους του κράτους. Αν δεν μπορούν να αστυνομεύσουν σωστά απλά πράγματα όπως το ρημαδιασμένο το παρκάρισμα και την ζώνη τότε να μην το κάνουν καθόλου. Ειδικά σε ένα θέμα όπως η ζώνη το οποίο πιστεύω ότι δεν συντρέχει λόγος για τόσο βαρύ πρόστιμο. Ούτε την κυκλοφορία παρακολύω, ούτε δημιουργώ συνθήκες κινδύνου για τους συμπολίτες μου. Και πάνω από όλα, αφού αυτοί που πρέπει να το τηρούν, επειδικτικά και σε μορφή μαγκιάς δεν το τηρούν.

Αν δεν μπορεί το κράτος να τηρεί τα προβλεπόμενα τότε να σταματήσει να είναι κράτος και να παραιτηθεί. Αν δεν μπορούν να αστυνομεύσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, τότε να μην το κάνουν καθόλου. Η αδικία, το χάος και η εικόνα της απάτης που το ίδιο το κράτος δημιουργεί, πως θα πείσει εμάς ότι ο νόμος είναι νόμος?

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για τον χώρο σας στο blog. Επαναλαμβάνω, έκανα ότι έκανα όχι γιατί ως Έλληνας ήθελα να λουφάρω το πρόστιμο, απλά για να ρωτήσω γιατί το πρόστιμο ισχύει μόνο για εμένα ή για όσους από εμάς είμαστε εκτός συστήματος.

Το άνωθεν γεγονός άπτεται της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας και έχει άμμεση σχέση με πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.

Μετά τιμής
Αναστάσιος Ι. Καμπάς
Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
===================================================================

ΑNAΓΝΩΣΤΗΣ

-------------------------------------------
Συγγνωμη κυριε μου αλλα κανετε μεγαλο λαθος.

Αν επρεπε να κανετε ολη αυτη την ιστορια για να συμπερανετε οτι δεν εχετε λογω να υπακουτε στους νομους (αφου ετσι και αλλιως σας εγραψαν γι αυτο τον λογο) δεν πρεπει να το σκεφτηκατε πολυ σοβαρα.

Αυτη η νοοτροπια ειναι που κανει αυτη την χωρα τετοιο χαλι. Πραγματικα ολο το κειμενο θυμιζει ενα παιδακι του δημοτικου. Αφου δεν ειμαι ο μονος που παρανομο γιατι να γραψουν μονο εμενα?

Θελετε να μας πεισετε οτι αδικα σας εγραψαν οχι γιατι δεν παρανομησατε αλλα επειδη δεν εγραψαν και αλλους με την ιδια παραβαση. Εκει ειναι που κανετε το λαθος. Αμα μπορουσατε να δειτε λιγο μακρια δεν θα ηταν η αφαιρεση του διπλωματος που θα σας ενοχλουσε πιο πολυ απ ολα. Αλλα το οτι ,οπως και εσεις αναφερατε, εχετε ενα παιδι 26 ημερων και ησασταν αρκετα απερισκεπτος για να μην φορατε ζωνη στο αμαξι. Ειναι ενα μετρο για να προστατεψει εσας. Και λιγο λεφτα ειναι το προσθημο.

Τωρα σας παρακαλω σκεφτειτε αν σας εγραφαν για καθε φορα που εχετε παραβιασει τον Κ.Ο.Κ. σας εγραφαν τι θα λεγατε? Εχουμε πολυ καλη αστυνομια ή οτι προσπαθουν να βγαλουν παραπανω λεφτα? Αν για καθε παρανομο παρκαρισμα επεβαλαν και προσθημο δε θα τους εβριζαν ολοι? Η απαντηση ειναι αλλου και οχι εκει που την ψαχνετε.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

-----------------------------------------------
Είναι κρίμα που πολλοί από εμάς γύρω μας έχουμε την μαγική ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε πολύ εύκολα τις παραβάσεις μόνο των υπολοίπων συμπολιτών μας . Και θα εξηγήσω τι εννοώ . Ο κύριος του άρθρου αν δεν τον είχανε σταματήσει για ζώνη δεν θα είχε ίσως ποτέ προσέξει τους υπολοίπους χρήστες της οδού οι οποίοι επίσης δεν φορούσαν ζώνη κατά την στιγμή εκείνη και διέπρατταν την ίδια παράβαση με αυτόν . Παρ' όλα αυτά επειδή την φορά αυτή τον σταμάτησε η τροχαία και του βεβαίωσε παράβαση , εντόπισε την αδικία του μέτρου των 350 ευρώ , καθώς επίσης και την παρανομία των υπολοίπων οδηγών στην οδό . Προφανώς και δεν μπήκε στην λογική του να κάνει από μόνος του την αυτοκριτική του και να πει ότι όντως παρέβηκα το νόμο και θα πρέπει να πληρώσω το αναλογούν πρόστιμο . Αυτό το οποίο όμως μπόρεσε με μεγάλη ευκολία να εντοπίσει ήταν η «καμπούρα» των άλλων . Κύριε Χ είναι πολύ πιθανόν και χθες και προχθές και αντιπροχθές να μην φορούσατε ενδεχομένως ζώνη και να περάσατε από το ίδιο σημείο . Επειδή όμως δεν υπήρχε κάποιο μπλόκο δεν σας βεβαιώθηκε κάποια παράβαση της ημέρες αυτές . Προφανώς αντί να κατακλύζεστε από κρύο ιδρώτα για τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτετε τον εαυτό σας με τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας , εκτιμώ πως μάλλον κοιμηθήκατε ήσυχος το βράδυ παρά την βαρύτατη αμέλεια την οποία είχατε επιδείξει . Εν τούτοις σε αντίθεση με αυτές τις προηγούμενες ημέρες που την είχαμε «σκαπουλάρει» και που μπορεί να βλέπαμε στη θέση του ελεγχόμενου-παραβάτη άλλους οδηγούς , ήρθε τελικά και η ημέρα που ήρθε και η δική μας η σειρά να περάσουμε από το ταμείο για δικαιώματα τα οποία εμείς έχουμε δώσει (μη χρήση ζώνης) ! Και ως εκ του θαύματος ερμηνεύοντας όπως εμείς θα θέλαμε το Σύνταγμα «απαιτούμε» ξαφνικά να εφαρμοστεί ο ίδιος νόμος και στους υπόλοιπους χρήστες της οδού κ.τ.λ. Ο ίδιος νόμος που χθες μας είχε αθώωσει καθώς στο μπλόκο εκείνο υπήρχαν 2 ή 3 αστυνομικοί για χιλιάδες διερχόμενων οδηγών . Κύριε Χ να σας γνωρίσω ότι ο νόμος κατ' εφαρμογή του Συντάγματος αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ και όχι της ΙΣΟΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ . Δηλαδή το επιχείρημα σας ότι και οι άλλοι είναι παράνομοι δεν έχει καμία βάση ειδικά εκείνη τη στιγμή του ελέγχου . Θα ήταν σίγουρα πολύ χρήσιμες οι παρεμβάσεις σας και οι προτάσεις σας προς την τροχαία και καλό θα ήταν αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την αστυνομία να είστε εκεί και να ενημερώνετε με ένα τηλεφωνάκι σας , το λιγότερο στο 100 για τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στους δρόμους και να μη θυμόμαστε «το προσωπικό μας δίκιο» μόνο όταν είμαστε στη δύσκολη θέση του ελεγχόμενου (βλέποντας τις καθυστερήσεις των τραμ κ.τ.λ.) .

Τέλος είναι κρίμα να κάνετε αναφορά στα 350 ευρώ του βαρέως προστίμου που πληρώσατε σε ένα άρθρο με σαφώς καταγγελτικό λόγο σε βάρος της αστυνομίας , και να μην αναφέρετε πουθενά τους Έλληνες βουλευτές που με την ψήφο μας εκλέξαμε και οι οποίοι κατόπιν εισηγήσεων έκριναν ότι αυτά θα πρέπει να είναι τα πρόστιμα . Πρόστιμα τα οποία σαφώς δεν καθόρισε η αστυνομία και πρόστιμα τα οποία ουδέποτε θα μπορούσε κανένας αστυνομικός να σκεφθεί πως θα έπρεπε να επιβάλλονται στους συμπολίτες μας , όταν και ο ίδιος αμείβεται για πενθήμερη εργασία με 700 έως 800 ευρώ για τα πρώτα 5 τουλάχιστον χρόνια της καριέρας του .

===================================================================

"Ούτε εμείς είχαμε όρεξη να κατέβουμε από Αθήνα στον Πειραιά για να αρχίσουμε να γράφουμε για ζώνες"
Απάντηση:

Αγαπητοί αναγώστες που απαντήσατε στην καταγγελία μου, μάλλον δεν καταλάβαται το νόημα του κειμένου.

Καταρχάς η καταγγελία ήταν επώνυμη αλλά το τροκτικό για δικό του λόγο, και που ίσως γνωρίζει καλύτερα από εμενα δεν έβαλε το όνομά μου, οπότε δεν το σχολιάζω. Τα παιδιά του τροκτικού κάτι θα ξέρουν.

Βιαστήκατε πολύ γρήγορα και φτηνά να κατακρίνεται. Στο κείμενό μου, ήταν σαφές ότι δεν ήθελα να αποφύγω το πρόστιμο, και ούτε διαπραγματεύτικα τον νόμο.

Καλά θα κάνετε να μην βγάζεται συμπεράσματα εκ του μη έχοντος. Την ζώνη μου την φοράω γιατί επέλεξα να έχω αυτοκίνητο στο οποίο δεν σταματάει το alarm αν δεν την φορέσεις. Όταν όμως έχω να διανύσω 1 χιλιόμετρο τρελλά μποτιλιαρισμένο, ναι, επιλέγω να μην φορέσω ζώνη την οποία έβγαλα για να πιάσω τον αναπτήρα που μου είχε πέσει στα πεντάλ.

Τώρα εαν το πρόστιμο της ζώνης είναι άξιο λόγου είναι μία άλλη κουβέντα και κατα την δική μου άποψη ανάξιας λόγου γιατί το αν φοράω ζώνη ή όχι δεν προκαλώ κίνδυνο στους άλλους, ενώ ταυτόχρονα μου το αποδεικνύουν οι αστυνομούντες του νόμου οι οποίοι δεν την φοράνε. Για να μάθετε ο νόμος της ζώνης είναι τρυκ τον ασφαλιστικών εταιριών για να μην πληρώνουν μεγάλα ποσά αποζημίωσης. Οπότε η νομιμότητα είναι σχετική.

Το αν είμαι νόμιμος στην ζωή μου αφείστε το καλύτερα. Ως Πλοίαρχος δεξαμενοπλοίων ξέρω καλά τι σημαίνει τήρηση των νόμων, τι είναι να απολύεσαι από πλοίο επειδή αρνείσαι να παρανομήσεις και ποιός πάνω από όλους πρέπει να τηρεί τους νόμους.

Πάμε όμως στο προκείμενο. Η καταγγελία που δεν καταλαβάται ήταν το γιατί ο νόμος έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Απορώ γιατί δεν το καταλάβατε, ήταν ξεκάθαρο. Δεν το έπαιξα χαζο-Έλληνας του στυλ γιατί εγώ και κοίτα τους άλλους. Είναι όμως εξωφρενικό όταν εξώφθαλμα γίνεται μεροληπτική τήρηση του νόμου και όταν κάποιες ομάδες είναι υπεράνω και λανθασμένα για να μην πω ότι εξαιρούνται του νόμου για ΠΟΝΗΡΟΥΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Δεν μπορεί αγαπητοί αναγνώστες να λέμε ότι είναι παράνομη η μη χρήση ζώνης και οι δημιουργοί και οι αστυνομεύοντες του νόμου να μην το τηρούν. Το καταλάβαται? Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Εαν δεν τηρούν αυτοί τον νόμο τότε αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα να απαιτούν την τήρηση του νόμου από τους υπόλοιπους. Είναι θέμα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ με την οποία δεν θέλω να παίζουν οι κατέχοντες. Για εσάς αγαπητοί αναγνλωσετς δεν ξέρω, αλλά σας αρέσει να παίζουν με την νοημοσύνη σας?

Όταν οι δημιουργοί και αστυνομούντες του νόμου δεν τηρούν οι ίδιοι τον νόμο, όταν επιτρέπουν σε συγκεκριμένες ομάδες να κάνουν ότι θέλουν τότε αυτό δεν ονμομάζεται δημοκρατία αλλά τουλάχιστον αλητεία για να μην πω δικτατορία της τάχαμου δημοκρατίας. Εκτός και αν οι νόμοι έχουν ψηφιστεί για να τηρούνται από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και δεν το ξέρω.

Πρώτα ο αρχηγός τηρεί τα προβλεπόμενα και μετά απαιτεί από τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν. Αυτό πιστεύω να είναι ξεκάθαρο στην λογική σας.

Με τους αστυνομικούς δεν έχω τίποτα. Ήμουν ο πρώτος που κατέκρινε αυτούς που άδικα ξέσκιζαν την αστυνομία με τα τελευταία και ΠΟΝΗΡΑ γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Έχω φίλο που είναι στην ομάδα Ζ και τρέμω μήπως πάθει κάτι. Αν όμως ο μισθός τους δεν είναι καλός, τότε αυτοί ευθύνονται και ελπίζω να καταλαβαίνεται το γιατί. Εαν δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους να βγούν και να το πούν ευθαρσώς. Αν τα σωματεία τους κρύβονται μέσα σε κομματικά κόλπα ευθύνονται αυτοί που δέχθηκαν αυτό το απρεπές σύστημα.. Δεν είναι απαράδεκτο που κομματοποιήθηκε η αστυνομία? Ας φροντίσουν όμως πάνω από όλα να τηρούν πρώτα εκείνοι τον νόμο.

Αν κάποτε στην Ελλάδα λειτουργήσει ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια τότε ναι, θα πρέπει κάθε παράνομη πράξη να τιμωρείται. Καθημερινά, κάθε παρανομία και ο οποισδήποτε. Σας αρέσει δηλαδή που εμάς για παράδειγμα εαν αφαιρέσουμε χρήματα παράνομα μας κατηγορουν για κλοπή ενώ για άλλους ονομάζεται ΝΟΜΙΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ?

Πολλές φορές στο παρελθόν ενόχλησα την αστυνομία για διάφορα θέματα και για να επισημάνω κακώς κείμενα ή και σοβαρές υποθέσιες αλλά η απάντηση ήταν: κύριε κάντε την δουλειά σας.

Για τις εκογές και για τα κόμματα που είπατε, στην ζωή μου έχω ψηφίσει μία φορά πολύ απλά γιατί τους θεωρώ κλέφτες και απατεώνες. Δεν ανήκω σε αυτούς που εκεί που φτήνουν μετά πίνουν. Δεν πιστεύω στο συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό στο οποίο εσείς ίσως να είσαστε ενεργά εμπλεκόμενος.

Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε τον χρόνο να διαβάσεται την απάντησή μου και πιστεύω ότι αν σκεφτείτε καλύτερα αυτά που σας έγραψα θα καταλάβεται την ορθότητα των γραφομένων μου.

Τρίτη, Ιουλίου 28, 2009

Βγήκαν στους δρόμους οι Αλιβεριώτες


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εξαγγελθείσα Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των κατοίκων της Περιοχής Αλιβερίου ενάντια στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης για την καύση των σκουπιδιών της Αθήνας (RDF).Με την φυσική τους παρουσία οι πάνω από χίλιοι Πολίτες της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου κάθε ηλικίας και επαγγέλματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής...
Αγώνα, αψηφώντας την καλοκαιρινή περίοδο, την δυσκολία της ώρας και κυρίως τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν, και με την διαμοίραση προκήρυξης στα διερχόμενα αυτοκίνητα ενημέρωσαν για τον αγώνα τους πάνω από πέντε χιλιάδες διερχόμενους επισκέπτες και τουρίστες.Εντύπωση σημαντική δημιούργησε η όλη οργάνωση της δραστηριότητας : ομάδες προειδοποίησης της κυκλοφορίας, παρκαδόροι, περιφρούρηση, ομάδα διαχείρισης , ομάδα επίβλεψης των μικρών παιδιών που για άλλη μια φορά έκαναν αισθητή την παρουσία τους, και η κυρίως η μεθόδευση διαχείρισης της κυκλοφορίας (επιβράδυνση, σταδιακά ολιγό-λεπτα κλεισίματα κάθε ρεύματος,) που όχι μόνο δεν δυσανασχέτησε τους διερχόμενους οδηγούς αλλά απέσπασε τα θετικά τους σχόλια και τελικά την συμπαράστασή τους. Αξιοσημείωτο ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως για να μην ταλαιπωρηθούν οι ταξιδιώτες προς Σκύρο είχε προβλεφθεί σε συνεργασία με την Ναυτική Εταιρεία Σκύρου που διαχειρίζεται το καράβι μια μικρή καθυστέρηση στην αναχώρηση του πλοίου.

www.evianews.com
Share on Facebook

Θερινό πάρτι και… στο βάθος αυξήσεις


xaaaxΗ «πτήση» του Dow Jones πάνω από τις 9.000 μονάδες, το σερί δέκα ανοδικών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, οι νέες προσδοκίες των αγορών και η προειδοποίηση Ρουμπίνι – Η θετική αντίδραση του ΧΑ, η εύκολη κάλυψη τριών τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου και τα σχέδια των τραπεζιτών για τις επόμενες – Η Eurobank κάλυψε τις ανάγκες της με υβριδικά, «βασικός ύποπτος» για μεγάλη αύξηση η Alpha.

Οι γκρίζες ημέρες της κρίσης φαίνεται ότι δίνουν τη θέση τους στα… θερινά όνειρα ανάκαμψης των αγορών, καθώς ο Dow Jones δίνει «σήμα» ανόδου με την «πτήση» του πάνω από τις 9.000 μονάδες, τα κέρδη του S&P 500 από τα χαμηλά του Μαρτίου πλησιάζουν το 50% και στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν χθες ένα σερί δέκα συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι προσδοκίες για ένα καλοκαίρι κερδών διατηρούνται ισχυρές, καθώς ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ανοδική τροχιά, πάνω από τις 2.300 μονάδες, παρότι ολοκληρώθηκαν ήδη –και καλύφθηκαν με μάλλον απροσδόκητη ευκολία- τρεις αυξήσεις κεφαλαίου από τράπεζες. Το επόμενο σημαντικό εμπόδιο για το ΧΑ αναμένεται να εμφανισθεί το φθινόπωρο, όταν θα ενεργοποιηθούν τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων και από άλλες τράπεζες, με βασική… ύποπτη την Alpha Bank, αφού η Eurobank ήδη κάλυψε χθες τις βασικές της ανάγκες με μια έκδοση υβριδικών τίτλων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τα σημάδια της ανάκαμψης έχουν γίνει ορατά πλέον όχι μόνο σε αρκετούς μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά και στα αποτελέσματα που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, που ως τώρα ξεπερνούν αρκετά τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η υποχώρηση συγκρατείται στο 25%, ενώ προβλεπόταν να φθάσει το 33%. Επιπλέον, η αμερικανική αγορά κατοικίας, που αποτέλεσε την πηγή του κακού για τη διεθνή οικονομία, κινείται πλέον με σταθερή αύξηση των πωλήσεων.

Ακόμη και στην Ευρωζώνη, που δείχνει να υστερεί σε δυναμική ανάκαμψης, ορισμένοι δείκτες που θεωρούνται σημαντικοί για την πρόβλεψη των τάσεων μεσοπρόθεσμα εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένοι: χθες ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία κινήθηκε ανοδικά για τέταρτο συνεχή μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ ο σύνθετος οικονομικός δείκτης Purchasing Managers (PMI) της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ 10μήνου.

Αναλυτές τονίζουν, ότι τα αποτελέσματα των εταιρειών φέρνουν πίσω στην αγορά κεφάλαια που παρέμεναν «παρκαρισμένα»: «τα μετρητά που βρίσκονταν στο περιθώριο της αγοράς φαίνεται ότι επανέρχονται. Κανείς δεν θέλει να κρατά πολλά μετρητά τώρα», υπογραμμίζει στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, για να τονίσει την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων, η οποία γίνεται εμφανής και από τη μείωση του κόστους ασφάλισης αμερικανικών εταιρικών ομολόγων.

Ο νέος χρησμός Ρουμπίνι

Μοναδική, ίσως, «παραφωνία» στην… ορχήστρα των αισιόδοξων είναι και πάλι ο καθηγητής Ρουμπίνι, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προέβλεψε έγκαιρα την κατάρρευση των αγορών, όταν οι περισσότεροι αναλυτές έπλεαν σε πελάγη ευφορίας.

Σε ανάλυση που δημοσίευσε την Πέμπτη, ο Ρουμπίνι προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν οδηγηθεί σε εύκολη ανάκαμψη, αλλά είναι πιθανό να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση στα τέλη του 2010 ή το αργότερο το 2011, εξαιτίας του αυξημένου χρέους των κυβερνήσεων, των μεγάλων απωλειών στις αγορές εργασίας και των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Ο Ρουμπίνι κάνει για μια «τέλεια καταιγίδα» δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, στασιμότητας στην αγορά εργασίας και ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια ύφεση με «διπλό πάτο».

«Αυτό φαίνεται όλο και πιθανότερο, εκτός αν χαραχθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από τις πολιτικές των μεγάλων νομισματικών και δημοσιονομικών ενισχύσεων στις οικονομίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρουμπίνι.

Ο Dr Doom, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δεν συμμερίζεται μάλιστα την αισιοδοξία για την αμερικανική αγορά κατοικιών, τονίζοντας ότι όσο η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, η αγορά ακινήτων δύσκολα θα ανακάμψει.

Τα σενάρια των στρες τεστ της Fed προέβλεπαν στη χειρότερη περίπτωση ποσοστό ανεργίας 10,3%, αλλά ο Ρουμπίνι εκτιμά ότι τελικά η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 11% και αυτό θα προκαλέσει νέες ισχυρές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, που θα μειωθούν κατά 13-18% και συνολικά θα καταγράψουν απώλειες 45% από τα κορυφαία επίπεδά τους πριν την κρίση.

«Βρισκόμαστε τώρα πιο κοντά από όσο βρισκόμασταν πριν από έξι μήνες στο τέλος της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά ο δρόμος μπροστά μας θα είναι πολύ τραχύς και μας επιφυλάσσει σοβαρές αναταράξεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρουμπίνι.

Κλειδί οι τράπεζες για το ΧΑ

Στην αγορά της Αθήνας, δύο στοιχεία της συγκυρίας γεννούν αρκετή αισιοδοξία στους αναλυτές: το Χρηματιστήριο απορρόφησε με σχετική ευκολία την πίεση από τις τρεις αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλων τραπεζών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα (Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Γενική), ενώ οι επενδυτές φαίνεται να «ποντάρουν» σε ακόμη καλύτερες αποδόσεις, παρά τα δυσμενή στοιχεία και τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομίας.

Το μόνο εμπόδιο στο δρόμο του Γενικού Δείκτη προς την ευθυγράμμιση με τους δείκτες των άλλων ανεπτυγμένων αγορών και την ανοδική του πορεία στο προσεχές διάστημα, φαίνεται ότι είναι η αναμονή νέων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, που θα προκαλέσει νέα πίεση στη ρευστότητα της αγοράς.

Το δρόμο της… επίθεσης στη ρευστότητα του ΧΑ δείχνει προς τις άλλες μεγάλες τράπεζες η επιτυχία της Εθνικής στη συγκέντρωση 1,25 δις. ευρώ, με σχετική άνεση και υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης (2,2 φορές) του ζητούμενου ποσού. Τον ίδιο δρόμο, όμως, δείχνει στις τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος, που περιμένει από το φθινόπωρο νέες… καταιγίδες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η επιτυχία της Εθνικής, εκτιμούν αναλυτές, αναθερμαίνει τα σχέδια και των άλλων δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας (Alpha και Eurobank) για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που είναι πλέον πολύ πιθανό να εκτυλιχθούν πολύ σύντομα. Η διοίκηση της Eurobank κέρδισε πολύτιμο χρόνο, ολοκληρώνοντας ήδη από χθες μια διάθεση υβριδικών τίτλων αξίας 300 εκατ. ευρώ, με αρκετά χαμηλή απόδοση για τα δεδομένα της συγκυρίας (8,25%) και εκτιμάται ότι με αυτό το ποσό ήδη έχει ανεβάσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το νέο ελάχιστο όριο του 8%.

Οι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται ότι οι απαιτήσεις για πρόσθετα κεφάλαια είναι αυξημένες, ενώ τα «παράθυρα ευκαιρίας» για την προσέλκυση επενδυτών στο ΧΑ είναι προς το παρόν ανοικτά, αλλά τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης του οικονομικού και χρηματιστηριακού κλίματος, που θα αφήσει στα… κρύα του λουτρού όσους καθυστερήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, οι προγραμματιζόμενες με άκρα μυστικότητα αυξήσεις κεφαλαίου πολλών τραπεζών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πιέσεις στις μετοχές. Όπως τονίζουν αναλυτές, η εμπειρία από την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής δείχνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί το αναγκαίο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κάλυψη αυξήσεων κεφαλαίου από τράπεζες, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η διάθεση των νέων μετοχών με γενναιόδωρο discount.

Πιέσεις και από την ΤτΕ

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος, με δύο παρεμβάσεις της που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα και άλλες τράπεζες στην αναζήτηση κεφαλαίων:

1. Το ελάχιστο όριο για τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier 1), που αποτελούν το βασικό «μαξιλάρι» κεφαλαίων των τραπεζών για την κάλυψη ζημιών, ανεβαίνει στο 8%, για λόγους ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς της UBS, για να καλύψει το νέο όριο, η Alpha Bank θα χρειασθεί 700 εκατ. ευρώ πρόσθετων κεφαλαίων, ενώ για την Eurobank το αντίστοιχο ποσό είναι 289 εκατ. ευρώ. Και οι δύο τράπεζες, όμως, αν θέλουν τουλάχιστον να ακολουθήσουν το δρόμο της Εθνικής και να επιστρέψουν σύντομα στο Δημόσιο τα κεφάλαια των κρατικών ενισχύσεων, θα χρειασθούν επιπλέον να αντλήσουν από 1 δις. ευρώ η καθεμιά. Μάλιστα, η Merrill Lynch τόνιζε σε τελευταία ανάλυσή της, ότι θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή την προσφυγή της Eurobank στην αγορά για ενίσχυση των κεφαλαίων της, λόγω των ανοιγμάτων στην Αν. Ευρώπη.

2. Οι «αλχημείες» των τραπεζιτών, σε σχέση με την εμφάνιση των πραγματικών ποσών μη εξυπηρετούμενων δανείων και το σχηματισμό των απαιτούμενων προβλέψεων σύντομα θα λάβουν τέλος. Δεν έχει διαφύγει της προσοχής της ΤτΕ, ότι οι περισσότερες τράπεζες που έχουν μπει σε διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης επιχειρηματικών οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες «ξεχνούν» να σχηματίσουν τις αντίστοιχες προβλέψεις, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τεχνητά «φουσκωμένα» τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια. Με την πιεστική υπόδειξη της ΤτΕ για μεγαλύτερη «ειλικρίνεια» στις λογιστικές καταγραφές, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι επισφάλειες και οι προβλέψεις, πιέζοντας την κερδοφορία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια κεφάλαια.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο αρχίζει ένας νέος γύρος ισχυρών πιέσεων στην οικονομία, λόγω της «αναιμικής» φετινής επίδοσης της τουριστικής βιομηχανίας (μέχρι τον Μάιο τα στοιχεία καταγράφουν μείωση εσόδων σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, σε σχέση με πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ισχυρή πίεση θα ασκηθεί και στις τράπεζες, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν όλο και οξύτερα μικρότερες και μεγάλες επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η ΤτΕ έχει συστήσει στις τράπεζες να φροντίσουν για τη βελτίωση της κεφαλαιακής τους βάσης, ιδιαίτερα εάν είναι σε θέση να προσελκύσουν κεφάλαια από το ΧΑ.

Source: http://www.sofokleous10.gr

Πόκερ ΗΠΑ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα


ussr

«Σε είχα προειδοποιήσει Τζο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φας τζάμπα στη Γεωργία»! Αυτό το χοντροκομμένο αστείο απηύθυνε, ενώπιον δημοσιογράφων, ο ηλικίας 41 ετών πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι στον κατά 26 χρόνια μεγαλύτερό του αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, κατά το επίσημο δείπνο που του παρέθεσε, την Τετάρτη. Το ιδιότροπο χιούμορ παρέπεμπε στο αίτημά του για αμερικανικά όπλα και Αμερικανούς παρατηρητές που θα θωρακίσουν τη Γεωργία, ένα χρόνο μετά τη στρατιωτική συντριβή της από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο πολύπειρος Μπάιντεν θα πρέπει να αναγνώρισε το ποιόν του οικοδεσπότη του – ένα αλαζονικό «ποντίκι που βρυχάται», προκαλώντας με τον πιο ανεύθυνο τρόπο τον μεγάλο γείτονά του με την πεποίθηση ότι, την κατάλληλη στιγμή, θα έρθουν οι Αμερικανοί να τον σώσουν, σαν το Ιππικό στις ταινίες με Ινδιάνους.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν έπραξε τον περασμένο Αύγουστο η Αμερική του Μπους, είναι πολύ απίθανο να το πράξει σήμερα η Αμερική του Ομπάμα. Ο Μπάιντεν, που απέφυγε να ανταποδώσει το «Τζο» με το αντίστοιχό του «Μιχαλάκη» ή «Μίκι», προτιμώντας την ψυχρή επισημότητα του «κύριε πρόεδρε», δήλωσε μεν το αναμενόμενο «στεκόμαστε το πλευρό σας», αλλά απέφυγε κάθε δέσμευση στα συγκεκριμένα. Αλλωστε, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει με κάθε τρόπο τον επανεξοπλισμό της Γεωργίας, ενώ ούτε η Αμερική ούτε κάποια άλλη μεγάλη Δυτική δύναμη έχουν κάνει το παραμικρό που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ντε φάκτο απόσχιση από τη Γεωργία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Απόσχιση, η οποία, πλην των άλλων, έδωσε στη Ρωσία το ήμισυ των γεωργιανών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα.

Επαναπροσέγγιση

Το τετραήμερο ταξίδι του Αμερικανού αντιπροέδρου σε δύο γεωστρατηγικά κρίσιμες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, Ουκρανία και Γεωργία, είχε προφανή πολιτική σημασία. Ο Μπάιντεν ήταν εκείνος που έριξε το σύνθημα για μια συνολική «επανεκκίνηση» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων στη μετά Μπους εποχή, κάτι που άρχισε να υλοποιείται με την πρόσφατη, επίσημη επίσκεψη του Ομπάμα στη Μόσχα. Μάλιστα, το ηγετικό δίδυμο του Λευκού Οίκου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την αμερικανική «Οστ - Πολιτίκ» προς τη Ρωσία, περιθωριοποιώντας τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν συνόδευσε καν τον Ομπάμα στη Μόσχα – επειδή υπέστη κάταγμα στον ώμο, όπως είπε η ίδια.

Το ενδεχόμενο μιας κάποιας, έστω ασταθούς και περιορισμένης, επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Ρωσίας θορύβησε τους πιο ρωσοφοβικούς κύκλους της Ανατολικής Ευρώπης. Στις 16 Ιουλίου, είκοσι πολιτικές προσωπικότητες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες (Βαλέσα, Χάβελ, Κβασνιέφσκι κ.ά.) δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον Μπαράκ Ομπάμα. Βασιλικότεροι του βασιλέως, οι υπογράφοντες εκφράζουν «ανησυχία για την εξασθένηση του ΝΑΤΟ» και για το γεγονός ότι οι χώρες τους «δεν βρίσκονται πια στην καρδιά της αμερικανικής, εξωτερικής πολιτικής». Επίσης, εκλιπαρούν την Ουάσιγκτον να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για αντιπυραυλική ασπίδα σε Πολωνία και Τσεχία – ένα σχέδιο που εξοργίζει τους Ρώσους και διχάζει τους Ευρωπαίους.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ πιθανό ο Ομπάμα να έστειλε τον Μπάιντεν σε Ουκρανία και Γεωργία, πλην των άλλων και για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η δική του επίσκεψη στη Μόσχα. Πράγματι, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε, στο Κίεβο, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν σε καμία περίπτωση σφαίρες επιρροής» – μια ευθεία απάντηση στο «δόγμα Μεντβέντεφ», που ανακήρυξε τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες σε «ζώνη ζωτικών, ρωσικών συμφερόντων». Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν ο λαός της επιθυμεί κάτι τέτοιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν casus belli για τη Ρωσία, η αντίδραση της οποίας πιθανόν να έφτανε μέχρι την απόσχιση της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας –όπου βρίσκεται και ο ρωσικός ναύσταθμος της Σεβαστούπολης– κατά το πρότυπο της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Ενταξη στο ΝΑΤΟ

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Μπάιντεν δεν πέρασε την «κόκκινη γραμμή». Συνδέοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με τη θέληση του λαού της, ουσιαστικά έστειλε την υπόθεση στις ελληνικές καλένδες, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών αντιτίθεται. Οσο για τη Γεωργία, ο Σαακασβίλι αναγνώρισε με συνέντευξη στη Wall Street Journal ότι «η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά νεκρή», λόγω των ρωσικών αντιρρήσεων. Τέλος, ο Μπάιντεν όχι μόνο δεν υποσχέθηκε στη Γεωργία όπλα και παρατηρητές, αλλά προειδοποίησε αυστηρά τον Σαακασβίλι να αποφύγει ένα νέο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό για την ανακατάληψη των δύο ντε φάκτο ανεξάρτητων περιοχών.

Θα μπρούσε, επομένως, να εικάσει κανείς ότι η κυβέρνηση Ομπάμα βλέπει, σ’ αυτή τη φάση, την προοπτική ένταξης Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ περισσότερο ως διαπραγματευτικά ατού, ώστε να πετύχει μια πιο ευνοϊκή στάση της Ρωσίας σε άλλα μέτωπα που ενδιαφέρουν πρωτίστως, αυτή την περίοδο, τους Αμερικανούς και πρώτα απ’ όλα στο ζήτημα του Ιράν.

Αντίστοιχα, επιφυλακτική είναι και η τακτική του Κρεμλίνου: Υπόσχεται στο καθεστώς Αχμεντινετζάντ, το οποίο στηρίζει πολιτικά, πυρηνική τεχνολογία και συζητάει την παράδοση πυραύλων S–300, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων με το Ισραήλ, αλλά βρίσκει διαρκώς προσχήματα να αναστέλλει τις κρίσιμες αποφάσεις. Αφήνει έτσι ανοιχτή την πόρτα για ένα μεγάλο παζάρι, μια «τράμπα» μεταξύ Ουκρανίας και Ιράν, η οποία, σε πείσμα των δηλώσεων Μπάιντεν, θα διεμήνυε ότι, 64 χρόνια μετά τη Γιάλτα, οι ζώνες επιρροής παραμένουν λιγότερο θεωρητικές απ’ ό,τι πολλοί θα ήθελαν να φαντάζονται.

Ξέβαψαν οι «έγχρωμες επαναστάσεις»

Ηρωες των λεγόμενων «έγχρωμων επαναστάσεων» (της «ροζ», στη Γεωργία, το 2003 και της «πορτοκαλί», στην Ουκρανία, το 2004), οι οικοδεσπότες του Τζόζεφ Μπάιντεν υπήρξαν αγαπημένα παιδιά της κυβέρνησης Μπους. Με την κυβέρνηση Ομπάμα, όμως, οι μέρες του Μιχαήλ Σαακασβίλι στην προεδρία της Γεωργίας και του Βίκτορ Γιούσενκο σε εκείνη της Ουκρανίας προμηνύονται δύσκολες ή και μετρημένες.

Σε δημόσια ομιλία του, στο Κίεβο, ο Μπάιντεν κατσάδιασε τον Γιούσενκο και την πρωθυπουργό του Ιουλία Τιμοσένκο, τους κάλεσε «να σταματήσουν να καβγαδίζουν και να παίρνουν πόζες» και αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική ωριμότητα με τον απλό κόσμο». Η λυσσαλέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών λειτουργεί σε βάρος του φιλοδυτικού μπλοκ εν όψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Ιανουαρίου. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν επέλεξε να συναντηθεί όχι μόνο με τους Γιούσενκο και Τιμοσένκο, αλλά και με τον ηγέτη της φιλορωσικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και με τον νεαρό πρώην υπουργό Εξωτερικών Αρσένι Γιάτσενουκ, από τα αουτσάιντερ των προεδρικών εκλογών, μαρτυρεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές.

Ιδια γεύση στην Τιφλίδα, όπου, όπως δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπάιντεν μίλησε, κεκλεισμένων των θυρών, «χωρίς περιστροφές» στον Σαακασβίλι, για να συναντηθεί, στη συνέχεια, με τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τον κατηγορούν ως δικτάτορα και τυχοδιώκτη: Την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίνο Μπουρτζανάτζε και τον πρώην βουλευτή της χώρας στις ΗΠΑ, Νίνο Αλασάνια.

Source: http://www.sofokleous10

Ποια μεγάλη ασφαλιστική ζωής καταρρέει;

questionΜε κατεπείγουσες διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση τη διάσωση μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου ζωής, που φέρεται να βρίσκεται υπό κατάρρευση!

Αυτό γίνεται σαφές και από το κείμενο σχετικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ισχύει (εσπευσμένα…) από την ημερομηνία κατάθεσής της, δηλαδή από τις 16 Ιουλίου. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών δεν αφήνουν αμφιβολία για τον κίνδυνο κατάρρευσης μεγάλης εταιρείας, που σπεύδει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση:

- «Με την προτεινόµενη τροπολογία επιτυγχάνεται, αφενός ο εκσυγχρονισμός της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και αφετέρου η παροχή στο Ελληνικό Δημόσιο της δυνατότητας παρέµβασης προς αποσόβηση συστηµικών κινδύνων, που µπορεί να προκληθούν από την αφερεγγυότητα ιδιαίτερα σηµαντικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

- Ειδικά για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, από τα χαρτοφυλάκια ζωής υψηλής σπουδαιότητας, παρέχεται στο Ελληνικό Δηµόσιο, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα παροχής εγγύησης µέχρι του ποσού του από την ΕΠΕΙΑ προσδιοριζόµενου ελλείµµατος του χαρτοφυλακίου που µεταβιβάζεται».

Οι παρασκηνιακές διεργασίες που κρύβονται πίσω από την τροπολογία είναι γνωστές στους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Το μόνο στοιχείο που όλοι πασχίζουν να διατηρηθεί σαν… κοινό μυστικό των κύκλων του κλάδου, χωρίς να φθάσει στα αυτιά των ασφαλισμένων, είναι η επωνυμία της εταιρείας που είναι «ιδιαίτερα σημαντική» και με «χαρτοφυλάκιο υψηλής σπουδαιότητας», αλλά βρίσκεται ένα βήμα πριν το… κανόνι, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε εσπευσμένη παρέμβαση.

Η εν λόγω εταιρεία πασχίζει να ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, ύστερα από σχετική προτροπή της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις συνολικά 15 ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, που υποχρεώνονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους από την ΕΠΕΙΑ, αντιμετωπίζοντας σε αντίθετη περίπτωση το φάσμα της αφαίρεσης των αδειών τους.

Το υπουργείο Οικονομίας διαπιστώνει, όμως, ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, ενώ και οι υγιείς εταιρείες, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια ζωής, αρνούνται να το πράξουν, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι αναλαμβάνουν την κάλυψη μεγάλων ζημιών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρόλο του εγγυητή και των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής. Με την τροπολογία που ήδη τέθηκε σε ισχύ και φαίνεται ότι «φωτογραφίζει» την περίπτωση της μεγάλης εταιρείας του κλάδου, η κυβέρνηση θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη των ζημιών, εάν τις αναλάβουν άλλες εταιρείες, ή και έναντι των ασφαλισμένων. Το ύψος των ζημιών παραμένει απροσδιόριστο και θα τις υπολογίσει, όταν έλθει η ώρα, η ΕΠΕΙΑ.

Με αυτή την παρέμβαση του Δημοσίου αποσυνδέεται προς το παρόν η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής, που απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη κρίση, αν οι ασφαλισμένοι έμεναν ξαφνικά ακάλυπτοι και κλονιζόταν η εμπιστοσύνη του κοινού στον κλάδο.

Ενδεικτική της βιασύνης για την επίλυση του προβλήματος είναι και η προώθηση της τροπολογίας στη Βουλή χωρίς καν να αποσταλεί για έγκριση από την Κομισιόν, παρότι το περιεχόμενό της εμπίπτει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες κατ’ αρχήν απαγορεύονται από το κοινοτικό Δίκαιο. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, ουδείς αναμένεται να καταγγείλει στις Βρυξέλλες τη ρύθμιση, καθώς η τροπολογία βρίσκει σύμφωνες όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες όσες από τις μεγάλες εταιρείες ασφαλειών ζωής βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω των ζημιών που έχουν εγγράψει μετά την κορύφωση της διεθνούς κρίσης, θα έχουν δύο επιλογές: να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, πράγμα δύσκολο, ή να μεταβιβάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε υγιείς εταιρείες, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει την κάλυψη των ζημιών.

Source: http://www.sofokleous10

Πώς οι τραπεζίτες γίνονται «μαντράδες» Ι.Χ. & ο Σουφλιάς τους βοηθαει με τα νέα μέτρα καθαρών αυτοκινήτων

mercedes-benz-m-class-ml-320-

Πώς οι τραπεζίτες γίνονται «μαντράδες» Ι.Χ. & ο Σουφλιάς τους βοηθαει με τα νέα μέτρα καθαρών αυτοκινήτων

Το S.O.S. που εκπέμπει η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σπέρνει πανικό στα γραφεία των τραπεζών, που βλέπουν ότι ως τις αρχές του φθινοπώρου απειλούνται με λουκέτο επτά στις δέκα μάντρες μεταχειρισμένων της Αττικής και οι ίδιοι οι τραπεζίτες κινδυνεύουν να… μεταμορφωθούν σε «μαντράδες», εγγράφοντας μεγάλες ζημιές.

Τα μέτρα Σουφλιά για την απόσυρση οχημάτων, την επιβολή «πράσινων» τελών κυκλοφορίας και «πράσινου» δακτυλίου διασώζουν τις αντιπροσωπείες των αυτοκινητοβιομηχανιών από την κατάρρευση, αλλά δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες στην αγορά των μεταχειρισμένων, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη καθίζηση της ζήτησης και την απαξίωση ενός στόλου χιλιάδων Ι.Χ.

Ήδη από τον Μάιο, όταν ενεργοποιήθηκε εσπευσμένα το κίνητρο της μείωσης των τελών ταξινόμησης, η ζήτηση μεταχειρισμένων στις εκθέσεις των εμπόρων είχε μειωθεί δραματικά, οδηγώντας πολλούς εμπόρους στο λουκέτο, που συνοδεύεται και από την παράδοση κάθε φορά όλων των αυτοκινήτων που φιλοξενούσαν στις εκθέσεις τους στις τράπεζες, δηλαδή στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των Ι.Χ.

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες –και ιδιαίτερα τρεις από τις μεγαλύτερες- είχαν αναπτύξει θεαματικά τη χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου του stock finance (χρηματοδότηση αποθεμάτων), με μεγάλα κέρδη στις εποχές της άνθησης της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ σήμερα το ίδιο εργαλείο χρηματοδότησης γίνεται «θηλιά» για τις ίδιες τις τράπεζες.

Μέσω του stock finance, οι τράπεζες προσφέρουν σε επιλεγμένους πελάτες τους, εμπόρους μεταχειρισμένων, χρηματοδοτικό πλαφόν για την αγορά αυτοκινήτων, τα οποία στη συνέχεια παραμένουν προς πώληση στις εκθέσεις μεταχειρισμένων για προκαθορισμένη χρονική περίοδο, με συμβάσεις παρακαταθήκης. Αν δεν πουληθούν εντός της προκαθορισμένης περιόδου, η κυριότητα των οχημάτων επιστρέφει στις τράπεζες, ενώ για τυχόν ανανέωση των συμβάσεων επιβάλλονται σημαντικές επιβαρύνσεις στους «μαντράδες».

Η κατάρρευση της ζήτησης μεταχειρισμένων «έκαψε» πολλές τέτοιες συμβάσεις χρηματοδότησης, καθώς τα αυτοκίνητα παρέμειναν στα αζήτητα, οι έμποροι αδυνατούσαν να παρατείνουν τις συμβάσεις και η πλήρης κυριότητα των οχημάτων επέστρεψε στις τράπεζες. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι οι τράπεζες απέκτησαν την κυριότητα περισσότερων από 18.000 αυτοκινήτων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από εκθέσεις εμπόρων. Οι κατασχέσεις «τρέχουν» με ρυθμό 3.000 οχημάτων το μήνα, που αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στο καλοκαίρι, μετά την «ταφόπλακα» στην αγορά μεταχειρισμένων από τα μέτρα Σουφλιά.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς αυτοκινήτου και τραπεζικό στελεχών, γύρω στις 1.500, από τις συνολικά 2.200 εκθέσεις μεταχειρισμένων της Αττικής αναμένεται να βάλουν λουκέτο, παραδίδοντας χιλιάδες οχήματα στις τράπεζες με… το κλειδί στο χέρι. Οχήματα θα παραδώσουν και τα τμήματα μεταχειρισμένων των αντιπροσωπειών ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών, που βλέπουν τα περισσότερα αυτοκίνητα, κυρίως μεγάλου κυβισμού, να μένουν στα αζήτητα.

Οι τράπεζες έχουν πλέον ελάχιστες επιλογές στη διάθεσή τους για να περιορίσουν τις ζημιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατείνουν συμβάσεις παρακαταθήκης με ευνοϊκούς όρους για τους εμπόρους, περιμένοντας ότι ίσως να μεταβληθούν οι συνθήκες μετά από μερικούς μήνες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα θα καταλήξουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θα χάνουν την αξία τους με δραματικούς ρυθμούς, μέχρι να κατορθώσουν να τα ξεφορτωθούν.

Μια λύση που εξετάζεται είναι το άνοιγμα των διαδικτυακών δημοπρασιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό (σήμερα πρόσβαση έχουν μόνο οι έμποροι) και η χορήγηση ελκυστικών δανείων στους πελάτες που θα αγοράσουν μεταχειρισμένα με αυτό τον τρόπο. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, το πιθανότερο είναι ότι οι πωλήσεις θα γίνουν με ζημιά για τις τράπεζες (αν γίνουν…), ενώ η πρακτική αυτή εκφράζονται φόβοι θα δώσει τη χαριστική βολή ακόμη και στις τελευταίες μάντρες μεταχειρισμένων που θα έχουν αντέξει στις πιέσεις, με αποτέλεσμα να καταλήξουν ακόμη περισσότερα οχήματα στις μάντρες των τραπεζών.

Source: http://www.sofokleous10.gr

Posted by: capttassos.blogspot.com